Budgetønske: Kultur- og Fritidsfaciliteter i Nordhavn
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,- at Kultur- og Fritidsudvalget lader forslag om kulturhus, maritimt idrætscenter, 11-mands kunstgræsbane, havnebad og foreningsgade i Nordhavn indgå i forhandlingerne om budget 2015.
Problemstilling
Udviklingen af Nordhavn fra havne- og industriområde til en ny bydel forløber over de næste 40 år. Strukturplanen for den fulde udvikling af Nordhavn rummer en plan for udbygningen af ca. 3,5 mio. etagemeter boliger og erhverv, hvilket svarer til ca. 40.000 indbyggere og 40.000 arbejdspladser. Nordhavn skal være en levende og mangfoldig bydel med en gennem-gribende grøn, maritim og bæredygtig struktur. En bydel for alle, og som indeholder et attraktivt kultur- og fritidsliv med værdi for både borgerne i Nordhavn, øvrige københavnere, gæster og turister.Skal de mål nås, er det nødvendigt, at der over årene købes grunde og etableres kultur- og idrætsfaclitieter, der skaber den værdi.
Løsning
Nordhavn i 2050Hvis Nordhavn i 2050 med 40.000 indbyggere alene skal være på facilitetsmæssig højde med det øvrige københavn anno 2014, skal der minimum være:
• 3-5 idrætshaller (tilknyttet kommende folkeskoler)
• 1-2 svømmehaller, havnebade mv.
• 10-20 udendørs boldbaner
• 10 andre idrætsfaciliteter
• 2-3 faciliteter med biblioteksfunktion
• 1-2 integrerede kulturhuse med fx bibliotek og borgerservice
Såfremt disse faciliteter skal etableres, kræver det skønsmæssigt omkring 145.000 kvm areal i Nordhavnen - hertil kommer areal til fx mindre lokaler og sale til idræt, lokalspecifikke faciliteter (maritime, specialanlæg mv.) og faciliteter til vinteridræt. Hele Nordhavnsområdet udgør ca. 2 mio. kvm. Der skal således - som gennemsnitstal - reserveres knap 10 % af det samlede grundareal i nye byområder - og dermed også i Nordhavnen - til kultur- og fritidsfaciliteter.
Overslaget over nødvendige kultur- og fritidsfaciliteter udgør det grundlæggende sigtemål for udviklingen af forslag og projekter. Men de enkelte projekter vil naturligt tage form af Nordhavns særlige karakter og maritime kvaliteter - Så Nordhavn bliver den "levende by", "mangfoldige by" og "by ved vandet", som visionerne for Nordhavn beskriver . Omsættelsen i konkrete projekter vil desuden ske med øje for at udnytte de synergier, der ligger i at etablere tilbud og faciliteter i sammenhæng med andre kommunale anlæg, bygninger og services. Samtænkning vil desuden kunne føre til at behovet for grundareal mindskes.
Tidligere forslag
Kultur- og Fritidsudvalget har henvist en række forslag til kultur- og fritidsfaciliteter i Nordhavn, til forhandlingerne om budget 2012, 2013, 2014. Eksempelvis:
- Maritimt idrætscenter
- Kunstgræsbane i tilknytning til kommende skole
- Helårs havnebad.
- Permanent skøjtehal på Gasværksgrunden
- Idrætshal i tilknytning til kommende skole
- Midlertidige 11-mands boldbaner med mobile omklædningsfaciliteter Nordhavn.
- Pulje til udvikling af næridrætsanlæg (alle bydele).
Det er netop blevet offentliggjort at Lokale og Anlægsfonden har bevilget 4 mio. kr. til etablering af idrætsfaciliteter på toppen af et parkeringsanlæg, men herudover er der ikke afsat midler til kultur- og fritidsfaciliteter i bydelen.
Forslag til budgetforhandling 2015
Udbygningen af Nordhavn er i fuld gang. Der er stor interesse for byggegrundende, og By & Havn har allerede solgt mange af grundene i Indre Nordhavn, der udgør første etape af den samlede udvikling. I den sammenhæng er der også blevet udfærdiget et lokalplanstillæg for en af siloerne - hvilket førte til en ændring i anvendelsesbestemmelsen, så muligheden for at bruge siloen til kultur- og fritidsformål udgik.
Vil Københavns Kommune fastholde muligheden for faciliteter i de andre byninger og grunde, der i planbestemmelserne indikerer en mulighed for kultur- og fritidsaktiviteter og kulturinstitutioner, kræver det derfor beslutning om konkrete anlæg - så forvaltningen kan indgå i en konkret dialog med By og Havn og KEjd om mulige grunde, placeringer og fuld økonomi.
For at sikre et kultur- og fritidsaftryk i Nordhavns første etape fremsættes derfor forslag til kultur- og fritidsfaciliteter , der kan indgå i forhandlingerne om budget 2015. Forslagene er hentet fra KFU høringssvar på de tre lokalplaner for Nordhavn, behandlet 5. september 2013, samt den årlige handlingsplan for Nordhavn, der indgik i budget 2013.
Kultur- og Fritidsforvaltningen formulere en samlet udviklingsplan for kultur- og fritidsfaciliteter i Nordhavn, med yderligere forslag, der kan indgå i kommende budgetforhandlinger - så der kan blive afsat midler og købt arealer i de kommende faser af Nordhavns udvikling. Planen forventes at foreligge inden udgangen af 2014.
Forslag
- Kulturhuset, Nordhavnshuset
- Maritimt idrætscenter
- Helårs havnebad
- Kunstgræsbane i forbindelse med skole
- Kultur i stueetagen, foreningsgade
Nordhavnshuset
Nordhavnshuset er et kulturhus for københavnerne med bibliotek, café, koncertsal, teatersal, debat- og mødelokaler.
Huset ligger placeret med front mod vandet, der med sine konstante bevægelser giver huset sin profil – nemlig et hus med fokus på bevægelse. Bevægelse af krop, sind, holdninger og bevægelse mod og i verden. Huset er under konstant forandring og aktiviteterne ændres gennem dagen. Dette betyder, at her både findes offentlige funktioner, foreningsliv og mere private aktører.
Det vurderes, at der skal investeres i størrelsesordenen 100-150 mio. kr. i anlæg og indretning for at etablere et moderne kulturhus og bibliotek. I den sammenhæng skal ses et muligt frasalg af bygningen, der i dag rummer Øbro Jagtvej Bibliotek. Med placeringen ved den kommende metrostation på Poul Henningsens Plads må det antages at værdien af bygningen er væsentlig.
Kulturhuset kan eventuelt suppleres med dagtilbud og sundhedhedstilbud.
Maritimt idrætscenter
Et maritimt idrætscenter vil fungere som et aktivitets- og samlingssted for såvel den organiserede som den selvorganiserede vandidræt i København. Her tænkes der primært på kajak og kano, men faciliteten skal også appellere til øvrig rekreation og til andre vandidrætter som fx dykning, surfing, vandski, roning, vandpolo og kajakpolo, som vil kunne dyrkes i umiddelbar nærhed af det maritime idrætscenter.
Centret vil indeholde omklædnings- og opholdsrum, materieludlejning samt opbevaringsrum til vandidrætsforeninger og selvorganiserede brugeres kajakker, kanoer, veste og andet materiel. Ved faciliteten vil der kunne trænes og undervises i de forskellige former for vandidræt.
Det maritime idrætscenter vil tilgodese både de organiserede og selvorganiserede brugere. Ved at samle flere foreninger og brugere er der mulighed for at skabe åbenhed, synergi og samarbejde på tværs. Samtidig vil udnyttelsen af faciliteten alt andet lige være høj som følge af de mange forskellige brugergrupper.
Anlæg- og serviceudgifter
Det skønnes at koste 31 mio. kr. at etablere et maritimt idrætscenter på 1.200 m2 – hvis centeret opføres selvstændigt. Hertil kommer køb af grund og etablering af ny adgangsvej mv.
Helårs havnebad
Med en bydel der er knyttet tæt til vandet og det maritime, vil et helårs havnebad sikre beboerne i Nordhavn direkte adgang til vandet. Et havnebad til helårsbadning i Nordhavn vil indeholde saunaer, soldæk, foreningslokaler og bassin til vinterbadning - og dermed give en bredspektret gruppe af brugere mulighed for aktiv udfoldelse i Nordhavn.
Anlæg og serviceudgifter
Det skønnes at koste i størrelsesordenen 40 mio. kr. at etablere et helårsbad i Nordhavn - givet der endnu ikke er en konkret placering.
11-mands kunstgræsbane i tilknytning til skole
En 11-mands kunstgræsbane ved den kommende skole i Nordhavn vil være til glæde for skole, den organiserede fodbold på Østerbro
og lokale beboere i Nordhavn. Kunstgræsbaner slides ikke i samme grad som græsbaner og har derfor en vedvarende og høj banekvalitet. Banen vil kunne anvendes både af skole og fritid hele året rundt, forudsat at der er lysmaster.
Det skønnes at koste i størrelsesordenen 8 mio. kr. at etablere en 11- mands kunstgræsbane. Hertil kommer køb af grund.
Kultur i stueetagen, foreningsgade
Foreningslivet, byens kreative vækstlag og frivillige aktører skal leve i bydelens stueetager. Det både permanent og i kortere, mere midlertidige perioder.
Præmissen for foreningsgaden er det ikke-kommercielle. Stueetagerne stilles tilrådighed for de frivillige (og gerne folkeoplysende foreninger) i et samarbejde mellem By&Havn og Københavns Kommune.
I Foreningsgaden samles et bredt udvalg af tilbud målrettet bydelens beboere og københavnerne. Det kan være alt fra lokalet til den "3.halvleg" til rammen om et kreativt værksted. Intelligente m2 er et nøgleord og foreningerne forudsættes at kunne dele rum med andre - både for hensynet til livet og synergien mellem aktiviteterne. Samtidig skal foreninger og aktører bruge opstarten til at skabe en forskel for medlemmer, bydelen og københavnerne. Det kan fx ske gennem aktiviteter med fokus på bæredygtighed, mangfoldighed eller internationalisering og gennem muligheden for at gentænke rammen for det moderne foreningsliv.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.Videre proces
Godkendes indstillingen udfærdiger Kultur- og Fritidsforvaltningen budgetnotater, så forslagene kan indgå i forhandlingen om budget 2015, med fordeling over årene. Forslagene vil desuden indgå i den samlede udviklingsplan for Nordhavn.Carsten Haurum
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.