B-sag: Høringssvar til fælles digitaliseringsstrategi for Københavns Kommune 2024-2027 og godkendelse af forvaltningsspecifikke indsatser
Økonomiudvalget godkendte den 23. maj 2023 udkast til Københavns Kommunes (KK) fælles digitaliseringsstrategi 2024-2027 og forslag til mulige fælles indsatser, og at sagen sendes i høring i alle fagudvalg. Strategien indeholder seks temaer: arbejdskraft, brugervenlighed, klima, kompetencer, data samt styring.
Af udkast til høringssvar fremgår, at Kultur- og Fritidsudvalget har særligt fokus på borger- og brugervenlighed samt på digital inklusion. Udvalget henleder ligeledes opmærksomheden på, at ambitionen om et højt digitalt niveau kræver en tilsvarende løbende høj grad af finansiering, hvilket risikerer at udhule fagbudgettet på andre områder.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender forslag til høringssvar til Økonomiudvalget til udkast til fælles digitaliseringsstrategi 2024-2027,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen melder forvaltningsspecifikke indsatser ind til den fælles strategi, når forvaltningen har færdiggjort sin egen strategi i efteråret 2023.
Problemstilling
Økonomiudvalget har besluttet at igangsætte arbejdet med en fælles digitaliseringsstrategi i perioden 2024-2027 som erstatning for de 2-årige digitaliseringsredegørelser. Strategien sætter fælles retning og igangsætter indsatser for digitalisering på tværs af kommunen. Økonomiudvalget godkendte udkast til fælles digitaliseringsstrategi og forslag til mulige fælles indsatser den 23. maj 2023 (bilag 1).
Løsning
Udkast til KK’s fælles digitaliseringsstrategi indeholder en vision og seks strategiske temaer samt et udkast til mulige fælles indsatser (bilag 2).
Tre temaer adresserer, hvordan digitalisering kan bidrage til at løse samfundsudfordringer og understøtte samspillet mellem teknologi og mennesker:
- Arbejdskraft: KK sikrer arbejdskraft til velfærd, og teknologianvendelse bidrager til at frigøre tid og fastholde medarbejdere.
- Brugervenlighed: KK styrker fokus på brugervenlighed og sammenhæng og sikrer digital inklusion, så alle kan bruge KK’s løsninger.
- Klima: KK styrker klimaindsatsen og gør København mere bæredygtig med øget brug af data og teknologi.
Tre temaer handler om, hvad det kræver af kommunens organisation og styringsrammer at indfri strategiens vision:
- Kompetencer: KK sætter fokus på den gode digitale arbejdsdag og løfter de digitale kompetencer i hele organisationen.
- Data: KK styrker arbejdet med data, så kommunens data kan anvendes aktivt til at fremme opgaveløsningen.
- Styring: KK styrker kommunens digitale fundament, så der sikres en effektiv og sikker styring af it-drift og it-projekter.
Det bemærkes, at tema 2 om brugervenlighed har delvist overlap til temaerne i Service- og Kanalstrategien, som Økonomiudvalget vedtog 30. august 2022. Når Økonomiudvalget forelægges den endelige digitaliseringsstrategi til godkendelse, vil der blive lagt op til, at den nye digitaliseringsstrategi erstatter Service- og Kanalstrategien, som dermed udgår.
Forvaltningsspecifikke indsatser
Som bilag til den fælles digitaliseringsstrategi udformes et samlet indsatskatalog, der kommer til at bestå af fælles indsatser og forvaltningsspecifikke indsatser (forslag til fælles indsatser fremgår af bilag 2).
Kultur- og Fritidsforvaltningen er i færd med at udarbejde sin egen digitaliseringsstrategi, der forventes at være færdig i løbet af efteråret 2023. Den forvaltningsspecifikke strategi udarbejdes under hensyntagen til den fælles KK-strategi og afspejler denne.
Når den fælles strategi er på plads, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen kunne melde konkrete, forvaltningsspecifikke indsatser ind til KK-strategien.
Forslag til høringssvar
Kultur- og Fritidsudvalget bakker op om initiativet med at arbejde aktivt strategisk med digitaliseringsområdet og om, at digitalisering er et vigtigt middel til at løse de store samfundsudfordringer med at sikre arbejdskraft og styrke klimaindsatsen.
Kultur- og Fritidsudvalget bemærker, at der i strategien er en god balance mellem de store samfundsudfordringer, og hvordan KK kan ruste sig til at møde dem. Strategien favner på en god måde potentialerne ved digitalisering, mens den på samme tid erkender, at mennesket er i centrum, og at der er løsninger, der ikke passer til alle.
Da Kultur- og Fritidsforvaltningen er mange borgeres indgang til kommunen, bl.a. gennem Borgerservice, har Kultur- og Fritidsudvalget særligt fokus på borger- og brugervenlighed samt på digital inklusion.
Kultur- og Fritidsudvalget vil ligeledes henlede opmærksomheden på, at ambitionen om et højt digitalt niveau kræver en tilsvarende løbende høj grad af finansiering, hvilket risikerer at udhule fagbudgettet på andre områder, hvis der ikke afsættes særskilte midler til at vedligeholde den eksisterende digitalisering og følge med de øgede krav til sikkerhed mv.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
For indsatser, der kræver ny finansiering uden for forvaltningernes egen ramme, vil sagerne skulle koordineres med processerne for overførselssag og budget.
Eventuelle økonomiske konsekvenser af de forvaltningsspecifikke indsatser vil blive håndteret særskilt i forbindelse med den enkelte indsats.
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes, vil høringssvaret efter eventuelle tilretninger efter udvalgets bemærkninger blive fremsendt til Økonomiforvaltningen, så det kan indgå i Økonomiudvalgets godkendelse til november 2023.
De forvaltningsspecifikke indsatser vil blive indarbejdet i indsatskataloget i den fælles digitaliseringsstrategi, når Kultur- og Fritidsforvaltningens strategi er på plads.
Der følges op på strategien én gang årligt til Økonomiudvalget. I forbindelse med opfølgningen tager Økonomiudvalget stilling til nye indsatser under strategien for det kommende år.
Nye fælles eller forvaltningsspecifikke indsatser kan vedtages løbende i strategiperioden.
Søren Tegen Pedersen
/Janus Rønholt Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. august 2023
Indstillingen blev godkendt i forbindelse med behandlingen af dagsordenspunkt 1 ”Godkendelse af dagsorden”.