Drøftelse af plan for nedbringelse af gener fra nattelivet og 3. afrapportering på nattelivets gener
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter planen for det videre arbejde med restaurations- og nattelivsplanen og besvarelse af medlemsforslag om nedbringelse af gener fra nattelivet.
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager 3. afrapportering på nattelivets gener, herunder afrapportering på diskrimination, til efterretning.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 21. januar 2016 at igangsætte en revision af restaurationsplanen. På den baggrund fremlagde Kultur- og Fritidsforvaltningen den 29. september 2016 udkast til ny restaurations- og nattelivsplan. Behandlingen af sagen blev af tidsmæssige årsager udsat.
Imidlertid besluttede Borgerrepræsentationen den 10. november 2016 på baggrund af et medlemsforslag, at Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) og Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) skal udarbejde en plan for reduktion af gener fra nattelivet:
"Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en plan for reduktion af gener fra nattelivet, herunder at se på støjgener, bevillinger og renhold, der omfatter ikke bare Strøget, men de mest belastede områder i hele byen."
Ifølge den gældende restaurationsplan skal Kultur- og Fritidsudvalget årligt have forelagt en status på nattelivets gener – herunder status på diskrimination. Med denne indstilling forelægges 3. afrapportering (bilag 2). Til orientering er de to tidligere afrapporteringer vedlagt (bilag 3 og 4).
Løsning
Tids- og procesplan for en samlet restaurations- og nattelivsplan og plan for nedbringelse af gener fra nattelivet.
Da der er et stort sammenfald mellem restaurations- og nattelivsplanen og planen for nedbringelse af gener fra nattelivet, har KFF og TMF i fællesskab udarbejdet en tids- og procesplan for en samlet besvarelse (bilag 1). Som led i den nye samlede plan for nedbringelse af gener fra nattelivet har forvaltningen igangsat undersøgelserne af en natteborgmesterinstitution.
KFF og TMF har i fællesskab udarbejdet en tids- og procesplan. Målet er at præsentere én samlet plan, som imødekommer begge bestillinger.
Den samlede plan forelægges efter tidsplanen Teknik- og Miljøudvalget den 27. marts 2017, Kultur- og Fritidsudvalget den 30. marts 2017 og Borgerrepræsentationen den 27. april 2017. Herefter sendes planen i offentlig høring.
I arbejdet inddrages lokaludvalgene og relevante erhvervsinteressenter. Der er planlagt dialogmøder den 25. og 27. januar 2017 for at indkredse problemområderne.
Parallelt hermed indsamles og analyseres fakta om nattelivets gener i både KFF og TMF.
De berørte områder er blandt andet:
- Arrangementstilladelser
- Udendørsservering
- Trafik
- Støj
- Affald
- Alkoholbevillinger og nattilladelser
- Ordensproblemer
Alkoholbevillinger, nattilladelser og ordensproblemer indgår allerede i 3. afrapportering vedrørende nattelivets gener. De øvrige områder analyseres på nuværende tidspunkt af TMF, hvorfor områderne ikke indgår i 3. afrapportering.
Nye fakta vil blive inddraget løbende frem mod den endelige plan. På baggrund af fakta analyseres de mulige værktøjer og deres potentiale for effekt på generne i nattelivet.
Værktøjerne vil indgå i den endelige restaurations- og nattelivsplan sammen med de øvrige initiativer vedrørende udvikling af bydele, tryghed, ligebehandling og erhvervsservice.
Undersøgelse af muligheder for en natteborgmester
Et blandt flere værktøjer til at forbedre Københavns natteliv kan være etableringen af en natteborgmester. Frem mod KFU’s studietur til Amsterdam i maj 2017 vil forvaltningen undersøge natteborgmesterinstitutionen nærmere.
En natteborgmester kan etableres som en uafhængig non-profit organisation med støtte fra både offentlige og private aktører. I Amsterdam fungerer natteborgmesteren som "brobygger" mellem offentlige myndigheder, private virksomheder og byens borgere. Oplagte opgaver for en natteborgmester er:
- Kobling af værktøjer og erfaringer fra bl.a. festivaler med restaurations- og nattelivet, så der sikres et flow i gæsternes færden i byen.
- Understøtte at nattelivet spredes ud til andre områder af byen så de mest belastede områder aflastes.
- Sikre udvikling af nye bydele.
- Forankring og ledelse af et "tryghedskorps" i nattelivet
- Servicefunktion i forbindelse med indhentning af tilladelser og vejledning i regler
- Varetagelse af samarbejdsforum og dialog omkring gener fra nattelivet
- Samarbejde og erfaringsudveksling med andre natteborgmestre i Europa
KFF har derfor i regi af arbejdet med en samlet plan for nedbringelse af gener fra nattelivet igangsat arbejdet med et oplæg til natteborgmester.
Gener fra nattelivet - 3. afrapportering
3. afrapportering konkluderer, at der fortsat er væsentlige gener fra nattelivet særligt i visse dele af Indre By. Rapporten kan bl.a. dokumentere, at:
- antallet af beboere i de områder, hvor Bevillingsnævnet har bremset op for tildeling af nye sene nattilladelser kun udgør ca. 3 pct. af den samlede befolkning i bydelen.
- antallet af hændelser med uorden er væsentlig højere i de områder af Indre by, som omfatter Rådhuspladsen, strækningen op imod Nørre Kvarter og imod nordøst frem til ca. Gothersgade (Kongens Have). Udenfor dette område falder antallet af hændelser med værtshus- og gadeuorden markant.
- antallet af serveringssteder med alkoholbevilling og nattilladelse er langt større i Indre By end i andre bydele. I Indre by er der 820 alkoholbevillinger til bestemte serveringssteder heraf 216 med nattilladelse til kl. 05. Vesterbro følger med 488 serveringssteder, hvoraf 131 har tilladelse til kl. 05. Andre bydele har markant færre serveringssteder og sene nattilladelser.
- der dømmes sjældent i sager om diskrimination. Fra 1. januar 2014 til 30. juni 2016 er der indgivet i alt 40 anmeldelser om racediskrimination efter straffelovens § 266 b. Politiet har rejst sigtelser i 24 af sagerne. 13 sager er senere blevet opgivet. To gange er sager afgjort med bøde, og 6 sager er afgjort ved dom - heraf to til frifindelse. De resterende sager er verserende.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med restaurations- og nattelivet, jf. vedlagte tidsplan.
Mette Touborg
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2017:
Dagsordenens punkter 4 og 5 blev behandlet under eet.
Ordet "borgmester" udgår i det videre forløb og erstattes af "koordinerende funktion for by- og nattelivet".
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede medlemsforslaget (punkt 4). Medlemsforslagets indhold og intention indgår i det videre arbejde med restaurations- og nattelivsplanen, jf. dagsordenens punkt 5, således at Kultur- og Fritidsforvaltningen også undersøger mulighederne for at etablere en koordinerende funktion for by- og nattelivet i København.
Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser og vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget i marts 2017.
Indstillingens 2. at-punkt i punkt 5 blev godkendt.
Rune Dybvad, Taner Yilmaz, Lise Thorsen, Rikke Lauritzen og Jens Kjær Christensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Socialdemokratiet og Enhedslisten er ikke overbevist om, at forslaget vil løse de reelle problemer i bylivet, og vil derfor med interesse følge sagens udvikling."
Jens-Kristian Lütken og Kasper Heumann Kristensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Venstre og Kasper Heumann Kristensen ønsker en større koordination og mere samarbejde mellem forvaltningerne, men ser ikke nødvendigvis en ny funktion som en nattelivskoordinator som en løsning på den udfordring."
Neil Bloem ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "SF støtter intentionen i forslaget, men ikke indblandingen af private midler. Endvidere ønsker vi at funktionen forankres i både KFF og TMF."