Mødedato: 25.09.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Budget 2015 - Budgetaftalens betydning for Kultur- og Fritidsudvalget

Se alle bilag
Kultur- og Fridtidsudvalget orienteres om budgetaftalens konsekvenser for Kultur- og Fritidsudvalgets områder.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om nye bevillinger og øvrige konsekvenser for Kultur- og Fritidsudvalgets områder til efterretning.

Problemstilling

Der er indgået budgetaftale for 2015 mellem Socialdemokraterne, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti. Budgetaftalen har konsekvenser for flere af Kultur- og Fritidsudvalgets områder.

Løsning

Konsekvenserne af budgetaftalen fordelt på styringsområderne er vist i Tabel 1.

Tabel 1 - Overblik over konsekvenser af budgetaftale 2015

Styringsområde
 (mio. kr.)

2014

2015

2016

2017

2018

I alt

Anlæg

1,0

56,8

113,8

18,9

6,6

197,0

Service

 

46,8

51,3

36,2

41,2

175,5

Overførsler

 

9,4

9,4

9,4

9,4

   37,6

Finansposter

 

5,5

7,1

21,6

 

    34,2

Af bilag 1 fremgår alle nye bevillinger og øvrigt med relevans for Kultur- og Fritidsudvalgets områder. Nedenfor er fremhævet en række elementer, der har væsentlig betydning for udvalgets områder.

Museumspakke
Der er afsat 53 mio. kr. til at flytte Københavns Museum fra Vesterbrogade til Stormgade 18-20. Dermed vil Københavns Museum sammen med Thorvaldsens Museum placere sig i den såkaldte museumsakse i Indre By. Der er i aftalen afsat 51 mio. kr. til genhusning af magasinet på Artillerivej, som skal rømmes i forbindelse med etablering af skole. Allerede til forhandlingerne om overførselssagen 2014-15 vil der indgå et beslutningsgrundlag for en samlet arkiv- og magasinløsning for Thorvaldsens Museum, Københavns Museum og Stadsarkivet.

Bibliotekspakken "Styrk borgerne"
Der er afsat i alt 41,7 mio. kr. til bibliotekspakken "Styrk borgerne", der skal sikre implementering af Biblioteksstrategien. De effektiviseringer, der opnås herved, kan bidrage til opfyldelse af Kultur- og Fritidsudvalgets måltal for forvaltningsspecifikke effektiviseringer i perioden 2016-2018.

Events og festivaler
Budgetforliget indeholder en samlet pulje til events og festivaler. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil snarest udarbejde et oplæg til en temadrøftelse om puljens anvendelse og herefter udarbejde en udmøntningsindstilling.

Turisme
For at tiltrække flere turister til København er aftaleparterne enige om at afsætte midler til en styrket regional og international turismeindsats og til at skabe en mere sammenhængende og effektiv turistinformation. Der afsættes 6,6 mio. kr. i årlig drift i 2015-2018 til, at Københavns Kommune overtager Københavns turistinformation fra Wonderful Copenhagen. Turistinformationen vil blive forankret i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Overdragelsen af Københavns Turistinformation skal komme turisterne og kommunerne i hele regionen til gode ved, at der udvikles flere og mere varierede tilbud til  turisterne. Der udestår en juridisk afklaring af, hvorvidt Københavns Kommune kan overtage de kommercielle aktiviteter.

Samarbejde med Børne- og Ungdomsudvalget
I budgetaftalen er der et stort fokus på børn og unges fritidstilbud. Der er bl.a. afsat i alt ca. 177 mio. kr. til at udvikle fremtidens fritidstilbud med bl.a. fritidscentre for 10-13-årige, som skal være et pædagogisk tilbud i samspil med byens mange andre muligheder. Udmøntningen skal ifølge aftalen ske i Børne- og Ungdomsudvalget i dialog med Kultur- og Fritidsudvalget. Herudover er der afsat i alt ca. 4 mio. kr. i 2015-2016 til at understøtte, at lokalområdet bliver inddraget mere i skolearbejdet og der sikres det nødvendige samarbejde mellem skoler og kultur- og fritidsforeninger samt i alt ca. 3 mio. kr. i 2015-2017 til pilotprojektet "Mere musik til alle byens børn".

Udviklingen af kommunens fritidstilbud og de øvrige initativer aktualiserer det samarbejde, som allerede er i gang mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen om samdrift af skole- og folkeskolebiblioteker, idrætsfaciliteteter, samarbejde mellem skoler og lokale kulturinstitutioner mv.

Nye byområder
Budgetaftalen indeholder en vigtig hensigtserklæring om, at der skal sikres arealer til kultur- og fritidsformål i Nordhavn og i de øvrige byudviklingsområder, så borgerne i de nye bykvarterer også har god adgang til kultur- og fritidsfaciliteter i deres nærområde. Forslag hertil skal indgå i kommuneplan 2015.

I Sydhavnen skal der skabes bedre sammenhæng, og Økonomiforvaltningen vil sammen med relevante fagforvaltninger undersøge muligheder for fondsstøtte til yderligere investeringer, f.eks. til et Maritimt Idrætscenter.

Problemstillinger, der ikke er håndteret i budgetaftalen

Renovering af bygninger
Der blev ikke afsat midler til at renovere de nedslidte biblioteks- og kulturbygninger i Københavns Kommune. Vedligeholdelsesefterslæbet på bygninger på Kultur- og Fritidsudvalgets område udgør ca. 600 mio. kr. Det er dog aftalt, at ekstraordinære salg af aktiver i 2015-2018 kan  finansiere renovering af kommunens ejendomme.

Regulering af budgettet som følge af socioøkonomiske faktorer
Det er et element i aftalen, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med forvaltningerne udarbejder forslag til, hvorledes ændringer i socioøkonomi kan indarbejdes i budgetmodellerne frem mod 2016. Bagved ligger, at Københavns Kommune har mindreindtægter til service på 29 mio. kr. fra 2014 til 2015 som følge af et lavere udgiftspres på det sociale område, ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets sociale indikatorer. Ifølge ministeriets model vil færre borgere uden beskæftigelse i en kommune medføre mindreudgifter på kulturområdet. Økonomiforvaltningen lægger op til at oversætte mindreindtægterne i udligningssystemet direkte til de enkelte udvalgs områder. Dermed vil KFU's serviceramme blive nedreguleret med 7 mio. kr. i budget 2016. Kultur- og Fritidsforvaltningen er ikke enig i, at flere ressourcestærke borgere reducerer udgiftspresset på forvaltningens institutioner. Tværtimod viser adskillige kommunale og nationale undersøgelser, at de ressourcestærke borgere benytter kultur- og fritidstilbudene mest.

Økonomi

-

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil på baggrund af udvalgets tilkendegivelser udarbejde indstillinger med henblik på udmøntning af de enkelte initiativer.

Carsten Haurum


                                                            /Susanne Hovgaard Heunicke

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. september 2014:

Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget supplerende anmodede om følgende:

  • Indstilling om skoleidrætshaller, således at dette kan indgå i den kommende overførselssag
  • Indstilling om børnekulturpiloterne ønskes på det kommende møde
  • I forbindelse med den kommende indstilling om events og festivaler udarbejder forvaltningen de efterlyste nøgletal
  • Den videre proces vedrørende Smedestræde ønskes drøftet snarest
  • Ansøgningen vedrørende Teaterøen ønskes rejst i udvalget.

Endvidere understregede Kultur- og Fritidsudvalget, at man bakker op om Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse i sagen om regulering af budgettet som følge af socioøkonomiske faktorer.
Til top