Mødedato: 26.01.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Status på internationalisering, turisme og kreativ vækst

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges status på arbejdet med internationalisering, turisme og kreativ vækst

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på arbejdet med internationalisering, turisme og kreativ vækst til efterretning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges status på forvaltningens arbejde med internationalisering, turisme og kreativ vækst som bidrag til kultur- og fritidspolitikken og erhvervs- og vækstpolitikken.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har mulighed for at skabe mere kultur for pengene, bedre service til byens borgere og vækst gennem kultur ved at udnytte potentialet af København som international og kreativ by.

Forvaltningen arbejder med indsatsområderne internationalisering, turisme og kreativ vækst med udgangspunkt i strategiske partnerskaber. Forvaltningen har en unik position i kraft af den direkte kontakt til byens borgere og gæster via Borgerservice, Folkeregistret og International Borgerservice, byens kultur- og fritidsinstitutioner, Copenhagen Visitor Service, byens øvrige kulturliv og de kreative vækstlag.

Via et bredt samarbejde med disse partnere skaber forvaltningen: 

  • Nye og bedre tilbud ved at bringe flere parter ind i og tættere på udviklingen af byen og pulje ressourcer, viden og indsatser

  • En mere effektiv anvendelse af kommunens ressourcer, som øger kvalitet og udbud af service og aktiviteter

Nedenfor fremgår en status på forvaltningens arbejde i strategiske partnerskaber inden for internationalisering, turisme og kreativ vækst. Resultater og potentialer uddybes på mødet.

Den internationale by – international borgerservice

København vokser og er en attraktiv by for internationale borgere. Financial Times kårede i 2016 Greater Copenhagen som Europas bedste region ift. tiltrækning af investeringer, bl.a. på grund af det stærke fokus på talenttiltrækning og fastholdelse, ligesom The Global Talent Competiviness Index har kåret København som den mest attraktive by for internationale talenter i 2017. Byens virksomheder efterspørger i stigende grad international arbejdskraft og undersøgelser viser, at udenlandsk arbejdskraft fra 2010-2015 udgør 2/3 af væksten i den danske økonomi (Dansk Industri).

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ansvaret for den internationale borgerservice i København. Det løftes via det offentlig-private partnerskab International House (IH), som er indgangen for både Københavns nye internationale borgere og borgere fra 31 partnerkommuner. International House er et succesfuldt koncept, som en lang række andre byer i Danmark og Europa er inspireret af.  

På myndighedsservicen har IH i 2016 udstedt 26.000 CPR-numre. For at fastholde internationale talenter i byen tilbyder IH en helhedsorienteret service med bedre tilknytning til byens kultur- og fritidsliv, information om boligforhold, daginstitutioner mv. Der har i 2016 været 2500 deltagere til events som Welcome Reception, Housing fair mv. Derudover tilbydes de internationale borgere rådgivning og service via husets øvrige partnere, f.eks. Copenhagen Carreer Program ved Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Work in Denmark ved Beskæftigelsesministeriet, Københavns Universitets forskerprogram, Copenhagen Relocation, Danskbureauet, Copenhagen Post, Spousecare, foreninger og frivillige internationale borgere. Endelig indgår IH i EU-projekter, f.eks. et by-samarbejde med Amsterdam, Bruxelles, Göteborg, Dublin og Hamborg.

Servicen til de internationale borgere er under pres. Det skyldes dels den demografiske udvikling, hvor tilvæksten i København i 2016 var ca. 1850 nye internationale borgere pr. måned, dels det manglende samarbejde med Statsforvaltningen, som indeholder en risiko for, at IH fremadrettet ikke kan yde optimal service til regionens borgere. For at imødegå presset på servicen, arbejder forvaltningen med øget grad af digitalisering af servicen. I 2017 indføres en ny digital løsning med øget grad af selvbetjening i indrejse af nye borgere. Samtidig arbejdes der på, hvordan forvaltningen i stigende grad kan imødekomme efterspørgslen på at deltage i det gode københavnerliv.

Byens gæster – Turistinformation

København oplever en vækst i turismen. I 2015 er antal overnatninger i København steget med 9,3 % til 7,5 mio. overnatninger mod en regional stigning på 8 %. Turisterne fordeler sig med 60 % fra udlandet, primært Norden, Tyskland og USA, og 40 % fra Danmark. Der ses et stigende antal fra især UK, USA og Kina, mens andelen af turister fra Norden inkl. Tyskland er faldende. Erhvervsturismen slog rekord i 2016 med en omsætning på 1,3 mia. kr. svarende til 100.000 internationale kongresturister, og den samlede beskæftigelse i regionen i 2016 var 44.000 årsværk og en omsætning på 38,1 mia. kr.

Turistinformationen Copenhagen Visitor Service (CVS) på Vesterbrogade havde i 2016 ca. 500.000 turister. Siden overtagelse af CVS fra Woco har forvaltningen koblet informationen på større institutioner som Københavns Rådhus, Statens Museum for kunst, Nationalmuseet, Østerbro Bibliotek, Biblioteket på Rentemestervej, Ørestad Bibliotek og Frederiksberg centret, der alle er autoriseret med det ”grønne i”. Den decentrale turistinformation er etableret i partnerskaber uden ekstra omkostninger for forvaltningen.

I forhold til krydstogtturisme samt kongresturisme har forvaltningen fået midler til at styrke informationen til de mange gæster. Der forventes ca. 850.000 krydstogtturister i 2017 fordelt mellem Langelinie, Nordre Toldbod og Oceankaj, hvor der særligt på Oceankaj mangler infrastruktur og information. Forvaltningen arbejder med en mobil løsning, som blandt andet skal løse udfordringerne for krydstogtturismen og være med til at sikre et større kulturforbrug hos både krydstogt- og kongresturister.

Digitaliseringen har en voksende betydning for turismeerhvervet, og en voksende andel af turisterne efterspørger mere digital turistservice. Forvaltningen har med midler fra budget 2016 styrket den digitale turistinformation via Visitor Guide.

Vækstlaget – kreative miljøer

Kultur- og Fritidsforvaltningen understøtter kulturelle og kreative miljøer i byen, dels via forvaltningens egne kulturinstitutioner, dels via støtten til f.eks. festivaler og events. I takt med at de kulturelle og kreative erhverv vokser og samtidig i stigende grad anerkendes for deres betydning for at løse fremtidens udfordringer, får forvaltningen flere henvendelse fra kreative aktører, der ønsker at samarbejde med kommunen. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har en særlig forudsætning for at arbejde med de kreative miljøer på grund af muligheden for at skabe kobling mellem kulturlivet og det kreative vækstlag, publikum og de kreative brancher. Forvaltningen har i de seneste år arbejdet strategisk med især mad, film, computerspil, interaktive medier og nye teknologier som et samlet indsatsområde.

Dette arbejde har ført til etablering af nye fysiske kreative miljøer som Lydens Hus, Copenhagen Food Space og værkstedet UNDERBROEN. Derudover har udvalget bidraget til at understøtte nye aktiviteter og events, f.eks. Maker-festivalen, Copenhagen Food Forum, Copenhagen Meetings samt støtte arbejdet med etablering af regionale og nationale klynger inden for mad, film og medier.

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder med forsat at understøtte udviklingen i de kreative miljøer og klyngesamarbejdet i og på tværs af kreative fagligheder

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med indsatsområderne frem mod budgetforhandlingerne for 2018. 

Mette Touborg

                             /Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2017:

Indstillingen blev godkendt.

Til top