Mødedato: 26.10.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Temadrøftelse om Sikker By-strategien

Se alle bilag

På baggrund af et oplæg fra Team Sikker By, skal Kultur- og Fritidsudvalget drøfte, hvordan udvalget og forvaltningen skal arbejde med fagprincipperne i strategiperioden (2022-2025) vedr. det tryghedsskabende og kriminalpræventive arbejde.

Det betyder, at udvalget skal drøfte, hvordan kultur- og fritidslivet kan bidrage ift. udvalgte fagprincipper i strategien med særlig fokus på; et børne- og ungdomsliv uden kriminalitet, lokale tryghedsudfordringer og et trygt natteliv. Kultur- og Fritidsforvaltningen har en række eksisterende indsatser målrettet børn, unge og voksne, som understøtter Sikker By strategien (fx de idrætssociale indsatser, den koordinerende tryghedsindsats, halinspektører og natte- og aftenværter mm.).

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager oplæg om Sikker By strategien til efterretning
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Sikker By strategien - herunder hvordan kultur- og fritidslivet kan bidrage til strategien, og hvordan strategien kan understøtte et aktivt og trygt kultur- og fritidsliv.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 3. november 2022 Sikker By strategien 2022-2025 (bilag 1). Sikker By samarbejdet går på tværs af forvaltningerne i Københavns Kommune og skal sikre det strategiske samarbejde på det kriminalpræventive og tryghedsskabende område. Samarbejdet er forankret i Økonomiforvaltningen, men det er de enkelte fagforvaltninger, der har ansvaret for drift og udvikling af de fleste kriminalpræventive og tryghedsskabende indsatser i kommunen.

 

Løsning

Som en del af implementeringen af Sikker By strategien har Team Sikker By i Økonomiforvaltningen tilbudt at holde oplæg for fagudvalgene, hvilket sker på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 26. oktober 2023.

Om Sikker By

Sikker By er en strategisk og koordinerende indsats i Københavns Kommune, der skal sikre, at kriminaliteten falder, og trygheden stiger. Sikker By strategien udgør den overordnede ramme for arbejdet. Parterne i Sikker By samarbejdet er alle forvaltninger i Københavns Kommune, SSP og Københavns Politi.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er repræsenteret i styregruppen på direktørniveau og deltager i arbejdsgruppen på medarbejderniveau.

Beskrivelse af strategien

Sikker By strategien er vedtaget af Borgerrepræsentationen og udgør rammen for den strategiske udvikling af det kriminalpræventive og tryghedsskabende arbejde i kommunen med følgende målsætninger og tilhørende målepunkter:

  • Højere tryghed i alle bydele
  • Højere tryghed i aften- og nattetimerne
  • Fastholde lavt niveau af borgervendt kriminalitet

Strategien er bygget op af to grundprincipper, som fem fagprincipper hviler på.

Grundprincipper:

  1. Fokus på tværgående samarbejde
  2. Fokus på viden

Fagprincipper:

  1. Fokus på at børn og unge vokser op i et liv uden kriminalitet
  2. Fokus på rocker- og bandekriminalitet
  3. Fokus på forebyggelse af ekstremisme
  4. Fokus på lokalområder med tryghedsudfordringer
  5. Fokus på et trygt natteliv

Strategien er vedlagt i bilag 1.

Af de fem fagprincipper er særligt fire relevante for Kultur- og Fritidsforvaltningens arbejde. Nedenfor er de fire fagprincipper oplistet med angivelse af de indsatser, som Kultur- og Fritidsforvaltningen er involveret i. Indsatserne er uddybet i bilag 2 og 4.

 

Fagprincip i Sikker By
strategien

Indsats i Kultur- og Fritidsforvaltningen

At børn og unge vokser op i et liv uden kriminalitet

  • FerieCamp
  • FritidsGuiderne KBH
  • Kontingentstøtteordning
  • Sociale partnerskaber med foreninger
  • Børne- og Ungekulturpiloterne
  • Flerstrenget indsats for ledige i Tingbjerg
  • Helhedsorienteret familieindsats på Nørrebro/Bispebjerg

Fokus på lokalområder med tryghedsudfordringer

  • Koordinerende tryghedsindsats
  • Lokal deltagelse i alle SSP-lokal og ledergrupper
  • Halinspektører (på udvalgte anlæg)
  • Aftenværter (15-24 teamet)

Fokus på et trygt natteliv

  • Natteværter
  • Restaurations- og Nattelivsplanen

Fokus på rocker- og bandekriminalitet

  • Samarbejde med Socialforvaltningen om aktivitetsbaseret tilgang til arbejdet med 18+ målgruppen

Kultur- og fritidslivets fællesskaber har et unikt potentiale som løftestang på det sociale område, hvilket Kultur- og Fritidspolitikken tematiserer. Det betyder, at flere af forvaltningens indsatser er relevante for, at Sikker By strategien kan indfries.

Økonomiforvaltningen udarbejder årligt en afrapportering på fagprincipperne, som i år blev præsenteret for Økonomiudvalget d. 23. august 2023. Afrapporteringen er vedlagt som bilag 3.

Det generelle tryghedsbillede

I forhold til målene i Sikker By-strategien er det lykkedes at fastholde lavt niveau af borgervendt kriminalitet, mens det delvist er lykkedes at skabe højere tryghed i alle bydele og i aften- og nattetimerne. Overordnet meldes der fra SSP om en stille sommerperiode. Der har dog været mange migranter i København (især østeuropæiske pantsamlere), hvilket bl.a. har betydet udfordringer med ophold og overnatninger på flere af Kultur- og Fritidsforvaltningens matrikler. Der er et tæt samarbejde omkring udfordringerne med relevante samarbejdspartnere – herunder lokalpolitiet. I forbindelse med drabet på Christiania (26.08.2023), har politiet indført visitationszoner flere steder i byen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder, på baggrund af udvalgets drøftelser, videre med implementeringen af Sikker By strategien.

 

Søren Tegen Pedersen

                                                             / Jakob Heide Petersen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. oktober 2023

Strategien blev taget til efterretning og sagen blev drøftet.

Til top