Mødedato: 26.10.2000, kl. 15:00

Status på arbejdet om kultur- og fritidsaktiviteter til etniske minoriteter

Status på arbejdet om kultur- og fritidsaktiviteter til etniske minoriteter

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 26. oktober 2000

 

11. Status på arbejdet om kultur- og fritidsaktiviteter til etniske minoriteter

(KFU 446/2000)

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget,

at der på baggrund af høringssvarene fra Integrationsrådet og Integrationsudvalget nedsættes en arbejdsgruppe med deltagelse fra Integrationsrådet, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på konkretisering af projektideen om særligt målrettede kultur- og fritidsaktiviteter til etniske minoriteter ud fra en brugervinkel,

at der på baggrund af arbejdsgruppens arbejde formentlig omkring årsskiftet 2000/2001 forelægges udvalgene en indstilling om implementering af den nye indsats.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag om særligt målrettede kultur- og fritidsaktiviteter for etniske minoriteter har i sommeren 2000 været sendt til høring i Integrationsrådet, Integrationsudvalget og forsøgsbydelene. På baggrund af høringssvarene, og da der nu er nedsat et Integrationsråd, foreslår forvaltningerne at gennemføre en supplerende udredningsfase, hvor de etniske foreninger (gennem Integrationsrådet) involveres i arbejdet med at konkretisere projektidéen. Udredningsfasen forventes afsluttet ved udgangen af 2000, hvorefter et forslag til en konkret samarbejdsaftale forelægges de to udvalg formentlig omkring årsskiftet 2000/2001, således at implementeringen af den nye indsats kan finde sted i 2001.

 

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har i sommeren 1999 igangsat et samarbejde om at iværksætte særligt målrettede kultur- og fritidsaktiviteter for etniske minoriteter.

I oktober 1999 afleverede en arbejdsgruppe nedsat mellem de to forvaltninger rapporten "Forslag til kultur- og fritidsaktiviteter til flygtninge og indvandrere". Rapporten har været forlagt både Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (21. juni 2000) og Kultur- og Fritidsudvalget (22. juni 2000), hvor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte indstillingen om at arbejde videre, mens Kultur- og Fritidsudvalget ønskede at afvente resultatet af høringen af Integrationsrådet, Integrationsudvalget og forsøgsbydelene inden stillingtagen til forslaget.

Høringssvarene fra Integrationsrådet, Integrationsudvalget og de fire forsøgsbydele blev modtaget primo september 2000.

Integrationsrådets og Integrationsudvalgets høringssvar

Både Integrationsrådet og Integrationsudvalget udtaler, at de finder det glædeligt, at Københavns Kommune nu påtænker at iværksætte en særligt målrettet indsats på kultur- og fritidsområdet, da en sådan indsats har manglet, og er helt central, i forhold til at skabe et ligeværdigt møde mellem etniske minoriteter og det omgivende samfund.

Herudover udtaler både Integrationsrådet og Integrationsudvalget, at processen med at planlægge de omtalte kultur- og fritidsaktiviteter har manglet en dialog med brugerne, her tænkes på de etniske minoriteter, foreningerne og det frivillige miljø.

På denne baggrund foreslår Integrationsrådet, at der nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Integrationsrådet og Københavns Kommune samt eventuelt det frivillige miljø. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til udvalgene, at forslaget tages til efterretning således, at forvaltningerne inviterer repræsentanter fra Integrationsrådet til deltagelse i en arbejdsgruppe, der skal konkretisere projektidéen om særligt målrettede kultur- og fritidsaktiviteter ud fra en brugervinkel.

Både Integrationsrådet og Integrationsudvalget foreslår en længere udredningsfase, der strækker sig frem til 2002. Det er dog både Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at udredningsfasen kan forkortes betydelig ved at inddrage det eksisterende arbejde foretaget af forvaltningerne. På denne baggrund findes det realistisk, at implementeringen af nye målrettede kultur- og fritidsaktiviteter kan finde sted i 2001.

Forsøgsbydelenes høringssvar

Forsøgsbydelene er generelt positivt stemt overfor det nye initiativ og finder intentionerne gode. Dog er der forskellige forventninger til, hvordan forsøgsbydelene kan indgå i indsatsen. Som udgangspunkt skal den nye indsats finansieres via integrationsmidler som er udlagt til forsøgsbydelene. På denne baggrund kan forsøgsbydelene selv beslutte om de vil indgå i indsatsen.

Indre Østerbro er meget positivt stemt overfor forslaget, og er umiddelbart interesseret i at indgå i et samarbejde. Kgs. Enghave synes det er et godt initiativ, men lægger vægt på at indsatsen skal foregå lokalt og er på denne baggrund lidt forbeholden overfor det multikulturelle hus, men vil eventuelt gerne indgå en aftale om køb af pladser. Indre Nørrebro og Valby har ikke taget stilling til en eventuel medfinansiering, men vil gøre det på baggrund af et nærmere konkretiseret forslag. Begge bydele hilser initiativet velkommen.

Den videre proces

Når udredningsfasen af afsluttet, vil en indstilling med forslag til en konkret samarbejdsaftale blive forelagt udvalgene, forventeligt omkring årsskiftet 2000/2001.

ØKONOMI

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  1. Indstilling om forslag til Kultur- og Fritidstilbud til flygtninge og indvandrere inkl. Kultur- og Fritidsudvalgets og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutninger
  2. Høringssvar fra Integrationsrådet
  3. Høringssvar fra Integrationsudvalget
  4. Høringssvar fra Kgs. Enghave Bydel
  5. Høringssvar fra Valby Bydel
  6. Høringssvar fra Indre Østerbro Bydel
  7. Høringssvar fra Indre Nørrebro Bydel

 

Grethe Munk / Ida Munk

 

 

Til top