Mødedato: 26.06.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Budgetønske vedr. udvikling af frivillighedsområdet

Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) indstiller, at en række forslag, der udvikler frivillighedsområdet, indgår i de kommende forhandlinger om budget 2015.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og fritidsudvalget godkender,

  1. at et beløb på 1,8 mio. kr. til udvikling af frivillighedsområdet indgå i de kommende forhandlinger om budget 2015
  2. at budgetønsket vedrørende en fortsættelse af frivillighedsdagen, der blev henvist til budgetforhandlingerne den 24. april 2014 udgår af budgetforhandlingerne

Problemstilling

Bevillingen til afholdelse af Frivillighedens dag i København udløber i 2014. Formålet med Frivillighedens dag er at takke byens frivillige for deres store indsats samt at sætte fokus på området. Det er sket via et årligt prisshow i festsalen på Københavns Rådhus, hvor der har været en indledende mediekampagne om først at nomiere frivillige initiativer til en række priser og efterfølgende en offentlig afstemning.

Der er en stigende interesse blandt borgerne og civilsamfundet i at engagere sig i frivilligt arbejde og en stigende interesse hos kommunale institutioner i at inddrage aktive medborgere, frivilligorganisationer mm. i løsningen af deres opgaver. Samarbejdet rummer potentiale for at samfundsopgaver løses bedre og smartere og med inddragelse af flere eksterne ressourcer gennem samskabelse på tværs af sektorerne. Det er dog ikke uproblematisk og gnidningsfrit at etablere meningsfulde samarbejder og vil kræve tilpasning og brud med etablerede vaner og kulturer begge steder.

Løsning

KFF anbefaler, at Frivillighedens dag får et nyt format, der bliver mindre omkostningstungt, og der laves en række indsatser til at udvikle og styrke frivillighedsområdet. Indsatserne er beskrevet nedenfor og kan løftes af frivillighedssekretariatet i Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med kultur- og fritidsinstitutioner, frivilligcentre, lokaludvalg mm.  KFF, foreslår at indsatserne omkring udvikling af frivillighedsområdet indgår i budgetforhandlingerne.

1. Gør det nemt at blive frivillig: Københavns Kommunes Kulturvaneundersøgelse fra 2013 (og mange andre frivillighedsundersøgelser) viser, at mange ikke-aktive borgere gerne vil være frivillige, hvis de bliver spurgt.

  • Frivilligformidling: Mange ønsker at være frivillige, og frivillige foreninger efterspørger samtidig nye frivillige. Der vil være gode muligheder i at forløse dette potentiale gennem udvikling af en ny app eller anden digital understøttelse og koble det på et tæt samarbejde mellem frivilligcentrene, KFF-institutioner og andre aktører. 
  • Expats som frivillige: Erfaringer fra International House viser, at rigtig mange udlændinge, fx studerende og medfølgende ægtefæller, gerne vil involvere sig i byens aktiviteter, men har svært ved finde passende steder at gøre det (udover Cph Volunteers). Ved at skabe gode match vil det både medføre at meget kompetente medborgere kommer i spil som frivillige, og at de internationale medborgere bliver bedre tilknyttet til byen. Det vil kræve at frivillige foreninger, KFF-institutioner mm. bliver klædt på til at tage imod de internationale medborgere, og at det gøres nemt for expats at orientere sig i mulighederne, samt at det er attraktivt for dem at deltage.
  • Udvikling af Cph Volunteers: Cph Volunteers er et frivilligkorps, der understøtter byens store events, som VM i cykling, Copenhagen Jazzfestival og meget mere. Der er flere end 2.000 frivillige som ønsker at bidrage og deltage aktivt. Der er et stort potentiale i at udvide og udvikle korpset til at bidrage til langt flere typer opgaver og indsatser, men det kræver en større organisation.
  • Frivillighed på skoleskemaet: Lave partnerskaber og introduktionsforløb til frivillighed i folkeskolen på baggrund af skolereformen. Børn og unge introduceres til frivillighed og det arbejde de frivillige sociale foreninger mm. udfører i samfundet.
  • Frivillighedens dag: Afholde en prisoverrækkelse for at fejre og markere byens bedste frivillighedsprojekter. Frivillighedens dag har tidligere været afholdt, men ønskes implementeret i et andet stort arrangement, så budskabet når bredere ud.

2. Udvikling af samskabelsen: Der er en lang og stærk tradition for stærke frivillige foreninger, der yder en stor samfundsmæssig indsats. I disse år sker der en udvikling, hvor kommune og civilsamfund ikke arbejder hver for sig, men i stadig højere grad arbejder sammen og udvikler nye løsninger i fællesskab – samskabelse. Der er et stort potentiale i smartere løsninger af samfundsproblemer og bedre udnyttelse af de fælles ressourcer gennem samskabelse.

  • Lokale frivilligbørser: Udvikle og afholde frivilligbørser, hvor lokale foreninger, institutioner og virksomheder mødes og udveksler ressourcer, erfaringer og opgaver. 
  • Samskabelseslaboratorium: Udvikle nye former for samskabelse i tæt relation med frivillig foreninger, KK-institutioner, virksomheder gennem målrettede strategiske forsøg. 
  • CSR-indsatser: Få etableret en solid platform for virksomheders CSR-indsatser (deres sociale ansvar), med udvikling af gode cases, fora for gode møder mm.

Det foreslås, at Frivillighedens dag ikke fortsætter i sin nuværende form (med et budget på 0,5 mio kr.) og dermed udgår af budgetforhandlingerne. Der vil komme et nyt budgetønske, med en bred vifte af forskellige frivilligindsatser, hvor frivillighedens dag indgår med et budget på 0,1 mio. kr. årligt.

Økonomi

Det foreslås, at der på budget 2015 afsættes 1,8 mio. kr. til indsatserne. 

Yderligere foreslås det, at der de følgende tre år afsættes 0,85 mio. kr. årligt. Det vil sige, at der for en fireårig periode (2015-2018) afsættes i alt 4,35 mio. kr. til at løfte indsatserne omkring udvikling af frivillighedsområdet.

Videre proces

Ønskerne indgår i forhandlingerne om budget 2015 som KFU-godkendte ønsker. Et budgetnotat om det vil blive lagt ud på KFU-portalen, såfremt indstillingen tiltrædes.


Carsten Haurum

                                /Flemming Otto

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. juni 2014:

Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget samtidig ønsker at folkeoplysningsudvalget høres i sagen.  
Til top