Mødedato: 27.01.2005, kl. 16:00

Konvertering af Energipuljen - høring

Konvertering af Energipuljen - høring

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. januar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Konvertering af Energipuljen - høring

(KFU  20/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender vedlagte forslag til høringssvar.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget har sendt et forslag om konvertering af Energipuljen til høring i Kultur- og Fritidsudvalget og de øvrige udvalg. Forslaget indebærer, at de 5 mio. kr., der årligt har været i Energipuljen til energibesparende foranstaltning­er, fremover skal anvendes til at indføre og drive miljø- og energiledelse i forvaltningerne.

Forslaget om konvertering af Energipuljen skal ses i lyset af kommunens medlemskab af Dogme 2000 Samarbejdet, som indebærer, at alle forvaltninger og institu­tion­er over tid skal miljøcertificeres. Der har tidligere været en pulje til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner, men den ophørte ved udgangen af 2004.

Som konsekvens af et fortsat ønske om at gennemføre energibesparelser og indføre miljøledelse i kommunen foreslår Miljø- og Forsyningsudvalget at konvertere Energipuljen, således at puljen fremover skal anvendes til at indføre og drive miljø- og energiledelse i forvaltningerne.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er generelt enig i, at det er hensigtsmæssigt at konvertere Energipuljen og fremover anvende midlerne til at indføre og drive miljøled­else i forvaltningerne. Det er samtidig forvaltningens opfattelse, at indførelse af miljø­ledelse vil medvirke til, at forvaltningerne systematisk gennemfører relevante miljøtiltag, herunder energibesparende tiltag.

Bortfald af Energipuljen vil dog alt andet lige forringe forvaltningens muligheder for at gennemføre energibesparende foranstaltninger. På nuværende tidspunkt er der begrænsede alternative muligheder for at søge midler til energibesparende for­anstalt­ninger. Kultur- og Fritidsforvaltningen efterlyser derfor mulig­hed­er for fremtidig finansiering af større flerårige energispareprojekter, der ikke kan holdes inden for et budgetår.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget har på sit møde den 22. november 2004 godkendt en indstilling om konvertering af Energipuljen med henblik på fremover at anvende midlerne til at indføre og drive miljø- og energiledelse i forvaltningerne.

Miljø- og Forsyningsudvalget har sendt forslaget om konvertering af Energipuljen i høring i de stående udvalg og Økonomiudvalget. Forslaget skal ses i sammenhæng med forslaget om grønne budgetter, som ligeledes er sendt i høring i udvalgene.

Miljø- og Forsyningsudvalgets indstilling fremgår af bilag 1. Det skal bemærkes, at indstillingens tredje "at" blev ændret ved Miljø- og Forsyningsudvalgets behandling af sagen, således at der indkaldes ansøgninger til Energipuljen i 2005, uagtet at beslutningen om konvertering ikke er truffet.

Økonomiudvalget vedtog i 1999, at der skulle indarbejdes en Energipulje under Miljø- og Forsyningsforvaltningens budget, hvortil alle udvalg skulle bidrage med et beløb i form af en rammekorrektion. Bidraget fra de enkelte forvaltninger beregnes som en afgift på forvaltningens energiforbrug. Puljen blev på 5 mio. kr. og blev første gang udmøntet i 2000.

Borgerrepræsentationen tiltrådte i juni 2001 samarbejdsaftalen om Dogme 2000 og miljø. Københavns Kommunes deltagelse i Dogme 2000 Samarbejdet indebærer bl.a., at kommunens forvaltninger og institutioner over tid skal miljøcertificeres. Forud for beslutningen om medlemskab af Dogme 2000 Samarbejdet var der i budget 2001 blevet afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i perioden 2001 til og med 2004 til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner.

Som en konsekvens af et fortsat ønske om at få gennemført energibesparelser og indføre miljøledelse i kommunen forslår Miljø- og Forsyningsudvalget at konvertere Energipuljen, således at puljen fremover skal anvendes til at indføre og drive miljø- og energiledelse i forvaltningerne.

For at lave en glidende overgang i forbindelse med konvertering af Energipuljen, foreslår Miljø- og Forsyningsudvalget, at puljen i de to første år anvendes til både energi­besparende tiltag samt miljø- og energiledelse.

 

Beskrivelse af den nuværende Energipulje

Energipuljen blev som nævnt etableret i 1999 og første gang udmøntet i 2000 med en pulje på 5 mio. kr. Hver forvaltning bidrager med et beløb til puljen i form af en rammekorrektion. Beløbets størrelse er beregnet som en afgift på den enkelte forvaltnings energiforbrug, baseret på forbruget af brændsel og drivmidler i 1998. Kultur- og Fritidsudvalgets afgift blev ved etablering af Energipuljen i 1999 fastsat til 74.000 kr.

Hvert år indkaldes ansøgninger fra forvaltningerne til Energipuljen. Der kan bl.a. ansøges om midler til:

·        Energimærkning af institutioner under 1.500 m2

·        Energibesparende foranstaltninger

·        Energiledelseskurser

·        Opsætning af målere

·        Energistyring

·        Sparekampagner rettet mod institutioner

Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner har gjort flittigt brug af Energipuljen. Især i de seneste tre år er der tilgået større beløb fra puljen til energibesparende foranstaltninger i forvaltningen. Beløbene er primært gået til Ejendomsdrift. Skemaet nedenfor viser hvor meget Kultur- og Fritidsforvaltningen har fået tildelt fra energipuljen.

 

2000

2001

2002

2003

2004

50.000 kr.

126.100 kr.

939.500 kr.

999.100 kr.

1.193.521 kr.

 

Såfremt det besluttes at konvertere Energipuljen til miljø- og energiledelse vil der være institutioner i Kultur- og Fritidsforvaltningen, som har haft tradition for at ansøge om midler fra puljen, der efter udgangen af 2006 må finde alternative finansieringsmuligheder.

På nuværende tidspunkt er der ingen alternative puljer til energibesparende foranstaltninger i kommunen, men Elsparefonden under Økonomi- og Erhvervsministeriet har løbende forskellige typer støtteordninger, hvor institutioner bl.a. kan få hjælp til at optimere ventilationsanlæg mv. Der er dog typisk tale om meget små beløb sammenlignet med de midler, Kultur- og Fritidsforvaltningen tidligere har fået tildelt fra Energipuljen.

 

Konvertering af Energipuljen til miljø- og energiledelse

Forslaget om konvertering af Energipuljen indebærer, at midlerne i puljen efter en overgangsordning på 2 år, alene anvendes til at indføre og drive miljø- og energiledelse i forvaltningerne.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har telefonisk fået bekræftet af Miljøkontrollen, at der bliver tale om en model, hvor hver forvaltning får tildelt midler til ansættelse af en ankerperson og får dækket udgifterne til miljøcertificering af institutionerne.

Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at det har afgørende betydning for de enkelte institutioners mulighed for at indføre miljøledelse, at de kan få finansieret udgifterne til selve miljøcertificeringen. Som eksempel kan nævnes, at udgiften til selve miljøcertifikatet i Ejendomsvedligeholdelse var 75.000 kr. Kultur- og Fritidsforvaltningen er derfor generelt enig i behovet for at konvertere Energipuljen med henblik på at anvende midlerne til at indføre og drive miljø- og energiledelse i forvaltningerne.

Det er samtidig Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse, at indførelse af miljøledelse vil medvirke til at forvaltningerne systematisk gennemfører relevante miljøtiltag, herunder energibesparende tiltag.

 

Forvaltningens indstilling

På baggrund af ovenstående bemærkninger har Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet et forslag til Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar (bilag 2).

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste.

Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

"Fej for egen dør" - Drift og udvikling af Kommunens forvaltning, institutioner og virksomheder:

"Kommunens egne forvaltninger og institutioner skal over tid miljøcertificeres, og miljøarbejdet inddrages i virksomhedsplaner, personalepolitik m.m." (Dogme 2000).

Den foreslåede konvertering af Energipuljen til miljø- og energiledelse har afgørende betydning for Kultur- og Fritidsforvaltningens muligheder for at få alle institu­tion­er i forvaltningen miljøcertificeret. Kultur- og Fritidsudvalget har på mødet den 4. november 2004 tiltrådt en tidsplan for indførelse af miljøledelse i Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner. Tidsplanen opfylder målsætningen i kommunens forslag til Agenda 21 plan om miljøcertificering af alle forvaltninger og institutioner inden udgangen af 2008.

Den foreslåede konvertering af Energipuljen vil betyde, at Kultur- og Fritidsforvaltningen kan få finansieret udgifterne til miljøcertificering af forvaltningens institu­tion­er via den nye pulje til miljø- og energiledelse.

 

ØKONOMI

Miljø- og Forsyningsudvalget har opstillet nedenstående budget for finansieringen af miljø- og energiledelse i forvaltningerne.

 

Alle tal i kr.

2005

2006

2007

2008

Energibesparende projekter

2.000.000

2.000.000

0

0

Ansættelse af ankerpersoner i forvaltningerne

1.800.000

2.400.000

2.400.000

2.400.000

Ansættelse af ressourceperson i Miljøkontrollen

400.000

400.000

400.000

400.000

Uddannelsesaktiviteter mv.

100.000

200.000

200.000

200.000

Certificeringsomkostninger

700.000

1.000.000

2.000.000

2.000.000

 

Forslaget om konvertering af Energipuljen indebærer som nævnt, at midlerne i puljen efter en overgangsordning på 2 år, alene anvendes til at indføre og drive miljø- og energiledelse i forvaltningerne, hvilket fremgår af skemaet.

Kultur- og Fritidsforvaltningen kender ikke den eksakte udgift til miljøcertificering af hele forvaltningen. En afklaring heraf vil kræve et egentligt tilbud fra et certificeringsfirma. Miljøkontrollen har dog oplyst telefonisk, at m an har undersøgt udgifterne til certificering af de 7 forvaltninger, og at den samlede udgift ikke vil overstige 2 mio. kr. årligt. Hvordan fordelingen af midlerne til finansiering af certificeringsomkostningerne vil blive i sidste ende kendes dog ikke, før de enkelte forvaltninger er så langt, at de er klar til at få deres institutioner miljøcertificeret.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i forslaget til høringssvar bemærket, at Kultur- og Fritidsudvalget forudsætter, at der er tale om 100% finansiering af udgifterne til miljøcertificering. Desuden bemærkes det, at der skal være en sammenhæng mellem finansieringen og det tempo Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner bliver miljøcertificeret i.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har samtidig bemærket i forslaget til høringssvar, at der efter udgangen af 2008 stadig vil være en relativ stor udgift til opretholdelse af miljøcertifikatet, hvilket der ifølge høringsmaterialet ikke er budgetteret med på nuværende tidspunkt.

BILAG

1. Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling om konvertering af Energipuljen

2. Forslag til Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar

 

Carsten Haurum

/Olga Brüniche-Olsen

 


 


Til top