Budgetønske: Kampsportens Hus
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der arbejdes videre med en placering af et Kampsportens Hus på Rentemestervej 17,
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser anlægsbevilling på 81 mio. kr. samt afledte driftsudgifter til Kampsportens Hus til forhandlingerne om Budget 2015, og, hvis midlerne ikke afsættes i Budget 2015, at der arbejdes videre med en placering på kommunens egen grund på Ragnhildgade 1.
Problemstilling
I kommunens budget for 2014 er der afsat hhv. 0,9 mio. kr. i 2014 og 1,1 mio. kr. i 2015 til projektering af et Kampsportens Hus.Nedenfor præsenteres projektet, og der redegøres for den valgte placering og for baggrunden for budgetønske til forhandlingerne om Budget 2015.
Det skal bemærkes, at muligheden for at placere Kampsportens Hus på Rentemestervej 17 bortfalder, hvis midlerne ikke afsættes i Budget 2015. Projektet på denne placering sker i samarbejde med en privat developer, der i givet fald vil søge andre samarbejdspartnere/løsningsmodeller.
Løsning
BaggrundInteressen for kampsport har de senere år været stigende. Særligt på Nørrebro er interessen for idrætsgrene som taekwondo og karate stor, især blandt københavnere med anden etnisk baggrund end dansk. Således er halvdelen af de foreningsaktive børn og unge under 19 år på Nørrebro kampsportsudøvere. Mange kampsportsklubber er kendetegnede ved et stærkt lokalt engagement, som bidrager til at involvere børn og unge i et aktivt og sundt fritidsliv.
De nuværende faciliteter i København er imidlertid ikke tilstrækkelige til at imødekomme efterspørgslen.
Dertil kommer, at Nørrebro Taekwondo Klub har et aktuelt problem i form af en forestående gennemgribende istandsættelse og dermed fordobling af huslejen.
På den baggrund har det lokale Idrætsråd, Lokaludvalg, Nørrebro Taekwondo Klub og andre lokale interessenter længe arbejdet for etablering af et Kampsportens Hus.
Indhold af et Kampsportens Hus
Formålet med Kampsportens Hus er at skabe bedre vilkår for kampsportsforeninger, både for den lokale breddeidræt og for eliteudøvere. Ved at samle flere foreninger under ét tag kan de benytte fælles faciliteter, og der kan skabes samarbejder, træningsmiljøer og foreningsliv på tværs. Samtidigt danner Folkeskolereformen grobund for et samarbejde med foreningerne om undervisning og træning af skoleelever i dagtimerne. En del af det videre arbejde bliver at få lavet en driftsorganisation. Fra foreningernes side er der et ønske om, at det skal være foreningerne, der i fællesskab driver Kampsportens Hus.
Projektet er udviklet med afsæt i idéen om et Kampsportens Hus på 3.000 m2, så huset kan opfylde ønsker til udformning, indhold og funktionalitet fra foreningsliv, myndigheder og øvrige interessenter. Indretningen skal understøtte forskellige kampsportsformer, hvor kamp og nærkontakt er lige så vigtig for nogle, som koncentration og fordybelse er for andre. Der er behov for fleksible træningslokaler og en opvisningsfacilitet til stævner. Desuden skal huset indeholde rum til omklædning og mødevirksomhed samt rum til samling og foreningsaktiviteter.
Placering
Der har været flere placeringer i spil, men forvaltningen har sammen med Økonomiforvaltningen og Københavns Ejendomme vurderet placeringen på Rentemestervej 17 til at være den bedste løsning af flg. årsager:
- Geografisk god og central placering på Nørrebro i forhold til brugernes nuværende lokaler og lokale tilhørsforhold, hvilket vægtes højt af brugerne.
- Kort og relativ trafiksikker afstand til Mjølnerparken, hvor en del af brugerne bor. De større børn kan selv bevæge sig dertil, uden at skulle krydse den stærkt trafikerede Tagensvej.
- Et attraktivt, bylivsmæssigt og arkitektonisk plus for området.
- God synlighed og potentiale som lokalt fyrtårn med værdiskabende miljøer for især børn og unge.
- Mulig pladsdannelse og attraktivt vejforløb ved og omkring grunden (Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder på at ændre vejforløbet ved Rentemestervej, Frederiksborgvej og Glasvej).
- Det forventes, at projektet på denne placering kan realiseres inden for den gældende lokalplan, hvilket forkorter realiseringsperioden.
- Ingen nuværende lejere på grunden.
Realiseres projektet på Rentemestervej 17, vil det blive udviklet i samarbejde med en privat developer, der har en option på grunden, som ejes af Bent Bekker Automobiler A/S. Det vil tage udgangspunkt i en konstruktion, hvor Københavns Kommune køber en ejerlejlighed, der er bygget til Kampsportens Hus i bygningen, der blandt andet også skal indeholde et supermarked.
Videre proces
Projektet andrager en samlet anlægssum på 81 mio. kr., der skal indgå i forhandlingerne om Budget 2015. Der er tidligere afsat 2 mio. kr. til projektering. Desuden er der taget højde for de skærpede energikrav i Bygningsreglement 2020. Sideløbende er en fortsat dialog om et kvalitetsløft gennem fondsfinansiering.
Hvis der ikke afsættes midler til et Kampsportens Hus på Rentemestervej 17 i Budget 2015, bortfalder muligheden for denne placering.
Forvaltningen vil i denne sitation arbejde videre med en placering af et Kampsportens Hus på kommunens egen grund på Ragnhildgade 1 på Østerbro.
En løsning på Ragnhildgade vil koste i omegnen af det samme som den foreslåede løsning på Rentemestervej. Forvaltningens indstilling af Rentemestervej skyldes dog alle de ovenfor nævnte fordele samt det forhold, at en placering på Ragnhildgade kræver, at grunden frigøres for de nuværende lejere, der har lejekontrakt frem til udgangen af 2015.
Godkendes indstillingen, udarbejdes et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2015.
Driftsudgifter
Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med en præcisering af tidsplan og driftsudgifter. Et foreløbigt skøn viser, at det vil være i størrelsesordenen 4 mio. kr. fra og med 2018. Eventuelle kommunale besparelser fra foreningernes nuværende private lejemål kan indgå i finansiering af driften.
Høring i Københavns Ejendomme
Denne indstilling har endnu ikke været i høring i Københavns Ejendomme. Godkendes indstillingen, vil den blive sendt til Københavns Ejendomme med henblik på en ejendomsfaglig udtalelse. Hvis udtalelsen giver anledning til ændringer i projektets forudsætninger, vil disse efterfølgende blive indarbejdet i budgetnotatet.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.Carsten Haurum
/Mads Kamp Hansen
Videre proces
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.