Reservation af budget i Megaeventpuljen til fællesnordisk bud på EM i kvindefodbold 2025 (WEURO2025) med København som potentiel værtsby
I forbindelse med indsendelse af et endeligt fællesnordisk bud på WEURO2025 til det europæiske fodboldforbund (UEFA) skal Dansk Boldspil-Union (DBU) i samarbejde med Københavns Kommune formelt bekræfte, at partnerne tager ansvar for værtsbyopgaver og -budget.
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til høringssvar til Økonomiudvalget om tiltrædelse af det formelle aftalegrundlag overfor UEFA og DBU samt reservation af midler fra Megaeventpuljen til eventbudget og værtskabsaktivering.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget, herunder
- at Københavns Kommune til oktober 2022 formelt tiltræder aftalegrundlaget i rollen som potentiel WEURO2025 værtsby samt
- at Københavns Kommune inden oktober 2022, ved en skriftlig hensigtserklæring til DBU, bekræfter sit bidrag som potentiel værtsby, herunder sit økonomiske tilskud og sit bidrag med hensyn til varetagelse af nærmere angivne værtsopgaver, og
- at der reserveres en budgetramme på 22,6 mio. kr. i Megaeventpuljen til henholdsvis tilskud til DBU, Københavns Kommunes forpligtelser i forhold til eventbudget samt aktiverings- og forankrings-indsatser i perioden 2023-2025.
Problemstilling
Til oktober 2022 forventes DBU sammen med fodboldforbundene i Sverige, Norge og Finland – og nationalt sammen med Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark – at indsende en endelig ansøgning til UEFA i form af et fællesnordisk bud på værtskab for WEURO2025 til afvikling i juni-juli 2025. Af buddet skal fremgå en bekræftelse af, at også de potentielle nordiske værtsbyer, heriblandt København, indvilliger i at påtage sig opgaver i forbindelse med planlægning og afvikling af eventen, og at der politisk er truffet beslutning om reservation af budgetbevilling til formålet.
Løsning
Efter forudgående behandling i Kultur- og Fritidsudvalget besluttede Økonomiudvalget i marts 2022 at tilkendegive kommunens interesse i værtskabet for WEURO2025 samt at henvise det estimerede kommunale tilskudsbehov til videre politisk behandling.
DBU og kommunen har udredt opgave- og budgetansvar i henhold til aftalevilkårene i budmaterialet. En del af Københavns værtsbyforpligtelser opfylder kommunen selv, f.eks. ved at stille arealer til rådighed, sikre renhold mv. samt ved at udvikle borger- og foreningsrettede indsatser og sideevents. Kommunens budget til varetagelsen af disse opgaver er samlet beregnet til 14 mio. kr., som foreslås reserveret i Megaeventpuljen. De øvrige værtsbyforpligtelser påhviler DBU, både praktisk og økonomisk. Opgaverne omfatter bl.a. etablering og drift af åbne EM fanzoner og opgaver som sikkerhed, optimering af offentlig transport, udsmykning af byen, frivillighedsprogram mv. Til formålet ansøger DBU Københavns Kommune om et direkte tilskud fra Megaeventpuljen på 8,6 mio. kr. (bilag 1).
Den samlede kommunale budgetramme til WEURO2025 i København udgør således ca. 22,6 mio. kr. for perioden 2023-2025.
Det juridiske aftalegrundlag for WEURO2025
Som direkte aftalepart til UEFA og som national projektejer af WEURO2025 vil DBU have det overordnede ansvar for opgaven og det økonomiske ansvar overfor UEFA. Københavns Kommune skal som værtsby bidrage til DBU’s afvikling ved at underskrive et underliggende bilag til UEFA og DBUs overordnede aftaledokument, og ved en samtidig skriftlig hensigtserklæring til DBU, hvor kommunen bekræfter sit økonomiske tilskud og sit bidrag med hensyn til varetagelse af nærmere angivne værtsbyopgaver. Fra Københavns Kommune underskriver kultur- og fritidsborgmesteren og overborgmesteren.
Kommunen har overfor UEFA redegjort for de forbehold, som København må tage med henvisning til gældende dansk lovgivning, herunder fordelingen af opgaver mellem kommuner, regioner og staten.
Værtskabsvisioner for WEURO2025
UEFA og DBU har igennem en årrække arbejdet med udviklingen af henholdsvis europæisk og dansk pige/kvindefodbold. I budmaterialet har de nordiske fodboldforbund formuleret en række fælles resultatmål for perioden 2023-2025, som favner både breddefodbold, talentudvikling, ligaklubber og landsholdsfodbold. I tillæg hertil er de nordiske værtsbyer enige om at benytte et fælles, regionalt værtskab som afsæt for at arbejde med sideevents og indsatser, som kan sikre varige effekter for kultur- og fritidslivet. Planen er at udvikle et bredt favnende – og folkeligt engagerende – aktiveringsprogram (”Outreach & Legacy program”) som bidrager med fodbold- og festivalstemning i de nordiske byrum, som rækker ud til mange forskellige målgrupper, som tager et socialt ansvar, og som har fokus på bæredygtighed – i alle aspekter af eventafviklingen. Oplæg til hvordan København kan arbejde langsigtet og strategisk med WEURO2025 er vedlagt (bilag 2).
Økonomi – samlet tilskudsbehov fra Københavns Kommune
DBU bærer budgetansvaret for det samlede eventbudget på ca. 45 mio. kr., hvortil også UEFA samt Sport Event Denmark forventes at bidrage. Budgettet er eksklusiv udgifter til afviklingen af EM-kampe i København med henvisning til, at aftaler og økonomi omkring Parken er et anliggende alene mellem DBU, UEFA og Parken Sport & Entertainment.
DBU har indgivet en ansøgning om et direkte kommunalt tilskud på 8,6 mio. kr. (bilag 1). Københavns Kommune har vurderet, at de angivne budgetposter kan afholdes med hjemmel i kommunalfuldmagtsreglerne og inden for rammerne af statsstøttereglerne.
Det samlede tilskudsbehov fra Københavns Kommune er beregnet til ca. 22,6 mio. kr. Som angivet i indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget/Økonomiudvalget i marts 2022, vil kommunens bevilling skulle afsættes, dels som et direkte tilskud til DBU, og dels som særskilte budgetter til kommunens egen opgavevaretagelse som værtsby samt til værtskabsaktivering. Sidstnævnte er beregnet for perioden 2023-2025:
- 7 mio. kr. i ekstraudgifter til Teknik- og Miljøforvaltningen (eksempelvis renhold, tilladelser, bæredygtighedstiltag mm. – inkl. årsværk)
- 7 mio. kr. til bredere værdiskabelse af eventen gennem sideevents og særligt udviklede indsatser på tværs af kommunens forvaltninger, som kan skabe varig værdi for kommunens kultur- og fritidsliv samt erhvervsliv. Midlerne øremærkes bl.a. foreningsudvikling med sigte på at udvikle og styrke vilkårene for (pige/kvinde) fodbold i København, sideevents i alle bydele og på tværs af byen, indsatser for ligestilling og bæredygtighed på tværs af værtskabet samt partnerskaber med virksomheder, organisationer mv. der skal løfte byens værtskab. I budgetrammen er indberegnet årsværk til Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Til sammenligning var den samlede kommunale bevilling til EURO2020 18 mio. kr. fordelt på 8,2 mio. kr. i direkte tilskud til DBU, 7,7 mio. kr. til Teknik- og Miljøforvaltningen til ekstraudgifter og 2,1, mio. kr. til Kultur- og Fritidsforvaltningen til værtskabsaktivering. Baseret på regnskabstal for EURO2020 og med henvisning til, at det fællesnordiske bud repræsenterer et højt ambitionsniveau, er kommunens interne budget opjusteret i forhold til EURO2020.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Der er til Megaeventpuljen afsat 15 mio. kr. årligt i 2023-2026. Megaeventpuljens budgetramme kan tilpasses indenfor den afsatte periode. Der er aktuelt ca. 77 mio. kr. tilbage i Megaeventpuljen til finansiering af kommende events. Det er afstemt med Økonomiforvaltningen, at der er tilstrækkelig kapacitet i Megaeventpuljen til at imødekomme, at den estimerede budgetramme til brug for planlægning og afvikling af et WEURO2025 afsættes af Økonomiudvalget.
Videre proces
Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar indgår som bilag til indstillingen til Økonomiudvalget den 27. september 2022.
Budgetrammen til WEURO2025 udmøntes under forudsætning af at København, som del af et fællesnordisk samarbejde, tildeles værtskabet, og efter forudgående beslutning i Borgerrepræsentationen vedrørende kvantificerbare målsætninger og vilkår for Københavns værtskab. Herefter vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med DBU udarbejde en tilskudsaftale, som angiver vilkår og forudsætninger for tilskuddet og sikrer, at kommunen ikke hæfter økonomisk overfor DBU udover kommunens direkte tilskud til DBU.
Søren Tegen Pedersen
/Jakob Heide Petersen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Analyse- og udviklingschef, Jakob Heide Petersen, og Idrætschef Thomas Bach deltog under punktets behandling.