Mødedato: 27.01.2005, kl. 16:00

Grønne budgetter - høring

Grønne budgetter - høring

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. januar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

13.      Grønne budgetter - høring

(KFU  21/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender vedlagte forslag til høringssvar.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget har sendt et forslag om grønne budgetter i høring i Kultur- og Fritidsudvalget og de øvrige udvalg.

Formålet med de grønne budgetter er at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt miljømål, som tilsammen sikrer, at kommunens politisk besluttede miljømål bliver opfyldt.

Forslaget indebærer, at Borgerrepræsentationen hvert år udvælger få højt prioriterede miljømål, som meldes ud til forvaltningerne. Hver forvaltning indarbejder på den baggrund deres grønne budgetmål som resultatkrav i udvalgets budgetbidrag til Økonomiudvalget. De enkelte udvalgs budgetmål indarbejdes efterfølgende i en samlet opgørelse for hele kommunen, som præsenteres i Københavns Kommunes Grønne Regnskab.

Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at forvaltningerne udarbejder grønne budget­mål for indsatsområderne "miljøcertificering" og "økologiske fødevarer" i forbind­else med kommunens budget 2006.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er generelt positiv over for forslaget om at udarbejde grønne budgetmål, men efterlyser dog en bedre sammenhæng mellem de grønne budgetmål og forvaltningernes arbejde med at indføre miljøledelse. Desuden savnes argumenter for, at økologi skal være et væsentligt indsatsområde i 2006. Kultur- og Fritidsforvaltningen forudsætter, at de grønne budgetmål er finansierede. Desuden er det forvaltningens vurdering, at tidsplanen for implementering af modellen er meget presset.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget har på sit møde den 22. november 2004 godkendt en indstilling om grønne budgetter (bilag 1). Miljø- og Forsyningsudvalget har sendt forslaget om grønne budgetter i høring i de stående udvalg og Økonomiudvalget.

Forslaget beskriver en model for grønne budgetter samt en tidsplan for at få godkendt modellen og afprøvet opstillingen af grønne budgetter i forvaltningerne i forbindelse med det økonomiske budget 2006. Forslaget skal ses i sammenhæng med forslaget om konvertering af Energipuljen, som ligeledes er sendt i høring i udvalgene.

 

Grønne budgetter

I Københavns Kommune er der på nuværende tidspunkt politisk besluttet ca. 150 miljømålsætninger. Nogle af disse mål kræver en indsats i flere forvaltninger. Som eksempler kan nævnes miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institution­er samt økologisk drift af kommunens kantiner og køkkener.

For at sikre en forankring af de politisk besluttede miljømål i forvaltningerne foreslår Miljø- og Forsyningsudvalget, at der udvikles en model for grønne budgetter, der sikrer, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt miljømål, som tilsammen sikrer, at kommunens besluttede miljømål bliver opfyldt.

 

Model for udpegelse af grønne budgetmål

Formålet med de grønne budgetter er som nævnt at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt mål, som tilsammen sikrer, at kommunens fælles politisk vedtagne miljømål bliver nået. Miljømålene vil primært stamme fra Dogme 2000 Samarbejdet og Københavns Kommunes Agenda 21 plan.

Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår følgende 3-trins model for valg af grønne budgetmål:

Trin 1: Fastlæggelse af miljøindsatsområder og grønne budgetmål

Borgerrepræsentationen udvælger få højt prioriterede miljømål, som meldes ud til forvaltningerne. Efterfølgende fastlægger forvaltningerne de grønne budgetmål på de centralt udmeldte miljømål.

Trin 2: Indarbejdelse af grønne budgetmål i det økonomiske budgetbidrag

Hver forvaltning indarbejder deres grønne budgetmål som resultatkrav i udvalgets budgetbidrag til Økonomiudvalget. Der anvendes et separat skema. De grønne budgetmål kan eventuelt medbringes i resultatkravene for de enkelte institutioner eller bevillinger.

 

Trin 3: Afrapportering

De enkelte udvalgs budgetmål indarbejdes i en samlet opgørelse for hele kommunen og præsenteres i Københavns Kommunes Grønne Regnskab.

I trin 1 fastlægges de højt prioriterede fælles kommunale miljømål enten ud fra eksisterende politiske beslutninger på miljøområdet eller ud fra nye miljømål. Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at Borgerrepræsentationen udvælger miljøindsatsområder første gang i foråret 2005. De følgende budgetår vil Borgerrepræsentationen udvælge eventuelt nye miljøindsatsområder efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Det vil foregå ved, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejder en indstilling, som sendes i høring i de øvrige udvalg for efterfølgende at blive godkendt i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Forvaltningerne vil efterfølgende fastlægge deres grønne budgetmål ud fra de centralt udmeldte indsatsområder. Dette arbejde vil forløbe over vinteren og det tidlige forår, således at der kan præsenteres et forslag til grønne budgetmål på de enkelte fagudvalgs budgetseminarer, som ofte afholdes i februar eller marts måned.

I trin 2 indarbejder hver forvaltning deres grønne budgetmål som resultatkrav i bidraget til det økonomiske budget. For at synliggøre forvaltningens bidrag anvendes et separat skema, som viser de prioriterede grønne budgetmål for det pågældende år, som dækker hele forvaltningen. Såfremt den enkelte forvaltning har fastlagt grønne budgetmål på konkrete bevillinger eller for enkelte institutioner, kan de grønne budget­mål indplaceres sammen med øvrige resultatkrav for den enkelte bevilling eller institution. Trin 2 gennemføres i foråret og frem til aflevering af budgetforslag til Økonomiforvaltningen oftest i begyndelsen af maj måned.

 

Prioriterede budgetmål i budget 2006

I modellen er der som nævnt lagt op til, at der en gang årligt udvælges et eller flere højt prioriterede miljøindsatsområder, som der udarbejdes grønne budgetmål for. Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at forvaltningerne udarbejder grønne budget­mål for indsatsområderne "miljøcertificering" og "økologiske fødevarer" i forbind­else med kommunens budget 2006.

Miljøcertificering og økologiske fødevarer er indsatsområder med bevågenhed, og hvor der foreligger fælles kommunale miljømål. Kommunens forvaltninger og institutioner skal være miljøcertificeret over tid og 75 % af den mad, der serveres i kommunens køkkener skal være økologisk. I forslag til Københavns Agenda 21 fremgår det, at målene skal nås inden udgangen af 2008.

 

 

 

Tidsplan

Miljø- og Forsyningsudvalget har planlagt følgende forløb for accept af modellen for grønne budgetter:

·        I november 2004 sendes Miljø- og Forsyningsudvalget forslag til model for grønne budgetter i høring.

·        I slutningen af 2004 etableres en styregruppe med repræsentanter fra alle forvaltninger. Styregruppen skal være med til at sikre, at der sker en tværgående indsats, så alle forvaltninger i foråret 2005 kan præsentere forslag til grønne budgetmål i forbindelse med den almindelige proces for fastlæggelse af kommunens budget for det kommende budgetår.

·        Efter høringsperioden vil der i marts 2005 blive forelagt en ny indstilling for Miljø- og Forsyningsudvalget med udvalgenes eventuelle bemærkninger, samt forslag til den endelige model for grønne budgetter samt forslag til indsatsområder i 2006. Indstillingen behandles efterfølgende i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på endelig godkendelse i foråret 2005.

·        I perioden januar til maj 2005 sker der drøftelser forvaltningerne imellem, så de enkelte forvaltninger kan præsentere forslag til grønne budgetmål for deres respektive udvalg enten på deres budgetseminar eller under den politiske behandling af det økonomiske budget.

·        I maj 2005 kan forvaltningerne oversende forslag til grønne budgetmål i forbindelse med den normale fremsendelse af forslag til det økonomiske budget til Økonomiforvaltningen.

·        I juni 2005 udgives Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2004. Heri vil udkast til kommunens grønne budgetmål være præsenteret.

 

Forvaltningens indstilling

På baggrund af ovenstående bemærkninger har Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet et forslag til Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar (bilag 2).

Kultur- og Fritidsforvaltningen er generelt positiv over for forslaget om at udarbejde grønne budgetmål med henblik på en øget forankring af miljøarbejdet i forvaltning­erne. Forslaget skal dog ses i relation til forvaltningernes arbejde med at indføre miljøledelse og den parallelle høring vedrørende konvertering af Energipuljen.

Miljø- og Forsynings­forvaltningen arbejder med en model for indførelse af miljø- og energiledelse i kommunen, der indebærer at hver forvaltning får sit eget certifikat. Kultur- og Fritidsforvaltningen er enig i denne fremgangsmåde.

Ifølge høringsmaterialet om konvertering af Energipuljen lægger Miljø- og Forsyningsudvalget desuden vægt på, at energiledelse bliver et væsentligt element i forvaltningernes miljøledelsessystem. Fx foreslår Miljø- og Forsyningsudvalget, at det bliver et krav, at de enkelte institutioner skal udpege energi som et væsentligt indsatsområde i deres miljøledelsessystem, samt at der skal udarbejdes årlige kortlægninger af energiforbrug og opstilles mål for energiforbedringer.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er enig i, at energi bør være et væsentligt indsatsområde for alle forvaltninger. Kultur- og Fritidsforvaltningen savner i den forbindelse en sammenhæng mellem forvaltningernes arbejde med miljø- og energiledelse og de grønne budgetmål. Der savnes en begrundelse for, hvorfor energi ikke er valgt som budgetmål i 2006 frem for økologi, set i lyset af det store fokus på energiledelse i forbindelse med forslaget om konvertering af Energipuljen.

Kultur- og Fritidsudvalget skal desuden bemærke, at antallet af centralt udmeldte budgetmål ikke bør blive for stort, da det kan forringe de enkelte forvaltningers muligheder for i forbindelse med deres miljøledelsessystem at fokusere på de miljøforhold, der vurderes at være væsentlige i den enkelte forvaltning.

I forhold til økonomi forudsætter Kultur- og Fritidsforvaltningen, at de grønne budgetmål er finansierede. Desuden vurderer forvaltningen, at tidsplanen er meget presset, og at det fx ikke vil være muligt at behandle modellen for grønne budgetter på Kultur- og Fritidsudvalgets budgetseminar. Kultur- og Fritidsforvaltningen stiller samtidig spørgsmålstegn ved en tidsplan, der indebærer, at de enkelte udvalg skal behandle en model for grønne budgetter, der simultant behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste.

Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

"Fej for egen dør" - Drift og udvikling af Kommunens forvaltning, institutioner og virksomheder:

"Kommunens egne forvaltninger og institutioner skal over tid miljøcertificeres, og miljøarbejdet inddrages i virksomhedsplaner, personalepolitik m.m." (Dogme 2000)

"Mindst 75% af det offentlige fødevareforbrug skal være økologisk" (Dogme 2000)

 

Udarbejdelse af grønne budgetter kan ikke i sig selv medføre miljøforbedringer. Det grønne budget kan dog være med til at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt miljømål, som tilsammen sikrer, at kommunens politisk besluttede miljømål bliver opfyldt.

 

ØKONOMI

Indførelse og udarbejdelse af grønne budgetter indebærer ikke i sig selv en økonomisk konsekvens. Derimod kan de indsatsområder, kommunen vælger at fokusere på i et konkret budgetår, have økonomiske konsekvenser.

Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at forvaltningerne udarbejder grønne budget­mål for indsatsområderne "miljøcertificering" og "økologiske fødevarer" i forbind­else med kommunens budget 2006.

Miljøcertificering af Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner er forbundet med store økonomiske udgifter. Det samme gør sig gældende, såfremt de af forvaltning­ens køkkener og kantiner, der endnu ikke har økologisk drift, skal omlægges.

Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at udgifterne til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner finansieres ved at konvertere Energipuljen med henblik på at anvende midlerne til at indføre og drive miljø- og energiledelse i forvaltningerne. Forslaget om konvertering af Energipuljen er ligeledes sendt i høring i udvalgene.

Med hensyn til økologi, så ophører de eksisterende midler ved udgangen af 2005. Kultur- og Fritidsforvaltningen forudsætter derfor i vedlagte forslag til høringssvar, at de grønne budgetmål er finansierede.

 

BILAG

1. Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling om grønne budgetter

2. Forslag til Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar

 

Carsten Haurum

/Olga Brüniche-Olsen

 


 


Til top