Mødedato: 26.02.2020, kl. 11:00
Mødested: Comwell Borupgaard, Nørrevej 80, 3070 Snekkersten

Justering af åbnings- og betjeningstider på bibliotekerne

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til principper for og forsøg med bibliotekernes åbnings- og betjeningstider.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender principper for åbnings- og betjeningstider
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender de foreslåede forsøg med åbnings- og betjeningstider

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede på sit møde den 5. december 2019 Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med indstillingen om forsøg med ændrede åbnings- og betjeningstider på bibliotekerne på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.

For at sikre et højt læseniveau også blandt de kommende generationer af københavnere, er det særligt vigtigt, at den nye generation lærer bøgernes verden at kende og ser værdien af et besøg på biblioteket.

For at skabe de bedst mulige rammer for at kunne prioritere børnefamilier og unge læsere, ønsker bibliotekerne mulighed for at omlægge ressourcer til betjening, selvbetjening og åbningstider. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår derfor, at bibliotekerne får mulighed for at justere åbnings- og betjeningstider med udgangspunkt i en række principper.

Løsning

De seneste års digitale udvikling gør, at mange borgere er vant til og forventer selv at kunne håndtere deres kontakt til biblioteket gennem selvbetjeningsløsninger. Bibliotekets brugere har allerede i flere år afleveret og lånt bøger ved selvbetjeningsautomater i biblioteket, og det bliver hele tiden nemmere for brugerne selv at ordne deres biblioteksanliggender på nettet. Fx kan man både oprette sig som låner og betale sine bøder online.

Fordelen ved de mange selvbetjeningsløsninger er bl.a., at de faglige medarbejdere ikke skal bruge tid på at modtage betaling for bøger, der er afleveret for sent, men i stedet kan bruge tiden på at formidle litteratur og læsning til borgerne. Hvor de forskellige selvbetjeningsløsninger har undergået massiv udvikling de seneste år, har betjeningen i biblioteksrummet ikke undergået samme udvikling. Borgerne betjenes i høj grad stadig ved en skranke, og betjeningstiden er stort set fokuseret i samme tidsrum som hidtil.

Mange biblioteker oplever et klart behov og potentiale for en mere målrettet betjening af målgrupper, som børnefamilier.

Tilbud til børnefamilier og unge læsere

Med biblioteksplanen er der udstukket en ny retning for betjeningen på bibliotekerne. Det fremgår, at bibliotekerne skal udvikle nye betjeningsformer, og at personalet i den forbindelse skal arbejde på nye måder i biblioteksrummet.

Bibliotekerne har udarbejdet forslag til seks forsøg med åbnings- og betjeningstider, der i højere grad prioriterer betjeningen af børn og børnefamilier, som vil kunne se frem til mere vedkommende biblioteksbesøg på netop de tidspunkter, hvor de har mulighed for at besøge biblioteket.

Der er imidlertid også stadig behov for at fastholde en kerne af betjening for de borgere, der har særligt behov for at få hjælp på biblioteket i en klassisk betjeningssituation.

På den baggrund foreslås det, at eventuelle justeringer af åbnings- og betjeningstider på bibliotekerne sker på baggrund af en række principper, som danner rammen for de ændringer, der ønskes afprøvet:

Principper for åbnings- og betjeningstider

  • Der fastholdes på alle biblioteker en kerne af individuel betjening på det tidspunkt, hvor der er flest besøgende. Der vil derfor være individuel betjening på biblioteket i mindst tre timer i løbet af dagen man-tors., fx fra kl. 13-16 (undtagen i ferieperioder).

  • Åbningstider kan tilpasses efter lokale forhold, så den selvbetjente åbningstid kan udvides eller reduceres afhængig af fx brugsmønstre og tryghed.

  • Forsøgene skal indeholde bedre udnyttelse af medarbejdernes faglige kompetencer.

  • Der afprøves som udgangspunkt betjeningsformer, der er mere opsøgende og ikke bundet til et specifikt sted i rummet.

  • Forsøg igangsættes på baggrund af viden om borgernes behov og adfærd.

Bibliotekerne udarbejder i efteråret 2020 en brugerundersøgelse, hvor det bl.a. skal undersøges, om brugerne får den hjælp, de har behov for på biblioteket. Brugerundersøgelsen gentages i 2023, og målsætningen er, at resultatet i 2023 er på niveau med eller overstiger resultatet i 2020.

Forsøg med åbnings- og betjeningstider

Som eksempler på justeringer af åbnings- og betjeningstider, har lokalbibliotekerne på nuværende tidspunkt fremlagt seks forsøg, som de ønsker at afprøve i den kommende periode:

  1. Betjening med særligt fokus på børn og børnefamilier
    på Valby, Vanløse, Vigerslev, Vesterbro og Sydhavnen biblioteker

  2. Formiddagsbetjening i børnebibliotekerne
    på Østerbro og Øbro Jagtvej Bibliotek i børnebibliotekerne

  3. Lørdage med målrettede tilbud i børnebiblioteket
    på Øbro Jagtvej Bibliotek

  4. Flere målrettede aktiviteter
    på Sundby bibliotek

  5. Tryghed i biblioteksrummet
    på Christianshavn og Solvang biblioteker

  6. Selvbetjent åbent i perioder af sommerferien
    på Bibliotekshuset Rodosvej samt Islands Brygge, Solvang og Ørestad biblioteker

     

De seks forsøg med åbnings- og betjeningstider er beskrevet i bilag 1.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, igangsættes ovenstående forsøg.

Ved ønske om ændringer i åbnings- og betjeningstider, der fraviger ovenstående principper, forelægges sagen Kultur- og Fritidsudvalget, inden ændringerne finder sted.

Mette Touborg

  / Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. februar 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om, at forvaltningen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser belyser sagen yderligere og vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget.  

Til top