Udvidet åbningstid i havnebadene og øget tryghed i havnen
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser yderligere finansiering af udvidet åbningstid i havnebadene og øget tryghed i havnen til forhandlingerne om Overførselssagen 2019/2020.
Problemstilling
Med Budget 2016 blev der bevilliget 0,6 mio. kr. årligt i drift i perioden 2016-2019 til at holde åben i yderligere fire uger med livredderbemanding i havnebadene. Samtidig blev der i 2019 forsøgsvis igangsat initiativer for at øge trygheden for badende i havnen. Der er livredderbemanding for de badende kl. 10-18 i månederne juni, juli og august, hvor havnebadene er døgnåbne.
Kultur- og Fritidsudvalget henviste den 30. oktober 2019 et forslag om at forlænge bevillingsudløbet på ydereligere fire uger åbent i havnebadene til at indgå i forhandlingerne om Overførelsesagen 2019/2020.
Nærværende indstilling tager afsæt i, at brugen af havnen har ændret sig, særligt omkring Sandkaj. Københavnerne bruger i det hele taget havnen mere end tidligere og på nye måder. Dette giver anledning til at overveje, hvordan man arbejder med havnen. Hvis man ønsker at øge trygheden i Københavns Havn, skal der afsættes yderligere midler hertil.
Løsning
Nærværende indstilling indeholder fem forslag til at udvide åbningstiden på badeanlæggene og øge trygheden i havnen:
- Åbent for badende hele året rundt i havnebadene
- Vinterbadning på Helgoland
- Omdanne Badezonen Sandkaj til et havnebad
- Badekampagne
- De Sejlende Havneværter
Der vil være engangsudgifter forbundet med initiativerne, og den samlede pakke af initiativer kan realiseres for omkring 2,5 mio. kr. i 2020. Hvis man ønsker at fortsætte fra 2021 og frem, kan pakken realiseres for omkring 1,6 mio. kr. årligt. Forslaget kan skaleres på økonomi og ambitionsniveau.
Forslaget kan ses i sammenhæng med, at Vandkulturhuset på Papirøen oprindeligt skulle åbne ultimo 2021 med et havnebad samt mulighed for vinterbadning. Kultur- og Fritidsudvalget blev den 4. september 2019 orienteret om, at byggeriet af Vandkulturhuset er forsinket, og at det forventes at åbne medio 2024.
Åbent for badende hele året rundt i havnebadene
Der er mulighed for at holde åbent på de udendørs arealer i havnebadene for badende hele året rundt. Forslaget kan implementeres fra 1. september 2020. Der vil fortsat være livredderbemanding på havnebadene i badesæsonen, mens der resten af året vil være åbent for selvorganiserede vinterbadere på de udendørs arealer uden livredderbemanding.
Med dette forslag vil de udendørs arealer på havnebadene være åben for badende hele året rundt, og dermed også give mulighed for at bade, hvis fx vejret viser sig fra sin gode side i september måned.
Forslaget omhandler alene at skabe adgang til bassinerne i havnebadene. Man skal fortsat være medlem af en vinterbaderforening for at få adgang til sauna og omklædningsfaciliteter.
Initiativet foreslås som en forsøgsordning i resten af 2020, og vil løbende blive evalueret i dialog med relevante foreninger og andre interessenter. De praktiske detaljer for hvert sted vil blive aftalt mellem vinterbaderklubberne og Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Vinterbadning på Helgoland
Foreningen Det Kolde Gys, der har 6.000 medlemmer, drifter Helgoland uden for badesæsonen.
Der har vist sig at være stor interesse for vinterbadning på Helgoland blandt københavnere, som ikke er medlem af foreningen Det Kolde Gys. I samarbejde med foreningen arbejdes der på en forsøgsordning, hvor selvorganiserede vinterbadere har adgang til de udendørs arealer på Helgoland i et kortere tidsrum på udvalgte dage i vinterbadesæsonen. Forsøgsordningen tager hensyn til, at der også blandt foreningens medlemmer er et stort ønske om at nøgenbade i vinterhalvåret.
Initiativet foreslås som en forsøgsordning i resten af 2020, og vil løbende blive evalueret i dialog med Det Kolde Gys.
Omdannelse af Badezonen Sandkaj til et havnebad
Badezonen Sandkaj åbnede i sommeren 2017 i Nordhavn, og i sommeren 2019 åbnede Det Flydende Aktivitetshus. Københavnerne har taget faciliteten til sig, og det vurderes, at Badezonen Sandkaj er den mest besøgte badezone i København. Der er mange børn og unge, som bader i Badezonen Sandkaj, og med Det Flydende Aktivitetshus er der også mulighed for udspring i badezonen.
Sandkaj har fået karakter af et havnebad, og det foreslås derfor at omkategorisere Badezonen Sandkaj til Havnebadet Sandkaj ved at etablere net i bassinet, etablere yderligere en landgangsbro samt livredderbemanding i havnebadet i juni, juli og august måned. Omkategoriseringen skal imødekomme særligt familier med børn og unge. Initiativet kan implementeres fra 1. juni 2020. Der vil være åben offentlig adgang på de udendørs arealer på havnebadet hele året, døgnet rundt på samme vilkår som på de andre havnebade.
Det forudsættes, at Sandkaj fortsat vil være fritaget for vandarealleje uanset omkategoriseringen.
Badekampagne
I sommeren 2019 lancerede Københavns Kommune og By & Havn en fælles kampagne om badning i havnen. Formålet var at informere københavnerne om, hvor man må bade i havnen, og hvorfor man kun må bade i de etablerede badesteder. Kampagnens primære budskab er: Brug havnens ni badesteder - det er sikkert og rent.
Ved at fortsætte kampagnen i den kommende badesæson kan der arbejdes videre med at udbrede budskabet om god badeskik. By & Havn har oplyst at ville afsætte 100.000 kr. til halvdelen af badekampagnen i 2020.
De Sejlende Havneværter
I sommeren 2019 lancerede Københavns Kommune og By & Havn ”De Sejlende Havneværter”. Havneværterne hjælper gæster i og ved havnen til en mere sikker adfærd. Havneværternes opgaver inkluderer bl.a. at informere borgere i havnen om lovlig badning og at udføre mindre service- og tilsynsopgaver på badeanlæggene i havnen. I sæsonen 2019 fik såvel badekampagne som havneværter en meget positiv modtagelse af både medier og af havnens brugere.
Hvis man ønsker at fortsætte arbejdet med tryghed i havnen, kan man forlænge "De Sejlende Havneværter" i den kommende sommer. By & Havn har oplyst at ville afsætte 150.000 kr. som bidrag til havneværterne i 2020.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil der indgå et budgetnotat om udvidelse af åbningstiden og øget tryghed i havnen i forhandlingerne om Overførelsessagen 2019/2020.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. februar 2020:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet det forudsættes, at havnebadene skal lukke kl. 22.