Mødedato: 26.10.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Høring af Københavns Kommunes ældrepolitik 2023-2026

Se alle bilag

 

Kultur- og Fritidsudvalget skal behandle udkast til høringssvar til Københavns Kommunes Ældrepolitik 2023-2026. Sundheds- og Omsorgsudvalget har valgt at sende udkast til Ældrepolitikken i høring i alle fagudvalg samt i ekstern høring for alle interesserede via Københavns Kommunes høringsportal blivhoert.kk.dk. Sundheds- og Omsorgsudvalget bliver forelagt høringssvarene, hvorefter Borgerrepræsentationen skal godkende politikken endeligt.

Ældrepolitikken har tre overordnede ambitioner: Flere gode leveår, Stærke og rummelige fællesskaber og Lige behandling - men ikke ens behandling, hvor kultur- og fritidsområdet særligt kan spille en rolle i forhold til ambitionen om at skabe stærke og rummelige fællesskaber. Høringssvaret lægger vægt på, at der på kultur- og fritidsområdet er gode muligheder for at bidrage til politikkens overordnede formål om "Et godt liv i fællesskab” via såvel arbejdet med at skabe tilgængelighed til aktiviteter og faciliteter som med den målrettede indsats med at sikre digital inklusion og differentieret service.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget afgiver nedenstående som høringssvar til udkast til ny ældrepolitik for København 2023-2026.

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 17. august 2023 at sende udkast til ny ældrepolitik for København 2023-2026 (bilag 1) i høring i fagudvalgene samt lægge den på høringsportalen ”Bliv Hørt”.

Løsning

Udkast til ny ældrepolitik 2023-2026 er udarbejdet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Udkastet til politikken udspringer af en række borgermøder, hvor københavnerne har givet inputs til en ny politik på ældreområdet, samt Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelse af retningen for en ny politik.

Politikken er en rammepolitik, der skal være afsæt for kommunens ambitioner på ældreområdet i årene 2023-2026. Politikken vil blive fulgt op af en række mere konkrete forslag.

Med ældrepolitikken er ønsket at aktivere københavnernes ressourcer samtidig med, at borgerne understøttes i at kunne så meget som muligt selv, så ressourcerne kan prioriteres til dem med størst behov.

Politikken har tre overordnede ambitioner:

  1. Flere gode leveår

    Temaet sætter fokus på, at vi skal udvikle indsatser målrettet dem, der er i størst risiko for at blive syge, i takt med at de bliver ældre. Samtidig skal vi fremme folkesundheden i byen for alle seniorer ved at gøre byen tilgængelig, brugbar og indrettet for alle, så de fortsat kan nyde livet og være sammen med andre.

     

  2. Stærke og rummelige fællesskaber

    Temaet sætter fokus på, at københavnerne i højere grad skal have mulighed for at være en del af samt selv bidrage til fællesskabet – både som ung og som ældre. Som kommune skal vi gå forrest for at fremme fællesskaberne – ved at skabe broer til lokale fællesskaber for borgere med behov og skabe gode arbejdsgange for frivilligheden i egen organisation. Samtidig skal vi også skabe rammerne for det gode pårørendesamarbejde.

  3. Lige behandling, men ikke ens behandling                                                                       

    Temaet sætter fokus på, at den gode løsning er forskellig fra borger til borger, at afsættet altid er at aktivere borgernes egne ressourcer, og at teknologi skal være første løsning, hvor det er muligt. Vi skal som kommune vurdere borgerens og netværkets ressourcer i forhold til at understøtte det enkelte behov og sikre den enkeltes frihed længst muligt. Nogle kan selv opsøge hjælpen ude i byen eller blive støttet via et skærmopkald. Andre har brug for forvaltningens fysiske tilstedeværelse.

Nedenfor følger forslag til Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til ny ældrepolitik for Københavns Kommune 2023-2026, som tager afsæt i politikkens overordnede formål og ambitioner.

 

Forslag til høringssvar

Kultur- og Fritidsudvalget tilslutter sig ældrepolitikkens ambitioner. Kultur- og fritidsområdet har meget at bidrage med både i forhold til at fremme folkesundheden, fremme fællesskaber og understøtte den enkeltes behov.

Såvel ambitionen Flere gode leveår som ambitionen Stærke og rummelige fællesskaber lægger op til et tæt samarbejde med civilsamfund, foreningsliv og øvrige forvaltninger både bydækkende og lokalt. Det gælder både i forhold til forebyggelse og rehabilitering, aktive byområder, formelle og uorganiserede fællesskaber og med henblik på at involvere borgere med fysiske og mentale funktionsnedsættelser.

Der er således gode muligheder for, at kultur- og fritidsområdet kan bidrage til politikkens formål om Et godt liv i fællesskab.

Med kultur- og fritidspolitikken har Kultur- og Fritidsudvalget under temaet For de oversete sat fokus på at arbejde med at sikre øget tilgængelighed og adgang for bl.a. ældre. Aktuelt er øget tilgængelighed et fokus i planlægningen af kommende svømmehal på Beauvaisgrunden, ligesom universelt design forventes at blive vægtet i forbindelse med nyt havnebad ved Fisketorvet og planlægning af ny idrætshal i Ørestaden. Størstedelen af kommunens kultur- og fritidsfaciliteter som fx idrætsanlæg, biblioteker, kulturhuse, museer mv. er en del af mærkeordningen ”God Adgang”. Nybyggerier eller renoverede bygninger registres af en inspektør fra God Adgang, og oplysningerne opdateres på hjemmesiden www.godadgang.dk. Hjemmesiden bidrager således til, at borgere kan få detaljerede informationer om bygningernes tilgængelighedsforhold.

I forhold til adgang til Kultur- og Fritidsforvaltningens faciliteter besluttede Folkeoplysningsudvalget i juni 2021 en ændring af retningslinjerne for fordeling af faciliteter til folkeoplysende aktiviteter, så ældre er indskrevet som en prioriteret målgruppe i dagtimerne. Dermed har eksempelvis folkeoplysende foreninger med ældre medlemmer forrang, når forvaltningen tildeler tider i dagtimerne i forhold til foreninger med en anden alderssammensætning.

Kultur- og Fritidsforvaltningen bakker op om, at det skabes bedre muligheder for at blive længere på arbejdsmarkedet, og Kultur- og Fritidsforvaltningen vil i de kommende år arbejde på at sikre et godt arbejdsmiljø for seniorer bl.a. via MED-samarbejdet.

I tråd med ambitionen Lige behandling, men ikke ens behandling støtter Kultur- og Fritidsforvaltningen op om, at borgerne bør understøttes i deres digitale kompetencer, så de godt og trygt kan benytte kommunens teknologier. Kultur- og Fritidsforvaltningen har et særligt fokus på at sikre Digital Inklusion bl.a. via arbejdet med kommunens tværgående og Kultur- og Fritidsforvaltningens Digitaliseringsstrategi. Strategien forventes at indeholde konkrete initiativer og principper for digital inklusion og målgruppebeskrivelser udviklet i regi af det nationale netværk for Digital Inklusion. Yderligere indsatser vil kræve, at der afsættes yderligere finansiering.

Ambitionen om Lige behandling, men ikke ens behandling flugter endvidere med Borgerservice overordnede tilgang til service, differentieret service, for derigennem at kunne behandle borgere ens. Det er centralt, at Københavns Borgerservice bliver informeret om de konkrete forslag, handleplaner og strategier, som nævnes i Ældrepolitikken, med henblik på, at sikre sammenhæng mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningens og Københavns Borgerservices mulige, kommende indsatser i forhold til målgruppen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er ansvarlig for afholdelse af alle nationale valg samt ældrerådsvalg i Københavns Kommune. Forvaltningen er i dialog med Handicaprådet, Ældrerådet og Instituttet for Blinde og Svagsynede omkring at sikre de bedst mulige forhold for, at ældre vælgere samt vælgere med funktionsnedsættelse kan stemme. Det gælder både i forhold til hjælpemidler samt adgangsforhold på brevstemmesteder og valgsteder. Foreningen God Adgang har inspiceret ét valgsted i hver af de ni kredse, som er udpeget som handicapegnede. Det er ligeledes muligt for vælgere med funktionsnedsættelse at søge om at blive flyttet til et andet valgsted, fx et af de særligt handicapegnede valgsteder, ligesom det også er muligt at brevstemme i eget hjem.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter høringsperiodens afslutning vil Sundheds- og Omsorgsudvalget blive forelagt høringssvarene ved 2. behandling af ældrepolitikken på udvalgsmødet den 9. november 2023. Borgerrepræsentationen skal derefter endeligt godkende politikken.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. oktober 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top