Mødedato: 26.10.2000, kl. 15:00

Vedtagelse af en børnekulturel strategi

Vedtagelse af en børnekulturel strategi

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 26. oktober 2000

 

29. Vedtagelse af en børnekulturel strategi

(KFU 435/2000)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget vedtager vedlagte forslag til en børnekulturel strategi for kultur- og fritidsområdet i Københavns Kommune.

RESUME

På baggrund af børnekulturkonferencen i København den 6. november 1999 har forvaltningen udarbejdet et forslag til en børnekulturel strategi for kultur- og fritidsområdet i Københavns Kommune.

Forslaget blev behandlet i Kultur- og Fritidsudvalget den 22. juni 2000, hvor det blev besluttet at sende forslaget til høring, og med inddragelse af høringssvarene og Kulturministeriets Kulturråd for Børns handlingsplan at behandle sagen i oktober 2000.

Forslaget til strategien har været til høring blandt relevante interessenter, og der er modtaget 18 høringssvar. Foreslåede ændringer fra høringen er herefter indarbejdet i strategien.

Strategien, der indeholder 9 overordnede målsætninger, lægger rammerne for det fremtidige børnekulturelle arbejde inden for Kultur- og Fritidsudvalgets område. Der er ikke afsat midler på budgettet for 2001 til opfyldelse af målsætninger og handleplan, men forvaltningen vil – hvis forslaget vedtages – inden for rammerne af de frie midler løbende fremlægge forslag til udmøntning af strategien.

Det indstilles at, Kultur- og Fritidsudvalget vedtager forslaget til en børnekulturel strategi.

 

SAGSBESKRIVELSE

På børnekulturkonferencen i København den 6. november 1999 drøftede de ca. 110 deltagere visioner for det børnekulturelle arbejde i Københavns Kommune. Efter konferencen blev dannet et netværk af konferencedeltagere, der fra januar til marts 2000 arbejdede på at konkretisere de ideer, der blev drøftet på konferencen.

Forvaltningen udarbejdede på baggrund af konferencen og forslag fra netværket et forslag til en børnekulturel strategi for kultur- og fritidsområdet i Københavns Kommune.

Forslaget blev behandlet i Kultur- og Fritidsudvalget den 22. juni 2000, hvor det blev besluttet at sende det til høring, og med inddragelse af høringssvarene og Kulturministeriets Kulturråd for Børns handlingsplan at behandle sagen på ny i oktober 2000.

Forslaget har herefter været til høring, og der er modtaget 18 høringssvar. Forvaltningens bemærkninger til de enkelte svar fremgår af bilag 2.

Høringssvarene viser gennemgående tilfredshed med forslaget til en børnekulturel strategi, dog er der generelt modstand mod forslaget om et centralt børnekulturhus. Endvidere finder flere, at der er for stor fokus på bibliotekerne i relation til de lokale børnekulturhuse.

Derfor er der i det nu foreliggende forslag til strategi ændret følgende i forhold til oplægget:

1. forslaget om et centralt børnekulturhus/børnekulturarrangementshus er udgået

2. muligheden for decentrale børnekultursteder/værksteder i tilknytning til medborgerhusene er indarbejdet

3. det overordnede mål, at fremme integrationen af børn af flygtninge og indvandrere i kultur- og foreningslivet, er indarbejdet

4. det overordnede mål, at sikre handicappede børn og unge mulighed for at deltage på lige fod med andre i kultur- og foreningslivet, er indarbejdet.

Endvidere er tre udviklingsmål indarbejdet i handlingsplanen:

1. udvikling af konkrete forslag til udmøntning af det overordnede mål om fremme af integrationen af børn af flygtninge og indvandrere på det børnekulturelle område

2. udvikling af den lokale folkeskoles rolle i samarbejde med Ungdoms- og uddannelsesforvaltningen.

3. præcisering af tilbuddene til de 0-6 årige i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Den børnekulturelle strategi indeholder herefter 9 overordnede mål på børnekulturområdet. Strategien indeholder desuden en række konkrete forslag til anlæg og aktiviteter, som kan bidrage til opnåelsen af disse mål.

Der er ikke afsat midler på budgettet for 2001 til opfyldelsen af målsætninger og handleplan, men forvaltningen vil – hvis oplægget vedtages – inden for rammerne af de frie midler løbende fremlægge konkrete forslag til udmøntning af strategien.

***

Kulturrådet for Børn blev oprettet 1. januar 2000 og skal frem til 2004 være løftestang for nye initiativer i samarbejde med de forskellige aktører på området. Til det formål råder Kulturrådet over en årlig pulje på 16 mill. kr.

Kulturrådet for Børn fremlagde i august 2000 en handlingsplan, (bilag 3), med hvilken det er hensigten at omsætte regeringens kulturpolitiske program "Børn og Kultur" til handling.

Forslaget til en børnekulturel strategi for kultur- og fritidsområdet i Københavns Kommune indeholder flere af de elementer, der indgår i Kulturrådets handlingsplan. Forvatningen vil derfor søge Kulturrådet for Børn om et samarbejde om udmøntnin-gen af dele af den børnekulturelle strategi.

Det indstilles, Kultur- og Fritidsudvalget vedtager forslaget til en børnekulturel strategi for kultur- og fritidsområdet i Københavns Kommune.

ØKONOMI

Forslaget har p.t. ingen økonomiske konsekvenser.

BILAG

  1. Børnekulturel strategi for Kultur- og Fritidsområdet i Københavns Kommune med bilag.
  2. Liste over de 18 høringssvar med kort referat og forvaltningens bemærkninger
  3. Kulturrådet for Børns handlingsplan 2000-2001: "Med liv og lyst"
  4. Udskrift af indstilling og beslutningsprotokol for mødet den 22. juni 2000
  5. Høringssvarene vil være fremlagt på mødet den 26. okt. 2000

 

Ida Munk

/ Merete Evers

 

 

Til top