Mødedato: 25.08.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Skaterfaciliteter i Tingbjerg

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges status på en undersøgelse af mulighederne for skaterfaciliteter i Tingbjerg.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,                   

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på undersøgelse af skaterfaciliteter i Tingbjerg til efterretning. 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede den 19. maj 2016 et medlemsforslag om etablering af en skaterpark i Tingbjerg. Udvalget besluttede at udsætte sagen med henblik på en kvalificering af forslaget.    

Løsning

I København har skate sit anker i byens rum. Skatermiljøet bruger især de byrum, der i deres udformning med f.eks. trapper, beton- og granitkanter er velegnede til skate. Fælledparken, som er Nordeuropas største skateranlæg, er en af de mest besøgte destinationer for udendørs skate. I de seneste år er CPH Skatepark blevet etableret og er et populært anlæg for indendørs skate.  

I dag arbejder kommunen massivt med udviklingen af Tingbjerg. Der er udarbejdet Byudviklingsstrategi for Tingbjerg-Husum og Helhedsplan for Ruten. Her vægtes blandt andet udviklingen af udadvendte bylivsfunktioner, der opfordrer til leg og bevægelse. Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen sidder i spidsen for arbejdet med disse planer. Der er etableret en konstruktiv dialog med Copenhagen Skatepark, Brønshøj-Husum Lokaludvalg, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen, og der er god mulighed for fremadrettet at løfte et skaterprojekt ind i den aktuelle udvikling i Tingbjerg.             

Det kan være vanskeligt at anlægge en større skaterpark i Tingberg. Der er især kapacitetsmæssige udfordringer, da store dele af de grønne områder, der omslutter bebyggelsen, er fredet eller bruges til idrætsanlæg, som fodbold- og cricketbaner (Bilag 1).    

Desuden tilkendegiver det københavnske skatermiljø, at Fælledparken, med dens omfang og centrale placering, er magnet for heldagsskate. Enghavevej er også en populær destination for det etablerede skatermiljø. På grund af Tingbjergs geografiske beliggenhed er det derfor tvivlsomt, om et større anlæg vil kunne konkurrere med de eksisterende faciliteter.    

Hvis hensigten med en skaterfacilitet i Tingbjerg er at tilføre bydelen liv og skabe aktivitetstilbud for børn og unge, så er der derimod fordele ved at arbejde videre med såkaldte skate-spots som løsning (beskrivelse heraf i næste afsnit).  

I modsætning til en skaterpark kan skate-spots integreres fleksibelt i de udadvendte byrum i Tingbjerg. Herved får man nem adgang til aktivitet og bevægelse for forbipasserende.

Med udviklingen af skaterfaciliteter i Tingbjerg bør der tænkes i løsninger, der kan integreres i lokalområdet og stimulere beboerne i deres dagligdag.   

Skate-spots integreret i lokalområdet               
Skate-spots er granitblokke i forskellige former og størrelser, der i samspil med slidstærkt byrumsinventar som bænke og trapper med granitkanter kan skabe et skaterområde. De kan placeres i eksisterende byrum, såsom langs gadeforløb, fortovsstrækninger, på pladser mv. Et eksempel herpå er blandt andet Jarmers Plads (Bilag 2). 

Denne løsning taler til en bred målgruppe, da skate-spots kan udformes multifunktionelt og kombineres med legeelementer. Objekternes forskellige fysiske former, farver og materialer kan således indbyde til både skate for unge, leg for børn og siddepladser for ældre.  

Der er flere måder at integrere skate-spots på i lokalområdet. De kan både koncentreres i et afgrænset område eller på længere strækninger. Herved er der mulighed for at forbinde flere dele af lokalområdet med et aktiverende skate- og legeforløb.     

Skate-spots kan kombineres med et mindre anlæg, såsom skaterparken i Vanløse eller den mindre rampe på Israels Plads (Bilag 3). Muligheden for en kombination af faciliteter skal undersøges yderligere.        

Erfaringer fra f.eks. den Røde Plads på Nørrebro har vist, at placering af skaterfaciliteter i udadvendte byrum har en positiv påvirkning på nærmiljøet, da sportsaktivitet øger trygheden. Hvis skate indtænkes i den fysiske byudvikling af Tingbjerg, er der også potentiale for at løfte dele af bydelen fra tomme strækninger til aktiverende forløb.       

Placering

Hvis skate og leg skal integreres i Tingbjerg, er det oplagt at arbejde videre med Ruten som placering, f.eks. i den nordlige del og/eller pladsen foran Tingbjerg Heldagsskole. Både skolen og Ruten står for at udvikles i forbindelse med byudviklingsplanerne for Tingbjerg-Husum.   

Afhængigt af projektets omfang kan der være mulighed for at lave et større sammenhængende forløb, som forbinder flere byrum og strækninger – heriblandt pladsen ved Kulturinstitutionen.   

En endelig placering skal undersøges nærmere, så faciliteterne kan blive et integreret aktiv for bydelen. I et videre arbejde bør lokale interessenter og beboere i Tingbjerg samt Brønshøj-Husum Lokaludvalg inddrages, så faciliteterne udvikles og anlægges på en meningsfuld måde for beboere og lokalområde. En videre proces bør også indebærer et samarbejde med eksterne rådgivere såsom en landsskabs- eller byrumsarkitekt med speciale i leg- og bevægelse i byen, så skaterelementerne udformes og placeres på en æstetisk og gennemtænkt måde.   

Drift  
For at sikre en god opstart og drift kan der med fordel ansættes en aktivitetsmedarbejder fra skatermiljøet. Arbejder man videre med et skaterprojekt i Tingbjerg, skal medarbejderens rolle og ansvarsområder i givet fald præciseres. 

Midlertidighed

En del af de udadvendte byrum står for at udvikles i Tingbjerg. Der er derfor mulighed for at anlægge skate- og legefaciliteter midlertidigt i forbindelse med udviklingsprojekterne. Fra det københavnske skatermiljø er der gode erfaringer med at etablere skate- og legeforløb midlertidigt, og det kan gøres nemt og hurtigt.  

En midlertidig løsning kan også bruges til at indsamle erfaring til permanente løsninger i Tingbjerg på længere sigt.   
 

Økonomi  
Et forløb med skate-spots mv. kan anlægges for ca. 2-4 mio. kr., afhængigt af størrelse, og i hvilket omfang skaterobjekterne skal kombineres med en skaterpark i lille størrelsesorden. I prisen indgår ekstern rådgivning. Prisen på en betonskaterpark anslås til ca. 4.000 kr. pr. m2.

 I en videre proces skal priser kvalificeres yderligere.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen deltager fortsat i arbejdet med udviklingen af Tingbjerg med afsæt i den kultur- og fritidspolitiske dagsorden om at skabe lige adgang til bevægelse og aktivitet og at stimulere beboere i deres dagligdag.

 

Anders Bager Jensen

 

                                /Mads Kamp Hansen                         

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. august 2016:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top