Mødedato: 26.04.2001, kl. 13:00

Indarbejdelse af bydelenes opgaver i budgetforslag 2002 (KFU 124/2001 og KFU 130/2001). Udsat sag

Indarbejdelse af bydelenes opgaver i budgetforslag 2002 (KFU 124/2001 og KFU 130/2001). Udsat sag

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 26. april 2001

 

3. Indarbejdelse af bydelenes opgaver i budgetforslag 2002 (KFU 124/2001 og KFU 130/2001). Udsat sag

(KFU 154/2001)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at bydelenes opgaver indarbejdes i budgetforslag 2002 således at bydelenes serviceniveau i 2001 videreføres,

at Kultur- og Medborgerhuse videreføres direkte under forvaltningen, og

at de enkelte projekter videreføres som foreslået af forvaltningen, jfr. bilag 1.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning den 5. april 2001

Følgende havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

Repræsentanter fra Kort- og Dokumentar Filmskolen (Indre Nørrebro bydel):

  • Klaus Mygind
  • Birthe Fog
  • Schack Lindemann

Bydelsrepræsentanter:

Indre Nørrebro: Jesper Langebæk, Annette Nordstrøm og Pernille Andersen.

Indre Østerbro: Kjeld Lykke og Inger Ingvardsen.

Valby og Kongens Enghave meddelte at de ikke kunne deltage.

Sagen blev på grund af manglende tid udsat til det ekstraordinære møde i Kultur- og Fritidsudvalget torsdag den 19. april 2001.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. april 2001

Følgende havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

Repræsentanter fra Kongens Enghave bydel:

  • Inga Collaitz
  • Steen Eriksen

Udvalget besluttede, at behandlingen af sagen sker i forbindelse med udvalgets behandling af budgetforslag 2002, torsdag den 26. april 2001.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede den 16. november 2000 at bydelsforsøget ophører pr. 31. december 2001. I forlængelse heraf vedtog Borgerrepræsentationen en gennemførelsesplan for afvikling af bydelsforsøget.

Kultur- og Fritidsudvalget overtager 5 biblioteker, 6 medborgerhuse samt frie kulturmidler fra bydelene. Udvalgets budgetramme er i 2002 korrigeret med bydelenes udgifter til de pågældende opgaver.

Forvaltningen foreslår, at videreførelsen af aktiviteterne i bydelene tager udgangspunkt i de lokale kulturinstitutioner som gennem kontrakter med forvaltningen forpligtes til i samarbejde at videreføre og udbygge det lokale kulturarbejde i nærområderne.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede den 16. november 2000 at bydelsforsøget ophører pr. 31. december 2001. I forlængelse heraf vedtog Borgerrepræsentationen en gennemførelsesplan for afvikling af bydelsforsøget.

Kultur- og fritidsudvalgets ramme for budgetforslag 2002 er i den forbindelse forhøjet med 39,976 mio. kr. til opgaver på kultur- og fritidsområdet, og 5,351 mio. kr. til administrativt personale, der følger med opgaverne.

På økonomiudvalgets møde den 27. marts 2001 blev udvalgenes rammer yderligere korrigeret med udgifter til administrativt personale, der ikke følger med opgaverne, og skabelonhusleje, i alt yderligere 135,464 mio. kr.

Korrektionen vedrørende skabelonhusleje udgør 133,748 mio. kr. Korrektionen er udgiftsneutral for ejendomsdrift, idet huslejeindtægterne fra bydelene bortfalder og udgifter til vedligeholdelse og ejendomsskatter og afgifter overføres til de respektive fagforvaltninger.

Opgaver der overføres til Kultur- og Fritidsudvalget

På kultur- og fritidsområdet overføres 6 kultur-/medborgerhuse og 5 biblioteker samt frie kulturmidler til Kultur- og Fritidsudvalget.

Biblioteker:

I Valby Bydel findes 2 biblioteker (Valby og Vigerslev) mens der findes 1 bibliotek i hver af de øvrige bydele. Isoleret set vil overførsel af bibliotekerne være relativt ukompliceret, idet de også under bydelsforsøget på mange områder har fungeret som en del af kommunens samlede bibliotekstilbud.

Kultur- og Medborgerhuse:

I Valby og Kgs. Enghave bydele findes 1 medborgerhus mens der i Indre Nørrebro og Indre Østerbro findes 2 medborgerhuse.

Kultur- og Medborgerhusene blev ved bydelsforsøgets start virksomhedsoverført fra det daværende Arbejdssekretariat/KUC til bydelene og blev dermed kommunale institutioner. Indre Nørrebro Bydelsråd har overført aktiviteterne i Medborgerhuset Kapelvej 44 til en selvejende institution og Kgs. Enghave Bydelsråd har for 2001 indgået aftale med Karens Minde Kulturhusforening om drift af medborgerhuset i Karens Minde.

I alle fire bydele har husene spillet en stor rolle i det lokale kultur- og fritidsliv.

Kultur- og Medborgerhusene forudsættes videreført direkte under Kultur- og Fritidsudvalget. Det forudsættes herved, at kommunen lovligt kan varetage de nuværende aktiviteter i husene.

Frie kulturmidler:

På budget 2001 er de frie kulturmidler opført med store forskelle i forsøgsbydelene, spændende fra ca. 50.000 kr. på Indre Nørrebro til ca. 900.000 på Indre Østerbro. Hovedparten af de aktiviteter som bydelene har støttet vil også kunne opnå støtte efter 1. januar 2002 fra Kultur- og Fritidsudvalgets kulturpuljer.

Der er imidlertid i alle fire bydele eksempler på aktiviteter, som lokalt ønskes videreført, der ikke umiddelbart falder inden for Kultur- og Fritidsudvalgets nuværende tilskudskriterier, og der er eksempler på kultur- og fritidsaktiviteter som er blevet (med)finansieret ved tilskud fra andre områder, f.eks. beskæftigelsesmidler.

Bydelsrådene har alle ytret ønske om at så mange af deres aktiviteter som muligt bliver videreført efter 1. januar 2002, ligesom Borgerrepræsentationens beslutning om bydelsforsøgets ophør lægger vægt på at bydelsrådenes prioriteringer bliver respekteret ved opgavernes videreførelse.

Videreførelse i 2002

Forvaltningen foreslår, at videreførelsen af aktiviteterne i bydelene tager udgangspunkt i de lokale kulturinstitutioner som gennem kontrakter med forvaltningen forpligtes til i samarbejde at videreføre og udbygge det lokale kulturarbejde i nærområderne.

Det skønnes vigtigt at organiseringen efter 1. januar 2002 giver mulighed for at bevare, og gerne udbygge, det lokale samarbejde der er bygget op i de enkelte bydele med det formål at videreføre den synergieffekt der er udviklet i de fire bydele.

Forvaltningen har vurderet de erfaringer der er gjort i bydelene omkring lokalt kulturarbejde i nærområderne og foreslår på den baggrund at kulturindsatsen i de fire tidligere forsøgsbydele fremover organiseres efter følgende model:

Lokale kulturinstitutioner:

Der indgås kontrakt mellem forvaltningen og de lokale kommunale kulturinstitutioner (biblioteker og medborgerhuse). Kontrakterne indeholder aktivitets- og udviklingsmål og fastlægger den økonomiske ramme for institutionens virke. I kontrakterne indgår endvidere en forpligtigelse til at samarbejde institutionerne imellem og i fællesskab udvikle det lokale kulturarbejde i nærområdet. Herudover udvikles en fælles model for brugergrupper/brugerråd i institutionerne som institutionerne forpligtes til at følge, således at der sikres størst mulig grad af lokal brugerindflydelse i aktiviteterne.

Lokal kulturkonsulent:

Der tilknyttes i hver af de tidligere forsøgsbydele en lokal kulturkonsulent. Kulturkonsulenten ansættes under Kulturudvikling med daglig arbejdsplads i bydelen. Konsulentens opgave er at videreføre og udvikle de lokale kulturtilbud som er startet op i forsøgsbydelene i samarbejde med de lokale kulturinstitutioner.

Lokal kulturpulje:

Der afsættes en lokal kulturpulje på 75.000 kr. i hver af de tidligere forsøgsbydele. Puljen fordeles lokalt i samarbejde med de lokale kulturaktører. Formålet med puljen er at give nærområderne mulighed for at videreføre de lokale initiativer, som er blevet igangsat under bydelsforsøget men som ikke falder ind under de støtteordninger som findes i BR-kommunen.

Tilskud:

I visse af bydelene er der optaget faste tilskud til særlige kulturbegivenheder og/eller institutioner. Disse tilskud overføres til Kulturudvikling og videreføres af Kultur- og Fritidsudvalget.

Frie kulturmidler:

Resterende frie kulturmidler i de tidligere forsøgsbydele overføres til Københavns Kulturfond og fordeles af Kultur- og Fritidsudvalget efter ansøgning.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen selvstændig økonomisk virkning

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

Forvaltningens forslag er udarbejdet på grundlag af materiale fra bydelene og efter drøftelser med bydelsadministrationerne.

BILAG

Oversigt over projekter der overføres fra bydelene. (Bilaget er tidligere udsendt og indgår i budgetmappen, hvortil henvises).

Ida Munk

/ Olga Brüniche-Olsen

 

 

Til top