Mødedato: 26.06.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Budgetønske: Flytning af Københavns Museum fra Vesterbrogade og Absalonsgade til Stormgade 18-20

Se alle bilag
Der skal tages stilling til om flytning af Københavns Museum fra Vesterbrogade 59 og Absalonsgade 3 til Stormgade 18-20 skal indgå i forhandlingerne om Budget 2015 samt finansiering af projektet.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller over for Kultur- og Fritidsudvalget,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser anlægsbevilling på 9,2 mio. kr. (p/l 2015) til flytning af Københavns Museum og servicebevilling på 2,4 mio. kr. (p/l 2015) til forhandlingerne om budget 2015.

Problemstilling

Der har gennem flere år været arbejdet mod en vision om, at Københavns Museum skal indgå som en vigtig del af en kommende central kulturakse i byens centrum. Dette skal ses i sammenhæng med museets nuværende placering på Vesterbrogade og Absalonsgade, der ligger afsondret fra en attraktiv klynge af museer i indre by.  

I dag ligger Københavns Museum på Vesterbrogade i en nedslidt bygning med utidssvarende faciliteter, der giver en begrænsende og uhensigtsmæssig arealanvendelse til udstilling og formidling.   

Løsning

Københavns Museum er ”byens ansigt”, der spejler samtiden i fortiden for både lokale og turister, og en central aktør for formidling af Københavns udvikling. Med en ny placering i Indre By vil Københavns Museum få en markant plads og position, der matcher dets rolle og ansvar som hele byens museum. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår en ny placering af museet på Stormgade 18-20, som begge ligger inden for kommunens egen bygningsportefølje. Københavns Museum vil herfra kunne indgå som en aktiv medspiller i en kommende central kulturakse i byens centrum, der spænder fra Tivoli og Glyptoteket, over Nationalmuseet og til Thorvaldsens Museum. Placeringen vil samle de museale kræfter, som kendes fra ”museumsbydele” i udlandet i bl.a. Berlin, Wien og New York, og giver mulighed for en række fælles udadrettede funktioner og en stærkere fælles platform for museerne i Indre By. Ligeledes vil en beliggenhed tættere på Rådhuset være en klar fordel for Københavns Museum, som netop formidler København som by.  

Københavns Ejendomme(KEjd) anslår, at en flytning af Københavns Museum økonomisk indebærer en samlet investering på 51,4 mio. kr. (p/l 2015) til ombygning, tilbygning og administrationsbidrag. Heri indgår også flytteudgifter, også for andre kommunale lejere, som skal genhuses i forbindelse med projektet. 

KEjd vurderer at et salg af Vesterbrogade 59 og Absalonsgade 3 potentielt vil kunne give indtægter på i alt 42,2 mio. kr.(p/l 2015). Under forudsætning af, at disse salgsindtægter anvendes i en samlet case for flytning af museet, vil det resultere i en nettoinvestering på 9,2 mio. kr. (p/l 2015).  

På den nye adresse vil de fysiske rammer også blive forbedret markant. Der er gode cirkulations- og fordelingsrum på Stormgade og en rumstruktur, der tillader en levende og varieret dokumentation og formidling til forskellige brugergrupper og rammerne for en moderne museumsformidling. Stueetagen i Stormgade 20, der ligger direkte ud til gaden, vil åbne muligheden for en ny eksperimenterende adgang til museets arkiver. På den måde vil tidligere back-office funktioner, som fundmodtagelse og konservering, blive en del af oplevelsen på museet og der vil være en større åbning af museets samling for københavnerne og andre besøgende. 

Forslaget om flytning af Københavns Museum til Stormgade 18-20 er opstået på baggrund af KEjds arbejde med samlokalisering, herunder at KEjd i en analyse af kommunens administrationsejendomme har påpeget, at Stormgade 18 er uhensigtsmæssig som administrationsejendom på grund af bygningens layout.  KEjd har i samarbejde med Københavns Museum og en ekstern rådgiver udarbejdet et projekt, der vil betyde en mere optimal anvendelse af Stormgade 18-20 i fremtiden. Fraflytningen åbner endvidere mulighed for frasalg af Absalonsgade 3 og Vesterbrogade 59.

Projektet om at flytte Københavns Museum har været længe undervejs, og der er udarbejdet arkitekttegninger og konkrete forslag til en fremtidig anvendelse af Stormgade (se bilag). Kulturstyrelsen har set positivt på museets ønske om at anvende Stormgade, som fremtidig lokation for Københavns Museum. 

Anlægsøkonomi 
Forslaget hviler på en bevilling på 9,2 mio. kr. (p/l 2015), mens det samlede investeringsbehov er på 51,4 mio. kr (p/l 2015) for en flytning af Københavns Museum. Dette forudsætter, at de resterende 42,2 mio. kr. ( p/l 2015) vil blive mellemfinansieret over ”kassen” indtil salget af Vesterbrogade og Absalonsgade er realiseret. Beløbet på 9,2 mio. kr. er således den samlede nettoinvestering for flytning af Københavns Museum. 

Hertil vil der være behov for deponering. Deponeringsforpligtelsen for Børne- og Ungdomsforvaltningens 3. mandslejemål er 22,5 mio. kr., mens beløbet for Socialforvaltningen stadig er ukendt. 

Driftsøkonomi
Som en samlet case forudsætter flytning af Københavns Museum, at Børne- og Ungdomsforvaltningen og et mindre lejemål for Socialforvaltningen bliver genplaceret i 3. mandslejemål og at to mindre erhvervslejemål bliver opsagt. Derudover vil et mindre lejemål i Socialforvaltningen blive genplaceret i et kommunalt lejemål. Dette giver yderligere driftsudgifter på 2,4 mio. kr. (p/l 2015) fra og med 2017 og årene frem. 

Det antages at være muligt at nedbringe driftsøkonomien dels ved forsat drøftelse om hensigtsmæssig placering af øvrige lejere og dels ved at regne tættere på økonomien. Budgetnotatet vil blive løbende opdateret hermed. 


Høring i Københavns Ejendomme
Denne indstilling har endnu ikke været i høring i Københavns Ejendomme. Tiltræder Kultur- og Fritidsudvalget indstillingen, vil den blive sendt til Københavns Ejendomme med henblik på en ejendomsfaglig udtalelse. Hvis udtalelsen giver anledning til ændringer i projektets forudsætninger, vil de efterfølgende blive indarbejdet i budgetnotatet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder budgetnotat til de videre forhandlinger af Budget 2015.


Carsten Haurum       
            
                                                  /  Mads Kamp Hansen              

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. juni 2014:

Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om, at baggrunden for de øgede driftsudgifter tydeliggøres i budgetnotatet.
Til top