Mødedato: 26.02.2020, kl. 11:00
Mødested: Comwell Borupgaard, Nørrevej 80, 3070 Snekkersten

Kultur- og Fritidsudvalgets studietur 2020

Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte destination og tidspunkt for udvalgets studietur i 2020.     

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at destinationen for udvalgets studietur i 2020 bliver Paris med program fra mandag den 2. november til onsdag den 4. november 2020.

Problemstilling

Studieturene er kilde til viden og inspiration for medlemmerne af Kultur- og Fritidsudvalget og kan give udvalgets medlemmer indsigt i og perspektiver på et eller flere af de indsatsområder, som Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at udvikle.

På mødet den 14. november 2019 drøftede Kultur- og Fritidsudvalget mulige temaer og destinationer for en studietur i 2020 og besluttede at gennemføre turen i uge 45.

Løsning

Med udgangspunkt i udvalgets drøftelser foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen, at destinationen for studieturen i 2020 bliver Paris med program fra mandag den 2. november kl. 10.30 til onsdag den 4. november kl. 13 eller alternativt en studietur til Stockholm i samme tidsrum. Afrejsetidspunkterne afhænger af transportformen.

Paris

Overordnede temaer: Turisme samt aktivering af borgere i forbindelse med store idrætsevents

København står, som mange andre større byer, med udfordringer, der følger af et støt stigende befolkningstal samt flere turister, der ønsker at besøge byen. Det gælder også på kultur- og fritidsområdet, hvor presset på byrum og faciliteter i bred forstand øges. Det stiller krav til nye,  fleksible og klimabevidste løsninger.

Også turismen undergår i disse år en global vækst. Flere har mulighed for og råd til at rejse, og det medfører øget turisme. Også i København. Det har blandt andet medført et øget besøgspres i Indre By. Flere undersøgelser viser, at der også andre steder i København er enkelte gader og pladser, som på særlige tidspunkter i højsæsonen kan være påvirket af ’over crowding.’ Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder aktivt med at sprede turismen til brokvarterer og til resten af Greater Copenhagen samt på at gøre turisternes adfærd mere bæredygtig.

Paris har også udfordringer med den stigende turisme. Der bliver talt om ”over crowding” i nogle områder af byen på bestemte tidspunkter af året. Paris bliver i den forbindelse sammenlignet med byer som Venedig og Barcelona, hvor overturisme er et stort problem.

Paris forsøger på samme vis som København at bruge bæredygtig udvikling (herunder spredning og påvirkning af turisternes adfærd) som løftestang for at styre turismen i en anden retning, og således tage et rettidigt ansvar og være på forkant med håndtering af den globale vækst i turismen.

København tiltrækker i disse år en række store idrætsbegivenheder og andre events. I 2018 var der VM i ishockey, i 2019 VM i håndbold, i 2020 er der EM i herrefodbold. I 2021 kommer Tour de France, WorldPride og Eurogames til København. 

I Paris arbejder bystyret med en idrætsdagsorden, herunder:

  • Stort fokus på - og investering i - at benytte OL i 2024 som anledning til at aktivere befolkningen i Paris
  • Etablering af sportshubs, der arbejder med innovative bidrag til, hvordan idræt kan udvikle sig og fungere på en ny og anderledes måde. Her er der også fokus på, hvordan befolkningen kan blive mere aktive, uden at det bliver facilitets- og finansieringstungt.
  • Herudover afsluttes Tour de France hvert år i Paris

Programmet vil blive tilrettelagt, så både problemstillinger i forbindelse med turisme og aktivering af borgere i forbindelse med store idrætsevents har fokus på bæredygtighed.

Stockholm

Som alternativ destination foreslås Stockholm.

Overordnede temaer: Kultur- og fritidsfaciliteter i et byudviklingsperspektiv samt tværgående indsatser på børne- og ungeområdet

København oplever - som de øvrige større nordiske hovedstæder - et stigende befolkningstal, som bidrager til et øget pres på arealer og faciliteter. Stockholm er, udover sine grønne områder, kendt for sit vand- og havnemiljø, der finder stor anvendelse som rekreative områder.

I Stockholm har man, i forbindelse med byens udvikling, arbejdet aktivt med at indrette byens kultur- og fritidstilbud og tværgående indsatser, så de bliver vedkommende for byens børn og unge, fx:

  • Offentlige og private aktører, der sammen skaber gode læringsforløb for børn i udsatte områder, blandt andet ved brug af frivillige
  • Eksperimenterende tilgang til placeringer og indretning af børnebiblioteker
  • Omorganisering af musikskolen
  • Alle nye skoler bygges med kulturlokaler, hvor samarbejde og kompetenceudvikling med kreative virksomheder inden for fx musik, spil og film tænkes ind i udviklingen

Stockholm har været vært ved flere større idræts- og kulturevents, herunder Eurovision, og har arbejdet med en eventsstrategi, der rummer flere aspekter:

  • Miljø og bæredygtighed
  • Sikkerhed og terrorsikring, herunder udfordringer med sikkerhed for de mindre aktører
  • Standarder for demokratisk deltagelse samt økonomisk og social bæredygtighed

Stockholm har de seneste år investeret i kulturfaciliteter og strategier på området:  

  • Stockholm Stadsmuseum genåbnedes i april 2019 efter at have været lukket for renovering siden 2015
  • Liljevalchs Kunsthal er udvidet med en tilbygning 
  • Stockholms Stadsbibliotek renoveres med bl.a. større børneafdeling og muligheden for at huse bøger på alle i Stockholm benyttede sprog
  • Der arbejdes med en atelierstrategi, herunder etablering af nye atelierer 
  • Stockholm oplever, at oplevelselsesindustrien i stigende omfang overtager tomme butikslokaler

Programmet vil blive tilrettelagt, så problemstillingerne har fokus på bæredygtighed.

Transport

For både Paris og Stockholm gælder, at transporten til og fra destinationen kan foregå med enten tog eller fly.

Paris med tog: Afgang med tog søndag morgen den 1. november med hjemrejse igen torsdag morgen den 5. november. Togturen tager ca. 14 timer, d.v.s. hjemkomst torsdag aften.

Paris med fly: Afrejse med fly mandag den 2. november kl. 6.10 med ankomst kl. 8.15 og hjemrejse onsdag den 4. november kl. 17.40 med ankomst kl. 19.35.

Stockholm: Afgang med tog søndag den 1. november kl. 21.50 fra København H med ankomst i Stockholm mandag den 2. november kl. 06.00. Hjemrejse onsdag den 4. november med afgang fra Stockholm kl. 23.10 og ankomst på København H torsdag den 5. november kl. 06.50. Togturen tager ca. 6 timer.

Stockholm med fly: Afrejse med fly mandag den 2. november kl. 7.15 med ankomst kl. 8.35 og hjemrejse onsdag den 4. november kl. 18 med ankomst i København 19.15.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil kultur- og fritidsborgmesteren indstille til Borgerrepræsentationen, at Borgerrepræsentationen anmoder Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer om at tage på studietur til Paris den 2.- 4. november 2020, samt at Borgerrepræsentationen beslutter at yde erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste til de medlemmer, der har valgt denne ordning.

 

Mette Touborg

                                                          / Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. februar 2020:

Der blev begæret afstemning om forslaget om, at destinationen for udvalgets studietur i 2020 bliver Paris.

Et flertal (Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Flemming Steen Munch, Neil Stenbæk Bloem, Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen og Hari Neupane) stemte for forslaget.

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild og Christopher Røhl Andersen undlod at stemme.

Forslaget om at Paris bliver destinationen for udvalgets studietur i 2020 blev således godkendt.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage med en indstilling i sagen indeholdende bl.a. de konkrete rejsedatoer i uge 45, udkast til program osv. 

 

Til top