Kultur- og idrætsfaciliteter i Ørestad - foreløbige overvejelser
Indstilling og beslutning
1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager de foreløbige overvejelser om etablering af kultur- og idrætsfaciliteter i Ørestad til efterretning.
Problemstilling
I budget 2011 er der afsat 15 mio. kr. til etablering af kultur- og idrætsfaciliteter i Ørestad City og/eller Syd. Beløbet er fordelt med 8 mio. kr. i 2013 og 7 mio. kr. i 2014.
Det fremgår af budget 2011, at kultur- og idrætsfaciliteterne skal realiseres i samarbejde med grundejere (primært By & Havn), relevante fonde som Lokale- og Anlægsfonden (LOA) samt brugere og foreninger.
Nærværende indstilling gør status på de foreløbige overvejelser om projektet.
Løsning
Status og foreløbige overvejelser
De indholdsmæssige overvejelser tager udgangspunkt i sigtet om, at:
-
de 15 mio. kr. fordeles på forskellige, mindre projekter inden for idræt og kultur
-
Ørestads nærhed til fælleden og vandet skal udnyttes
-
projekterne ikke skal være driftstunge
-
de gode muligheder for en midlertidig brug af ledige bygninger, udendørs arealer mv. skal udnyttes
Projektforslag
Etablering af et offentligt naturbad i Ørestad Syd - ud til Kalvebod Fælled
I Ørestad har vandet en central rolle i bydelens udformning og udtryk. I Ørestad Syd er der flere steder, hvor vandet allerede i dag har noget nær badevandskvalitet. Det gør det oplagt at arbejde videre med mulighederne for et naturbad, der er billigere og enklere end f.eks. et egentligt udendørs bassin, som det kendes fra f.eks. Bavnehøj Idrætsanlæg.
Et naturbad, der er udbredt i flere europæiske lande, er et udendørs svømmebad med ferskvand, som drives ud fra økologiske og bæredygtige principper. Vandet, der recirkuleres gennem biologiske filtre uden brug af kemikalier, har ikke kontakt med overfladevand eller grundvand. Som i alle badeanlæg er der myndighedskrav til vandkvaliteten.
Naturbade består normal af et eller flere bassiner, med forskellig design og dybde, der anvendes til badning og/eller svømning.
Naturbadet vil have en naturlig kobling til Kalvebod Fælled. Projektet skal udvikles i samarbejde med By & Havn, LOA og Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF). Det gælder placering, økonomi, udformning, drift, grundforhold samt øvrige biologiske og tekniske faktorer. Grundejerforeningen og beboere vil også blive inddraget.
Prisen afhænger af blandt andet størrelse og udformning. LOA er interesseret i projektet, og det skønnes, at fonden vil finansiere op mod halvdelen af etableringsomkostningerne.
Etablering af en indendørs kulturfacilitet i Ørestad City
- evt. i en af de ledige stueetager eller i erhvervslokalerne i VM-Bjerget.
Ørestad mangler et indendørs kulturelt samlingspunkt for både unge og voksne. Mulige interessenter/brugere er kulturforeninger, musikforeninger, rollespillere mv. De skal defineres og inddrages i udviklingen af projektet. Herudover skal økonomi, lejeforhold og evt. samspil med bibliotek, skole og gymnasium samt byparken i City også undersøges.
Vælger Københavns Kommune at købe lokaler i VM-Bjerget, tilkendegiver By & Havn, at prisen pr. m2 vil være 20-25.000 kr. ved fuld aptering.
Etablering af omklædnings- og opholdsfaciliteter i Ørestad Syd
- ved Fælleden, evt. i ledige lokaler i 8TALLET.
Faciliteterne vil kunne benyttes af f.eks. joggere, rulleskøjteløbere, boldspillere og brugerne af Plug N Play mv.
Ifølge By & Havn er der et brugerbehov herfor. I første omgang vil en placering i 8TALLET være for en midlertidig periode på 5-10 år. Når Plug N Play bliver nedlagt i takt med udbygningen af Ørestad Syd, og der f.eks. etableres nye faciliteter ved bl.a. multiarenaen, skolen/idrætshallen og skøjtehallen, kan det overvejes at etablere omklædningsfaciliteter her.
Det skal også ses i sammenhæng med, at der stadig er mange ledige lejemål i 8TALLET.
Midlertidig idrætsplads på ”Idrætsgrunden” i Ørestad Nord
Det skal bemærkes, at de 15 mio. kr. som udgangspunkt er øremærket kultur- og idrætsfaciliteter i Ørestad City og Syd.
By & Havn tilkendegiver, at 15 mio. kr. alene bør være til de projektidéer, som skal realiseres i Ørestad City/Syd – i overensstemmelse med teksten fra budget 2011.
Brugerinddragelse
Forvaltningen og By & Havn har kontakt til flere brugere, som er interesserede i projekterne, og som skal inddrages i det videre udviklingsarbejde.
Herudover har Amager Vest Lokaludvalg, som også omfatter Ørestad, tilkendegivet interesse for at deltage i processen. Hertil kommer grundejerforeninger og institutioner i Ørestad City og Syd.
Forvaltningen og By & Havn har aftalt, at der skal foretages en brugerinvolvering og en kortlægning af eksisterende, lokale aktiviteter/faciliteter samt behov og ønsker til fremtidige kultur- og idrætstilbud - herunder målgrupper.
By & Havn vil senest i september 2011 udarbejde et oplæg til denne proces.
Økonomi
Anlæg
Økonomien i projektidéerne skal afdækkes – herunder fordelingen af de 15 mio. kr. og eventuelle tilskud fra fonde.
Drift
De 15 mio. kr. dækker alene udgiften til etablering af faciliteterne. Derfor er der en udfordring, hvad angår drift. Her skal der undersøges driftsalternativer, bl.a. at brugerne selv driver faciliteterne. I forhold til driften af et offentligt naturbad skal dette undersøges særskilt i samarbejde med TMF og By & Havn.
Økonomi
Videre proces
Forvaltningen vil i efteråret 2011 i samarbejde med By & Havn og Økonomiforvaltningen fastlægge, hvilke idéer, der skal arbejdes videre med.
Det er sigtet, at det samlede projektforslag efterfølgende sendes til LOA med henblik på at afklare, hvilke af idéerne, LOA i givet fald vil være med til at realisere.
Ultimo 2011 forelægges Kultur- og Fritidsudvalget projektforslaget med henblik på en endelig politisk godkendelse.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.
Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegav, at man prioriterer:
1. Etablering af omklædnings- og opholdsfaciliteter i Ørestad Syd
2. Etablering af et offentligt, driftsbilligt naturbad i Ørestad Syd
3. Etablering af en indendørs kulturfacilitet i Ørestad City