Mødedato: 25.09.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Uddeling af midler fra den tidligere pulje til leje af offentlige bygninger

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til uddeling af midler fra den tidligere pulje til leje af offentlige bygninger og pladser til projekter inden for kreative erhverv.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget

  1. bevilger tilskud på 130.650 kr. til konference om forretningsudvikling ved CPH:DOX
  2. bevilger tilskud på 130.000 kr. til madkultur-turisme ved Københavns Museum
  3. bevilger tilskud på   78.000 kr. til Maker's Day ved Københavns Hovedbibliotek
  4. bevilger tilskud på 130.650 kr. til GEEKcore festival ved Kultur Valby og
  5. bevilger tilskud på 115.000 kr. til øresundsregional indsats for mode- og designiværksættere ved Københavns Projekthus

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 26. juni 2014 at nedlægge puljen til leje af offentlige bygninger og pladser. Udvalget indstillede til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at de resterende midler på 584.300 kr. uddeles af Kultur- og Fritidsudvalget til projekter inden for kreative erhverv. Borgerrepræsentationen godkendte den 18. september 2014 indstillingen fra Kultur- og Fritidsudvalget. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen meddelte Kultur- og Fritidsudvalget den 26. juni, at forvaltningen vil invitere 5-6 aktører inden for kreative erhverv, som i forvejen støttes af Kultur- og Fritidsudvalget, til at komme med bud på projekter inden for puljens kriterier for kreative erhverv.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til projekter i forbindelse med uddeling af restpuljen.

Løsning

Den tidligere pulje til leje af offentlige bygninger støttede projekter og aktiviteter med vækstpotentiale inden for kreative erhverv, såsom mode, mad, musik, design, film og computerspil.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ved indstillingen af projektforslag inden for kreative erhverv til uddeling af puljens restmidler lagt vægt på følgende parametre: 

  1. Projekterne skal repræsentere flere forskellige kreative erhverv
  2. Projekterne skal henvende sig til forskellige målgrupper fra vækstlag til professionelle 
  3. Projekterne skal understøtte projekter, som fremmer nye tendenser eller særlige behov inden for kreative erhverv. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller følgende projekter:

1. Dokumentarfilm – brancheaktiviteter under CPH:DOX
København har en internationalt anerkendt filmbranche, og danske film, tv-serier, skuespillere mv. er blevet populære uden for Danmark. På dokumentarfilmområdet står København også stærkt. Dansk dokumentar nomineres til en Oscar og København huser Nordens førende og verdens 5-6 største dokumentarfilmfestival,  CPH:DOX. 

Den eksisterende dokumentarfilmbranche er udfordret af den digitale udvikling, som ændrer finansierings- og distributionsmulighederne, og som ændrer forbrugernes medievaner. Forbrugerne stiller høje krav til produktdesign og underholdningsværdi. Der er behov for udvikling af nye forretningsmodeller inden for området.
Forvaltningen har inviteret CPH:DOX, som repræsenterer nytænkning af dokumentarfilmgenren, og som samarbejder med andre kreative brancher, til at udvikle et projekt, der tager højde for de nye vilkår.

CPH:DOX foreslår afholdelse af en konference med fokus på
nye forretningsmodeller, interaktive kreative projekter og samarbejde på tværs af kreative og kommercielle erhverv. Konferencen afholdes i perioden 11.-14. november 2014 i regi af CPH:DOXs brancheplatform CPH:FORUM – et dokumentarfilmmarked, som tiltrækker 1200 deltagere fra den internationale dokumentarfilmbranche. Konferencen indeholder 3 seminarer om at anvende designtænkning i film, om finansiering og pitching ved internationale eksperter. Projektets samlede budget er ca. 160.000 kr. (bilag 1).

2. Gourmetturisme ved Københavns Museum
Det københavnske og nordiske køkken ynder stor international anerkendelse. Noma er flere gange blevet kåret som verdens bedste restaurant af ”The world’s 50 best restaurants”, Rasmus Kofoed fra Geranium vandt i 2011 titlen som verdens bedste kok, og antallet af Michelinstjerner har generelt været voksende i København gennem de seneste år. Hertil kommer, at det nordiske køkken er respekteret for sit store fokus på regionale råvarer af høj kvalitet og kendt for en sjælden åben vidensdeling kokkene i mellem.

Det københavnske køkken indeholder værdier, som København som storby gerne vil vise frem – kvalitet og åbenhed. København har madfestivalerne Copenhagen Cooking og MAD Symposion, som på hver deres måde markedsfører og er med til at udvikle Københavns madscene. Det genererer international omtale og netværk.
Men der er fortsat potentiale i at udvide madtilbuddene – f.eks. madrejser til turister – og synlig formidling af københavnsk madkultur i byens byrum. Formidling i byrummet kan understøtte videre udvikling af madprofileringen af København, hvorfor forvaltningen har inviteret Københavns Museum til at udvikle nye formidlingsaktiviteter inden for gastronomi og madkultur, målrettet såvel københavnerne som turisterne.

Københavns Museum ønsker at udvikle madturismen og formidlingen af madkultur i København med fokus på den historiske madkultur såvel som den nutidige madscene. Museet vil anvende forskellige formidlingsformer, såsom byvandinger på dansk og engelsk, via VÆGGEN samt events i samarbejde med restauranter og andre partnere. Projektets samlede budget er ca. 134.000 kr. (bilag 2).  

3. Maker's Day - minimesse på Hovedbiblioteket
Et af de nyere områder inden for kreative erhverv er området inden for design, elektronik, teknologi og innovation. De nye teknologier ændrer måden, vi produktudvikler på og tænker i design og innovation. Udviklingen inden for f.eks. 2D- og 3D-teknologier betyder, at det ikke er forbeholdt de få at få ideer og omsætte dem til fysiske produkter. Tanken gør sig gældende i Fablabs – kreative, højteknologiske prototypeværksteder – og i events som Maker fairs.

De nye muligheder ligger i naturlig forlængelse af gør-det-selv-kulturen (DIY). Aktiviteter inden for feltet tilgodeser flere målgrupper, fra københavnere til iværksættere. Københavneren kan lave den sjove ting til hjemmet, mens iværksætteren kan producere en professionel prototype, som kan præsenteres i finansieringsfasen. På den måde tilgodeses både vækstpotentialet samt oplevelsesværdien. Samtidig ligger der et generelt læringsperspektiv i aktiviteterne, som kan udbredes til skolerne. Københavns Kommune er engageret i området via Fablab i Kultur Valby, men for at udbrede kulturen til resten af byen har forvaltningen inviteret Københavns Hovedbibliotek som central aktør til at komme med bud på et projekt, der rammer bredt.

Hovedbiblioteket foreslår i samarbejde med Teknologisk Institut og Kultur Valby en gør-det-selv minimesse inden for feltet design, elektronik og teknologi, som via digitale 2D- og 3D-teknologier handler om alt fra ombyggede robotter, over blinkende legetøj, til potteplanter, der selv kan bede om mere vand. Der udvikles projekter i løbet af minimessen, som herefter udstilles som showcase. Der arrangeres workshops og debat i forlængelse af de konkrete aktiviteter. Messen foregår i januar 2015. Det samlede budget er 78.000 kr. (bilag 3).

4. GEEKcore festival ved Kultur Valby
Den kreative interaktive branche, herunder computerspilsbranchen og gaming i bredere forstand, er en branche med vækstpotentiale. Danmark har mange spiludviklere, men branchen har potentiale til at blive endnu større. Dertil kommer, at computerspilbranchen har mulighed for at udvikle sig inden for f.eks. undervisning og e-health. Københavns Kommune er i dag involveret i den interaktive kreative branche via Interactive Denmark, som arbejder med klyngeudvikling, forretningsudvikling og finansiering. Derudover har København tværfaglige computerspilsuddannelser, DADIU og EUCROMA, som gør København unik i forhold til andre europæiske lande.

Computerspil er et involverende produkt og anvendes af mange – børn og voksne. Alligevel er computerspil undertiden behæftet med forestillinger om, at det er ligegyldigt tidsfordriv eller ”nørderi”. For at ændre opfattelsen af computerspil og give computerspilevents en bredere publikumsmæssig forankring, har forvaltningen inviteret Kultur Valby, som har et stort engagement inden for teknologi og kreative digitale medier, til at udvikle et projekt, som kan understøtte computerspilkulturen.

Projektet, som Kultur Valby har foreslået at støtte, er GEEKcore festivalen, som afholdes d. 17-19. oktober. Kultur Valby ønsker således at huse denne festival. GEEKcore dyrker den særlige passion for gaming-relaterede og eventyrlige universer inden for mange medier, f.eks. computerspil, brætspil, rollespil, science fiction, tegneserier og 8bit-musik. Festivalen er åben for alle for at gøre genrerne tilgængelige for en bredere del af befolkningen. Kultur Valby har imidlertid ikke plads til at afholde festivalen med sine 6-700 deltagere, hvorfor der er behov for at leje Marketenderiet i Valby til begivenheden. Det samlede budget er 183.000 kr. (bilag 4).

5. Styrkelse af bæredygtighed hos kreative iværksættere inden for design og mode ved Københavns Projekthus
Danmark har en stærk tradition og brand inden for design og mode. Med Index:, Copenhagen Fashion Week m.fl. når København ud over landets grænser for at markedsføre de danske produkter. Der er et stigende fokus på det bæredygtige design, og bæredygtighed er tilsvarende blevet et fokusområde inden for modebranchen. Dette skyldes ikke mindst, at modebranchen er en af de mest forurenende brancher. Der er allerede initiativer, der sætter fokus på bæredygtighed inden for mode, f.eks. med Copenhagen Fashion Summit, som hvert andet år samler verdens internationale modebranche til en konference om miljømæssig og etisk bæredygtighed i København.

Der er imidlertid behov for at forankre tankerne om bæredygtighed helt ud hos de små iværksættere for at skabe en ny udvikling. Forvaltningen har derfor inviteret Københavns Projekthus, som har adgang til kreative iværksættere inden for design, mode og andre kreative brancher, til at udvikle et projekt, som sætter fokus på bæredygtighed.

Københavns Projekthus har udviklet et Øresundsregionalt projekt med blandt andet Unfair Fashion og Malmø Stad med henblik på at formidle viden om bæredygtighed til iværksættere inden for mode og design. Projektet består af talks og workshops, som bl.a. vil give deltagerne viden om bæredygtige processer og forretningsmodeller, netværk mv. Det samlede budget er 115.000 kr. (bilag 5).

Indstilling
Der er 584.300 kr. tilbage fra puljen. Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller de 5 projekter med følgende fordeling:
1. Tilskud på 130.650 kr. til konference om forretningsudvikling ved CPH:DOX
2. Tilskud på 130.000 kr. til madkultur-turisme ved Københavns Museum
3. Tilskud på 78.000 kr. til Maker's Day ved Hovedbiblioteket 
4. Tilskud på 130.650 kr. til Geekcore festival ved Kultur Valby
5. Tilskud på 115.000 kr. til øresundsregional indsats for mode- og designiværksættere ved Københavns Projekthus

 

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget vælger at imødekomme indstillingen, vil forvaltningen, i dialog med de indstillede aktører, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.



Carsten Haurum 
                                                        /Aravni Elisabeth Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. september 2014:

Der blev begæret afstemning om indstillingen:

Et flertal (Peter Thiele, Rune Dybvad, Yildiz Akdogan, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for indstilllingen.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.

Indstillingen blev således godkendt.
Til top