Mødedato: 26.06.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Budgetønske: Samlet magasinløsning for Københavns Museum

Se alle bilag
Der skal tages stilling til, om finansiering til en samlet magasinløsning for Københavns Museum, skal indgå i forhandlingerne om Budget 2015.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller over for Kultur- og Fritidsudvalget,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser bevilling til en samlet magasinløsning for Københavns Museum til forhandlingerne om Budget 2015.

Problemstilling

Københavns Museum opbevarer størstedelen af museets samlinger af kulturhistoriske genstande i magasinlokaler, der ikke er egnede til dette formål. De nuværende magasinforhold medfører nedbrydning af genstande og hindrer effektiv tilgængeliggørelse af samlingerne som ressource for borgerne. De nuværende magasinforhold modarbejder Københavns Museums arbejde med bevaring og tilgængeliggørelse af samlingerne, og gør det vanskeligt og meget ressourcekrævende for museet at overholde sit lovpligtige ansvar for bevaring af samlingerne.

Magasinerne er placeret på fire adresser i København og omegn (bilag 1). Ingen af magasinlokalerne har klimastyring, og det har ført til vækst af skimmelsvamp i flere af magasinerne. Forekomsten af skimmelsvamp gør magasinerne uegnede som arbejdsplads og er med til at nedbryde de opbevarede genstande. Flere af magasinerne har været udsat for vandindtrægning med genstandsbeskadigelse og store følgeomkostninger som konsekvens. Magasinerne fungerer i visse tilfælde som gennemgangslokaler til tekniske installationer, og er derfor vanskelige at sikre mod tyveri. Kun enkelte magasiner har tyverialarm, og ingen har brandalarmering.

Allerede i 2009 påpegede Kulturstyrelsen, at Københavns Museums magasinforhold var stærkt problematiske. Kulturstyrelsen er derfor særligt opmærksom på om museet lever op til museumslovens bestemmelse om at kulturhistoriske samlinger skal opbevares, så de sikres for
eftertiden.

Der er indstillet to magasinløsninger for Kultur- og Fritidsudvalget i mødet den 26. juni 2014: En stor og lille model. Den store løsningsmodel omfatter et fælles magasin for Stadsarkiv, Københavns Museum og Thorvaldsens Museum. Den lille løsningsmodel omfatter et magasin for Københavns Museum med mulighed for at integrere Thorvaldsens Museum. Det betyder, at de to løsninger er gensidigt udelukkende - dvs. den store løsning udelukker den lille og omvendt. 

Løsning

Det foreslås, at der etableres et nyt samlet magasin for Københavns Museum ved et eventuelt OPP-projekt (Offentligt-Privat Partnerskab). Målet med de nye magasinfaciliteter er først og fremmest at skabe bedre magasinforhold, så museet kan leve op til sin forpligtelse om at sikre bevaringen af de historiske samlinger.

I et nyt samlet magasin vil der kunne etableres de sikrings- og arbejdsforhold, der skal være til stede i et tidssvarende magasin.  Der vil kunne etableres klimastyring således, at samlingerne kan opbevares under klimatiske forhold, der understøtter deres bevaring. Samtidig vil der kunne skabes en rumdeling med højere til loftet, der giver en effektiv arbejdsgang og bedre udnyttelsesgrad af magasinets m2.

Københavns Museum har beregnet, at museet har et magasinbehov på 2.000 m2 (ved loftshøjde på 6 meter). Dertil skal der være plads til indgangs- og pakkerum, værksted, karantæne-rum, fotostation, studie- og undervisningsrum og personalefaciliteter, der giver et samlet areal på 2.500
m2.

På baggrund af nøgletal fra rådgiverne Alectia anslås en samlet pris på 29 mio. kr (2015 p/l) for en samlet magasinløsning for Københavns Museum. Dette omfatter anlæg såvel som rådgivning, inventar og flytning. Det vil være muligt at samlokalisere med Thorvaldsens Museums magasiner, der har et magasinbehov for opbevaring af museumsgenstande på 400 m2. Dette vil give en samlet pris på 33 mio. kr. kr (2015 p/l) for et samlet magasin for de to museer.

Økonomien har afsæt i, at magasinerne placeres på en kommunal grund. Hvis man vælger køb af grund uden for Københavns Kommune, skal der også afsættes midler til grundkøb. De 29 mio. kr (p/l 2015) tager afsæt i anlæg på kommunal grund. Hvis der skal anlægges på ikke-kommunal grund, skal der ske en yderligere finansiering til køb af grund.

Københavns Museum anser det ikke at være problematisk at placere magasinet uden for København, hvilket vil gøre det nemmere at søge efter en grund til en overkommelig pris.

mio. kr. (P/L2015)

Magasin Københavns Museum

29

Event. Thorvaldsens museum

4

I alt *

29/33

* Hertil kommer eventuelle udgifter til grundkøb

Artillerivej
Museets fraflytning fra Artillerivej 126 understøtter Københavns Ejendommes aktuelle arbejde med at tømme ejendommen med henblik på et frasalg af ejendommen eller alternativ kommunal anvendelse. Det drøftes for tiden, at der kunne være en mulighed for at etablere en ny skole beliggende på Artillerivej 126.

Artillerivej 126 er af et uafhængigt mæglerfirma blevet vurderet til ca. 85-100 mio. kr. ved et salg af grund med bygning som et fremtidig ungdomsbolig-projekt.

Drift
Magasinerne er i dag placeret på 4 forskellige adresser – flere steder sammen med andre funktioner. Det betyder, at det ikke er muligt entydigt at isolere driftsudgifterne til magasinerne. Et forsigtigt skøn er 50 kr. pr. m2. Det anslås, at driftsudgifterne ved et nyt magasin vil være tæt på en fordobling af den nuværende udgifter svarende til mellem 100-120 kr. pr. m2. De endelige driftsudgifter vil afhænge af placering og det konkrete projekt.

De lavere driftsudgifter pr. m2 i dag skal ses i lyset af, at de nuværende forhold ikke er holdbare i forhold til opbevaring af historiske kulturgenstande, da de ringe magasinforhold i dag gør, at mange af de opbevarede genstande bliver nedbrudt. Alle statsanerkendte museer er ifølge museums loven forpligtet til at opbevare deres genstande på sådan en måde, at de bevares for eftertiden.


Høring i Københavns Ejendomme
Denne indstilling har endnu ikke været i høring i Københavns Ejendomme. Tiltræder Kultur- og Fritidsudvalget indstillingen, vil den blive sendt til Københavns Ejendomme med henblik på en ejendomsfaglig udtalelse. Hvis udtalelsen giver anledning til ændringer i projektets forudsætninger, vil de efterfølgende blive indarbejdet i budgetnotatet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder budgetnotat til de videre forhandlinger af Budget 2015.




Carsten Haurum 

                                    /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. juni 2014:

Indstillingen blev godkendt.
Til top