Brug af metrobyggepladser til kultur og idræt
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der ikke arbejdes videre med omdannelse af metrobyggepladser til kultur- og idrætsfaciliteter i Nørrebroparken og på Sønder Boulevard.
Problemstilling
På baggrund af et medlemsforslag besluttede Kultur- og Fritidsudvalget den 29. september 2016, at forvaltningen skulle undersøge muligheden for at ombygge dele af Nørrebroparken, således at der kan etableres idrætsfaciliteter under og over jorden, særligt målrettet fodbold med henblik på de kommende forhandlinger om Overførselssagen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om også at undersøge mulighederne i forhold til andre metrobyggepladser.
Løsning
I København er der få ledige arealer til nye kultur- og idrætsfaciliteter. Det kalder løbende på at tænke kreativt og undersøge nye muligheder - herunder også Metroselskabets byggepladser.
På Nørrebro har lokale idrætsinteressenter set et potentiale i at omdanne den 45 m. dybe arbejdsskakt til en rå idrætsarena, der kan imødekomme efterspørgslen efter især fodboldbaner på Nørrebro. Forvaltningen har efter dialog med interessenterne undersøgt mulighederne herfor.
Metroselskabet har i 2016 fået udarbejdet et idékatalog med forslag til omdannelse af metrobyggepladser til andre borgerrettede funktioner (Bilag 1). Idéerne til idræt- og kulturfaciliteter med kant præsenteres kort som et supplement til idéforslagene fra lokale interessenter.
Det er med Københavns Kommune aftalt, at Metroselskabet afleverer deres arbejdsstationer reetableret i 2018. Ønskes arealer omdannet til andre formål, skal der afsættes særskilte midler hertil. Alle idéforslag kan realiseres. Forvaltningen vurderer, at værdien for kultur- og idrætslivet ikke står mål med det, det koster at realisere projekterne.
Nørrebroparken
Ved Metrobyggeriets afslutning, reetableres Nørrebroparken som park i 2018. Det sker efter aftale indgået mellem Metroselskabet og entreprenør i 2011 og i overensstemmelse med parkens fredning. Nedenfor præsenteres idéer til, hvordan konstruktionerne på byggepladsen, i stedet for en reetablering, kan omdannes til kultur- og idrætsfaciliteter.
Underground Ball-hall (se bilag 2)
Idéen er et underjordisk råt aktivitetsrum målrettet Nørrebros idrætsaktive unge. Her kan der dyrkes idrætsaktiviteter og dannes nye fællesskaber på tværs af idrætsaktive brugergrupper.
Ambitionen bag idéen var, at hele skaktrummet kunne udnyttes til et to etagers idrætsrum. Dette er ikke realiserbart. Metroselskabet oplyser, at der alene kan anvendes et hulrum på størrelse med en håndboldbane med lav loftshøjde. Det resterende skaktrum skal anvendes til nødtrappe, metrokørsel samt jordopfyldning for at sikre mod opdrift af grundvand (se bilag 3).
Som alternativ har forvaltningen undersøgt muligheden for at etablere en Ball-hall i mindre skala i både skakten og betonkaret (muck-pitten), som har ca. samme dimensioner som det mulige rum i skakten.
Anlægspris: I størrelsesordenen 56-86 mio. kr. i skakten og i størrelsesordenen 23-58 mio. kr. i muck-pitten.
Dertil kommer en endnu ikke afklaret udgift til forsinkelse af Metrobyggeriets tidsplan (Bilag 3). De høje anlægsudgifter skyldes bl.a., at betonkonstruktionerne er af midlertidig karakter. Derfor skal der etableres et helt nyt rum med betongulv, vægge og tag.
Idékatalog
- Svømmebassin/skøjtebane - I størrelsesordenen 20-40 mio. kr.
- Sportsplads - I størrelsesordenen 18-35 mio. kr.
Det bemærkes, at alle projekter forudsætter en dispensation fra parkens fredning. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at dette er realistisk.
Sønder Boulevard
På Sønder Boulevard efterlades to hulrum på størrelse med en halv håndboldbane med lav loftshøjde. Nedenfor præsenteres idéer til, hvordan denne konstruktion kan genanvendes til kultur- og idrætsformål. På Vesterbro er der få grønne områder og idrætsfaciliteter.
Active, Greenlab Community (se bilag 2)
Idéen er at skabe et lokalt samlingssted med byhave/grønt laboratorium (urban gardening) på øverste niveau og idrætsaktivitet på nederste. Det skal være et attraktivt mødested og aktivitetsrum for både foreninger, aftenskoler og skoler. En sådan unik facilitet skal ses som et supplement til bl.a. øvelokaler og udstillingsfaciliteter, der allerede findes i Kødbyen.
Anlægspris: I størrelsesordenen 35-52 mio.kr.
Idékatalog
- Fælleshus & øvelokaler : I størrelsesordenen 35-52 mio.kr.
- Udstillingsfaciliteter - I størrelsesordenen 35-52 mio.kr.
Parkeringsanlæg
TMF undersøger løbende mulighederne for flere parkeringspladser og vil i eget regi undersøge potentialet yderligere med henblik på evt. udarbejdelse af et budgetønske om, at skakten omdannes til parkeringsanlæg.
Det videre arbejde med et af idéforslagene skal koordineres med klimatilpasningsprojekterne i området.
Økonomi og tid
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at gå videre med et af projekterne, estimerer Økonomiforvaltningen (ByK), at der skal afsættes ca. 3 mio. kr. i en planlægningsbevilling til hver af projekterne. I en sådan planlægningsfase skal anlægsøkonomien, som er estimeret af Økonomiforvaltningen (ByK), kvalificeres. Her vil størrelsen på driftsudgifterne også blive beskrevet.
Forvaltningens anbefaling
Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler, at der ikke arbejdes videre med anvendelsen af hverken metrobyggepladsen i Nørrebroparken eller på Sønder Boulevard. Forvaltningen vurderer, at værdien for kultur- og idrætslivet ikke står mål med den høje anlægspris.
Andre arbejdsstationer til Metrobyggeriet
Metroselskabet oplyser, at arbejdsstationerne i Krauseparken på Otto Busses vej og ved Havneholmen ikke kan omdannes til borgerrettede funktioner. De skal anvendes som redningsskakt samt kontrol- og vedligeholdelsesrum.
Derudover er det på tværs af forvaltningerne besluttet, at der ikke arbejdes videre med byggepladsen på Sortedamssøen. Fredningen af søen vanskeliggør en permanent facilitet.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen skal arbejde videre med et af projekterne i Nørrebroparken, skal der forventeligt kompenseres økonomisk for, at nedrivningen af byggepladskonstruktionerne skal sættes på hold. Finansiering hertil skal i så fald henvises til overførselssagen 2016/2017.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2017:
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede forvaltningen om at arbejde videre med mulighederne i muck-pitten i Nørrebroparken, f.eks. et bakkelandskab, ligesom mulighederne for fodboldbaner undersøges, med henblik på at forslagene kan indgå i forhandlingerne om overførselssagen.