Mødedato: 25.09.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status for Bellahøj 21st Barking og vandtårn ved Brønshøjvej 29

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status for spejderne Bellahøj 21st Barking og vandtårn ved Brønshøjvej 29.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status for foreningen Bellahøj 21st Barking og vandtårnet ved Brønshøjvej 29 til efterretning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 4. september 2014 at anmode Kultur- og Fritidsforvaltningen om at undersøge sagen om Bellahøj 21st Barking yderligere og herefter vende tilbage til udvalget i sagen.

Spejderforeningen Bellahøj 21st Barking har ansøgt om støtte til køb af grund på Brønshøjvej 29 og til et nyt spejderhus. Ansøgningen behandles i forbindelse med uddeling af Klubhuspuljen den 23. oktober 2014 i Kultur- og Fritidsudvalget.

Løsning

Bellahøj 21st Barkings lejekontrakt er opsagt af HOFOR per 1. januar 2015, og foreningen søger derfor efter et nyt sted at placere en spejderhytte. Foreningen har i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen set på flere mulige placeringer ved bl.a. Rødkildeparken og Degnemosen. Dette er ikke lykkedes. Ved Rødkildeparken fik foreningen ikke dispensation til at bygge nyt spejderhus i det fredede område, mens Degnemosen allerede bliver anvendt til andre formål.

Nu har foreningen udset sig en mulig placering ved Brønshøjvej 29, hvor de har modtaget et købstilbud fra ejeren HOFOR. 

Bellahøj 21st Barking
Foreningen er blandt Københavns største spejderforeninger med 188 spejdere, heraf 157 spejdere under 25 år, og med en venteliste for børn og unge på mere end 50 personer. Den gamle spejderhytte har ligget på Herbergvejen 4 i 47 år, og foreningen har derfor et lokalt tilhørsforhold til Brønshøj.

Bellahøj 21st Barkings Ansøgning til Klubhuspuljen
Bellahøj 21st Barking har søgt Klubhuspuljen 2015. I ansøgningen skitserer foreningen en projektplan med en samlet pris på 9,06 mio. kr. Dette omfatter nyt spejderhus og køb af grunden ved Brønshøjvej 29. Foreningen søger fra Klubhuspuljen 2,2 mio. kr. i tilskud. Med disse midler kan foreningen komme i gang med projektet, der kan etapeopdeles. Hertil vil foreningen søge fondsmidler.

Foreningen er kun interesseret i at anvende en del af grunden på Brønshøjvej 29, og ikke i at eje resten af grunden og Brønshøj Vandtårn. I spejderforeningens ansøgning er det en forudsætning, at Københavns Kommune køber 35 % af arealet, herunder også Brønshøj Vandtårn. Prisen for spejdernes forslag, hvor kommunen køber det resterende areal og vandtårn, er 0,675 mio.kr. 

Bellahøj 21st Barking har i ansøgningen taget udgangspunkt i, at foreningen vil fortsætte med at modtage den nuværende sats for driftstilskud på 64 % af huslejen fra Folkeoplysningsudvalget. Det er dog beregnet, at det nye spejderhus vil kræve yderligere 21.000 kr. i støtte fra Folkeoplysningsudvalget, pga. en huslejestigning. Der er ikke afsat midler på Kultur- og Fritidsudvalgets budget til de yderligere driftsudgifter.    

Status for købspris og relaterede driftsudgifter ved Brønshøjvej 29 

En anden løsningsmodel, end den spejderforeningen foreslår, kunne være, at Københavns Kommune køber hele grunden med vandtårn på Brønshøjvej 29 af HOFOR. Et køb af Brønshøjvej 29 vil løse Bellahøj 21st Barkings udfordringer, der vil kunne leje en andel af arealet af kommunen, og giver mulighed for, at Kultur- og Fritidsudvalget kan anvende restarealet med vandtårnet til nye kultur- og fritidsaktiviteter. 

HOFOR overtog Brønshøjvej 29 i 2004 for 1,5 mio. kr. af Københavns Kommune. Det vil være muligt for kommunen at tilbagekøbe til den pris, da grunden ikke skulle være overgået til HOFOR, der ikke længere bruger den til forsyningsformål. 
  
Skal Københavns Kommune overtage Brønshøjvej 29 forudsætter det, at Kultur- og Fritidsudvalget lejer det fulde areal med vandtårn og dækker de løbende driftsudgifter og vedligehold. Disse udgiftsposter er blevet nærmere undersøgt. Københavns Ejendomme har besigtiget vandtårnets udvendige stand og vurderer, at der her og nu skal laves betonreparationer for 395.000 kr., og at vandtårnet har et årligt vedligehold på 240.000 kr. Den årlige leje er 90.000 kr. årligt. Københavns Ejendomme vurderer den årlige udgift til grønt vedligehold og snerydning til 75.000 kr. og administrationsgebyr til 10.000 kr. Samlet giver dette driftsudgifter i størrelsesordenen 415.000 kr. Hertil kommer udgifter til forbrug, der skal finansieres af fremtidige foreninger og brugere.

Udgifterne skal finansieres under Kultur- og Fritidsudvalgets ramme.

  ØKONOMI          
   
  Købspris 1.500.000 Kr.  
   
  Drift  
  Facade, akut vedligehold 395.000 Kr.  
   
  Årlig vedligehold af facade 240.000 Kr.  
  Årlig leje (6% af købspris) 90.000 Kr.  
  Årlig administrationsgebyr 10.000 Kr.  
  Årlig grøn vedligehold og snerydning 75.000 Kr.  
  Est. samlede driftsudgifter om året   415.000   Kr.  
               



Alternativ anvendelse af Brønshøj Vandtårn
Brønshøj Vandtårn er fredet på den udvendige side. Det betyder, at der er en række begrænsninger for om- og tilbygning af tårnet, herunder begrænset mulighed for facadeændring og i forhold til etablering af vinduer.

Vandtårnet består af et stort åbent rum med flere betonpiller. Skal gulvfladen anvendes, er det en forudsætning, at en række af betonpillerne fjernes for at skabe mere plads. På baggrund af foreløbig rådgivervurdering skønnes det at koste i størrelsesordenen 15 mio. kr. at fjerne betonpillerne. Københavns Ejendomme tager forbehold for rådgiverens vurdering for fjernelse af søjler, og vurderingen skal undersøges nærmere i den videre proces. En sådan ombygning skal finansieres af Kultur- og Fritidsudvalgets budget.

Det er endnu ikke fuldt afdækket, hvilke kultur- og fritidsaktiviteter Brønshøj Vandtårn og den omkringliggende grund kan indeholde. I forprojektering af projektet Ceremonirum er vandtårnet set som en mulig placering. Brønshøj-Husum lokaludvalg har tidligere inviteret borgere til et ideoplæg om bydelens vartegn, hvor der kom forslag som musiksted, teater, rappelling, og lysinstallationer.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen, der ikke ser behov for at placere institutioner på grunden.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Der vil blive arbejdet videre med sagen på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser.
Ansøgninger til Klubhuspuljen behandles den 23. oktober i Kultur- og Fritidsudvalget. Heri indgår ansøgning fra Bellahøj 21st Barking.



Carsten Haurum

                                                                    / Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. september 2014:

Indstillingen blev godkendt.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vender på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og tilkendegivelser tilbage til udvalget om sagen.

Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegav, at forudsat at foreningens ansøgning til Klubhuspuljen i øvrigt opfylder de gældende kriterier, vil klubbens helt særlige situation indgå som et element i den samlede afvejning, når udvalget skal udmønte Klubhuspuljen.
Til top