Københavns Kommunes tilslutning til Danskernes Digitale Bibliotek
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Københavns Kommune tilslutter sig Danskernes Digitale Bibliotek (DDB).
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 15. august 2013 spørgsmålet om, hvorvidt kommunen skulle tilslutte sig DDB. Udvalget besluttede at gøre tilslutningen betinget af, at styringsmodellen for DDB ændres, så kommunerne får direkte formel indflydelse på konkrete økonomiske prioriteringer og på it-mæssige og faglige beslutninger.Løsning
DDB er et samarbejde mellem biblioteker om fælles it-løsninger, deling af data, digital formidling og indkøb af digitale materialer (bilag 1). Alle danske kommuner med undtagelse af København har tilsluttet sig DDB.
Det digitale bibliotek er et centralt element i biblioteksstrategien for København.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har drøftet spørgsmålet om styringsmodellen med Kommunernes Landsforening. I forbindelse med overgang fra etablerings- til driftsfase har man i DDB besluttet at justere styringsmodellen på en måde, der imødekommer størstedelen af ønskerne fra Københavns Kommune.
Konkret medfører ændringerne en styrket rolle for den koordinationsgruppe, hvor kommunerne er direkte repræsenteret ved bibliotekschefen. Desuden vil ændringen betyde, at Københavns Kommune tilbydes en fast plads i koordinationsgruppen.
Deltagelse i samarbejdet rummer en række fordele for Københavns Biblioteker. Det kan give borgerne bedre digitale tilbud, og deltagelsen kan bidrage til omstillingen af Københavns Biblioteker i retning af mere digital betjening.
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller derfor, at Københavns Kommune tilslutter sig DDB.
Økonomi
I henhold til aftalen mellem KL og Kulturministeriet udgør driftsbudgettet for DDB maksimalt 44,4 mio. kr. årligt. Kommunerne finansierer 27,6 mio. kr., og staten bidrager med 16,8 mio. kr. Det har siden etableringen vist sig, at den samlede kommunale betaling er mindre.
Den kommunale betaling til DDB bygger på en pris pr. indbygger. Københavns Bibliotekers betaling til DDB udgør 1,45 mio. kr. i 2014 og i de følgende år ca.1,9 mio. kr. årligt.
Nettoomkostningen bliver væsentlig mindre, idet allerede eksisterende udgifter til driftsaftaler og abonnementer fremover dækkes via DDB-betalingen, og fordi tilslutningen til DDB giver besparelser på systemdrift. Den øvrige udgift finansieres som en del af bibliotekernes almindelige drift.
Carsten Haurum
/Jakob Heide Petersen
Videre proces
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.