Mødedato: 26.02.2020, kl. 11:00
Mødested: Comwell Borupgaard, Nørrevej 80, 3070 Snekkersten

Status på planlægning af Københavns værtskab for EURO 2020

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en status på arbejdet med Københavns værtskab for EURO 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på arbejdet med Københavns værtskab for EURO 2020 til efterretning.

Problemstilling

København er i 2020 vært for tre puljekampe og en ottendedelsfinale i forbindelse med Europamesterskabet i herrefodbold 2020 (EURO 2020). Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en status på forberedelse af eventen.  

Løsning

EURO 2020 afvikles i perioden 12. juni – 12. juli 2020. Turneringen ejes af det europæiske fodboldforbund (UEFA). Det danske værtskab projektledes af Dansk Boldspil-Union (DBU) i samarbejde med Københavns Kommune og Parken Sport & Entertainment. Hertil kommer en længere række samarbejdspartnere og underleverandører.

Danmark har kvalificeret sig til slutrunden, og efter lodtrækning er det bekræftet, at landsholdet skal spille alle gruppekampe i Parken, henholdsvis den 13. juni (Danmark-Finland), den 18. juni (Danmark- Belgien) og den 22. juni (Danmark-Rusland). Hvilke hold, der skal mødes i Parken til ottendedelsfinalen den 29. juni, afhænger af de kvalificerede holds præstationer.   

I forhold til de fysiske rammer er der indgået bindende aftaler om brug af følgende pladser og faciliteter under byens værtskab:

  • Alle fire EM-kampe spilles i Parken
  • Tingbjerg Idrætspark vil fungere som træningsanlæg for de hold, som skal spille EM-kamp i Parken, fra to dage før kampdag til dagen efter kampen er spillet i Parken.
  • Idrætshuset/Østerbro Stadion benyttes som frivilligheds-, akkrediterings- og billetcenter, TV compound mm. i perioden 9. maj - 5. juli.
  • Ofelia Plads er officiel "EURO 2020 football village" i perioden 12. juni - 12. juli, åbent dagligt i tidsrummet kl. 11-23. Som en del af det samlede aktivitetsprogram vises alle 51 EM-kampe på storskærme på pladsen.  
  • Rådhuspladsen bliver "EURO 2020 Fan zone", hvor de danske EM-kampe vises på storskærm.    
  • Rådhushallen er i perioden 8. juni - 3. juli ramme om en udstilling om dansk og europæisk fodboldhistorie med et særligt fokus på den danske EM-triumf i 1992. 
  • På Københavns Rådhus afholdes der den 12. juni en officiel middag, der markerer startdatoen for EURO 2020 slutrunden og byens værtskab. Overborgmesteren er initiativtager og vært for middagen.   
  • Rådhusets facade og Rådhuspladsen udsmykkes i perioden 8. juni - 12. juli for at skabe opmærksomhed om byens værtskab overfor borgere og gæster.    
  • Cirkelbroen, som er valgt som det officielle slutrunde-logo for København som værtsby, lægger byrum til giftelystne fodboldfans, som ønsker at blive borgerligt viet på udvalgte datoer under slutrunden.

Valby Idrætspark var udvalgt som potentielt fast base for de landshold, som ønsker samme lokation til at bo og træne. Via UEFA er Københavns Kommune ultimo januar 2020 blevet orienteret om, at ingen udenlandske hold har indgivet ønske om base i Danmark.

Opgave- og budgetstatus 
Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen mødes jævnligt med DBU for at følge arbejdet med eventen og for at sikre samarbejde og koordinering på alle relevante områder. Baseret på DBU's seneste projekt- og budgetstatus samt risikomonitorering vurderes der, for nuværende, ikke at være væsentlige risici i forhold til projektets økonomi eller opfyldelsen af Københavns værtsbyforpligtelser. 
For opdateret status på det aftaleretlige kompleks mellem Københavns Kommune, DBU og UEFA pr. februar 2020 henvises til bilag 1.

Sikkerhed
Risikovurderinger for EM-kampene i København er bl.a. baseret på tilrejsende fans' adfærd ved tidligere UEFA-slutrunder samt scenarier for holdsammensætningen ved ottendedelsfinalen den 29. juni. Pt. har UEFA klassificeret Danmark-Finland kampen som en ”low risk” kamp, mens Danmark-Belgien er klassificeret som en ”medium risk” kamp. Danmark-Rusland kampen er klassificeret som en ”high risk” kamp. De konkrete sikkerhedsplaner for København udarbejdes i samarbejde mellem EURO 2020 projektets sikkerhedschef, Københavns politi og PET. 

Af Københavns Kommunes tilskudsaftale med DBU om kommunens bevilling til planlægning og afvikling af EURO 2020 fremgår, at hvis forudsætningerne i forhold til krav til sikkerhed og de deraf følgende omkostninger ændres væsentligt fra tidspunktet for tildelingen af værtskabet frem til afviklingen af kampene i forbindelse med EURO 2020, orienterer DBU Københavns Kommune om konsekvenserne heraf i forhold til planlægning og økonomi. På baggrund heraf kan parterne indlede drøftelser af muligheden for, at Københavns Kommune yder et særligt tilskud til yderligere sikkerhedsomkostninger. Københavns Kommune er ikke forpligtet til at yde et sådan særligt tilskud. Såfremt der skulle opstå behov for en fælles tilgang til håndtering af et øget sikkerhedsniveau, forelægges sagen Kultur- og Fritidsudvalget. 

Gratis offentlig transport
 DBU har inden for egen ramme forhandlet sig til en aftale med DOT, således at fodboldfans med EM-billet til Parken kan benytte offentlig transport uden beregning på de fire kampdage i København. DBU's aftale med DOT giver selskabet lignende marketingrettigheder som UEFA’s samarbejdspartnere og garanterer DOT køb af ca. 76.000 eventbilletter. Aftalen betyder, at billetholdere kan køre fra lufthavnen til centrum, og fra centrum til Parken med en eventbillet, som indløses gennem den erhvervede billet til EM-kampen i Parken.

Aktivering af det københavnske idræts- og fritidsliv: byens fodboldklubber og kulturaktører
En af de politisk besluttede målsætninger for Københavns værtskab af EURO 2020 er, at så mange borgere som muligt skal involveres i eventen, og at værtskabet skal sætte et positivt, varigt aftryk på byens kultur- og fritidsliv og på vilkårene for byens mange fodboldklubber. Københavns Kommune og DBU har derfor arbejdet tæt sammen om konceptet for Football Village på Ofelia Plads. Visionen har været at skabe en festlig, imødekommende og engagerende ramme for både fodboldfans og øvrige nysgerrige borgere og besøgende. Det daglige aktivitetsprogram favner bredt og præsenterer, udover de i alt 51 EM-kampe, fodbold i alle afskygninger, kunst, kultur, musik, københavnsk gastronomi, økologi og bæredygtige løsninger.

Hvor Ofelia Plads er eventens epicenter i Indre By favner ”Outreach programmet”, som er skabt af Kultur- og Fritidsforvaltningen og DBU København i fællesskab, alle bydele. Outreach programmet har tre hovedspor: Fodbold til flere, Flere piger i fodbolden og Fodbold på mange måder. Aktuelt er 25 københavnske fodboldklubber involveret i forskellig grad. Rådhuset, øvrige af idrættens organisationer og en lang række lokale institutioner under Kultur- og Fritidsforvaltningen er tillige involveret i planlægningen af borgerrettede aktiviteter op til og under EURO 2020.

Borger- og naboinformation
Kultur- og Fritidsforvaltningen har sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og DBU afholdt to møder med Indre By Lokaludvalg i 2019 med præsentation og dialog af planerne for brug af byrum i Indre By samt afledte gener som støj og renhold. I 2020 er planlagt endnu et møde ultimo marts samt et åbent borgermøde om EURO 2020. Samme kreds har mødtes med Østerbro Lokaludvalg i 2020 med henblik på orientering og dialog om eventplanlægningen i forhold til området omkring Telia Parken i perioden op til og under EURO 2020. DBU medvirker ved orienteringsmøde i Parken for nærmeste naboer ultimo februar. 

Ansvaret for borger-/naboinformation ligger i EURO 2020 teamet/DBU. Københavns Kommune bidrager med viden og sparring fra tidligere events og kommunens kommunikationskanaler indgår også i planerne for formidling til borgerne op til og under EURO 2020. Kommunikationsindsatsen målrettet borgere og erhverv er inddelt i seks overordnede kategorier: omkring Parken, langs Fanmile, omkring Ofelia Plads, omkring Rådhuspladsen, langs fan-march ruterne og så øvrige.

DBU har udarbejdet en detaljeret kommunikationsplan. Målet er at sikre, at alle er orienteret om begivenheden, får mulighed for i god tid at vælge, om de vil deltage i festlighederne, og sidst men ikke mindst ved, hvordan begivenheden har indflydelse på de trafikale forhold, støj, renhold mm., og hvordan de skal forholde sig i forbindelse med afviklingen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
 

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget vil blive forelagt en opdateret status for planlægningen af Københavns værtskab for EURO 2020 til maj 2020, når de endelige afviklingsplaner foreligger, og de sikkerhedsmæssige aspekter og perspektiver er vurderet i samarbejde med Politiet og Københavns Beredskab. Såfremt der skulle opstå behov for en fælles tilgang til håndtering af et øget sikkerhedsniveau, forelægges sagen Kultur- og Fritidsudvalget.    

 

Mette Touborg

                             /Thomas Bach          

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. februar 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen. 

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om, at status på Outreach-programmet i forbindelse med EM 2020 forelægges udvalget ultimo marts/primo april 2020. 

Til top