Mødedato: 25.08.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Forslag om idrætshal og kulturinstitution til ny skole i Kødbyen

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om en kulturinstitution og en idrætshal på Ny Gasværkvejens Skole i Kødbyen skal indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at en kulturinstitution og idrætshal på ny Gasværksvejens Skole i Kødbyen indgår i forhandlingerne om Budget 2017.

Problemstilling

Med Overførselssagen 15/16 blev det besluttet at undersøge muligheden for en ny skole, idrætshal og kulturfacilitet i Kødbyen.

Løsning

Som bestilt i overførselssagen er mulighederne for at anlægge kultur- og fritidsfaciliteter sammen med nyt skolebyggeri i Kødbyen blevet undersøgt. Screeningen viser, at det er muligt at anlægge både skole, idrætshal og kulturinstitution på den udpegede grund (kort i bilag 1). En samlokalisering vil skabe rum for et øget samspil mellem skolen og kulturinstitutionens brugere og medarbejdere. Herved kan faciliteterne skabe et naturligt samlingspunkt i lokalområdet for ikke kun børn, men også forældre, lokale borgere og øvrige københavnere. Samtidig vil samlokaliseringen betyde, at faciliteter kan være i brug dagen igennem over hele ugen, hvilket vil reducere anlægsudgifter via dobbeltudnyttelse af lokaler. 

Anlægsudgiften til idrætshallen er estimeret til i størrelsesordenen 30 mio. kr. Kulturinstitutionen vil koste i størrelsesordenen 65-70 mio. kr., men dette beløb kan reduceres ved en eventuel nedjustering af m2-behovet i takt med yderligere integrering i skolebyggeriet.

Børne- og Ungdomsforvaltningen fremlægger til Budget 2017 et budgetforslag på 5,5 mio. kr. til planlægning af både skole, idrætshal og kulturinstitution.

Planlægningsfasen bruges til at kortlægge økonomi og indhold i det byggeri, der efterfølgende planlægges igangsat. For så vidt angår kultur- og fritidsfaciliteterne, skal det nu besluttes, om de skal indgå i planlægningen – og dermed også i det efterfølgende byggeri. Der skal tages stilling nu, da arealdisponeringen vil afhænge af hvilke faciliteter, der skal etableres. Samtidig arbejdes med størst mulig sammentænkning på tværs af skole- og kulturfunktioner i forhold til udnyttelsen af lokalerne.

Fravælges en funktion efter planlægningsfasen betyder det i udgangspunktet, at hele eller store dele af planlægningen skal gå om. Det vil betyde merudgifter til rådgivning og forsinkelse af byggeprojektet. 

Planlægningen af skolebyggeriet er forankret i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Arbejdet udføres i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Det betyder også, at det er Børne- og Ungdomsforvaltningen, der fremlægger budgetforslaget.

Hvis en idrætshal og kulturinstitution tilvælges i Budget 2017 fremlægges alene et fælles anlægsforslag til Budget 2019. Kultur- og Fritidsudvalget bliver orienteret om idé og indhold i projektet med udgangen af planlægningsfasen for at sikre, at det fremlagte projekt indfrier udvalgets kultur- og fritidspolitiske ambitioner.

Skoleidrætshal

Forslaget om en idrætshal skal ses i sammenhæng med, at Borgerrepræsentationen den 13. november 2008 besluttede følgende: ”at der ved byggeri af nye skoler og renovering af gymnastiksale planlægges etablering af en idrætshal på størrelsesorden 2.000m2, såfremt det planmæssigt og byggeteknisk er muligt”

En stor idrætshal vil styrke rammerne for byens idrætsliv. Kødbyen har en central og stationsnær placering, og idrætshallen vil derfor være til gavn for både lokale Vesterbro-borgere og det resterende København.

Frem mod 2030 forventes antallet af borgere på Carlsberg og øvrige Kgs. Enghave/Vesterbro at stige med 21.200. Det lægger yderligere pres på nuværende idrætsfaciliteter i området. Faciliteterne her er allerede fuldt udnyttede.

I de kommende år ibrugtages idrætsfaciliteter tilknyttet UCC og Europaskolen i Carlsberg Byen. Disse skal primært imødekomme behov blandt skolelever/studerende og beboere i Carlsberg Byen, og det er uvist i hvilket omfang andre skoler og foreninger kan få adgang (bilag 2).

Karakter

Idrætshallen skal indrettes, så den både kan anvendes til pladskrævende idrætsgrene som håndbold, badminton og volleyball, men også så den bliver attraktiv for mindre pladskrævende idrætsaktiviteter samt skoleundervisning. Derudover skal den fungere som samlingssted i og efter skoletiden. 

Driftsudgifter

Driftsudgifterne er i størrelsesordenen 500.000 kr. årligt ekskl. vand, varme, ventilation, el og husleje.   

Kulturinstitution (bibliotek og kulturhus)

Kødbyen er attraktiv i forhold til at forbedre biblioteks- og kulturdækningen på Vesterbro. Et nyt bibliotek og kulturhus kan understøtte nye spændende samarbejder mellem fritidsbrugere, skolen og kreativt erhverv i Kødbyen. 

Samlokaliseringen med skolen kan gøre kulturinstitutionen til et naturligt samlingssted, der ansporer både elever og forældre til at deltage i forenings- og aftenskoleaktiviteter.  

Karakter

Forslaget om en kulturinstitution i Kødbyen har afsæt i faciliteten i Lyrskovsgade. Denne er på 3.370 netto m2 og rummer bibliotek med læsepladser, arrangements- og undervisningsfaciliteter, udlejningsfaciliteter og bevægelseslokaler. Det skønnes, at samme funktioner kan rummes i en ny kulturfacilitet på 1.960 netto m2. Det skyldes, at nye, målrettede lokaler kan indrettes og udnyttes langt bedre.

Sigtet er at integrere kulturinstitutionen mest mulig i skolebyggeriet. På dette indledende stadium vurderes det, at min. 530 m2 disponeret til skolens funktioner også kan fungere som lokaler for kulturinstitutions brugere. Derfor tilføres som udgangspunkt alene 1.430 netto m2 til skolebyggeriet.

Kulturanstalten i Lyrskovsgade og borgerdialog

Med Overførselssagen 2015/2016 er det besluttet, at en ny kulturinstitution i Kødbyen evt. kan erstatte den nuværende ”Kulturanstalten” i Lyrskovsgade. Den skønnede salgspris for Lyrskovsgade er beskrevet i et fortroligt bilag (Bilag 3).

Argumentet for fraflytning af Lyrskovsgade skal ses i lyset af, at bygningen er udfordret af rum fordelt på flere etager uden sammenhæng mellem aktiviteterne. Samtidig er aktiviteterne ikke synlige fra gaden, og facaden er lukket og ikke inviterende.

På et borgermøde den 14. juni 2016 blev der imidlertid tilkendegivet et stort ønske om at bevare kulturinstitutionen i Lyrskovsgade. Der var opbakning til ny kulturinstitution i Kødbyen - men ikke som erstatning for den nuværende.     

Vælges en fraflytning af Kulturanstalten i Lyrskovsgade, kan oplevelsen af serviceforringelsen blandt nuværende brugere af Lyrskovsgade, mindskes ved at gøre en særlig indsats for, at det nye sted bliver attraktiv også for f.eks. ældre og børn af socialt belastede familier. Hermed kan den ”hippe Kødby” gøres mere folkelig.

Driftsudgifter

Der skal afsættes driftsmidler i størrelsesordenen 8,5 mio. kr. ekskl. husleje.

Hvis kulturinstitutionen i Kødbyen erstatter Kulturanstalten i Lyrskovsgade, kan driftsmidlerne findes inden for nuværende driftsramme. Bliver kulturinstitutionen derimod et supplement til Lyrskovsgade, skal der findes nye driftsmidler hertil.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet et budgetforslag. Hvis der gives en planlægningsbevilling i Budget 2017, sigtes der mod fremlæggelse af anlægsforslag til Budget 2019 med en forventet ibrugtagning i august 2022.

Gives der ingen planlægningsbevilling, arbejder Børne- og Ungdomsforvaltningen videre med helhedsrenovering af Gasværksvejen Skole på dens nuværende placering. Det betyder, at idrætshal og kulturinstitution udgår, da der ikke er plads hertil.

 

Thomas Jakobsen          

                                         /Mads Kamp Hansen                            

 

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. august 2016:

Der blev begæret afstemning om følgende forslag:

Kultur- og Fritidsudvalget ønsker ikke at nedlægge Kulturanstalten i Lyrskovsgade.

Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Andreas Pourkamali og Michael Gatten) stemte for forslaget.

Ingen stemte imod.

Carl Christian Ebbesen og Jens-Kristian Lütken undlod at stemme.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte forslaget.

Indstillingen blev godkendt med det af Kultur- og Fritidsudvalget godkendte forslag.

Til top