Mødedato: 25.08.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status II vedr. Club Danmark Hallen

Kultur- og Fritidudvalget skal tage stilling til den videre udvikling vedr. Club Danmark Hallen og Valby Multihal Fonden.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen til efterretning
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med alternativ 3 (nedrivning af Club Danmark Hallen)

Problemstilling

Valby Multihal Fonden, som ejer Club Danmark Hallen, er truet af konkurs og tvangsopløsning.

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede den 9. juni 2011 Club Danmark Hallen's situation og fremtid. Det blev besluttet, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af udvalgets tilkendegivelser, og at udvalget orienteres tæt om den videre udvikling i sagen.

Fondens forsikringsselskab afviser fortsat at betale dækning for tagkollapset fra december 2010. Hallen vil være ubrugelig fra medio august 2011, hvor stilladset, der hidtil har sikret hallen mod yderligere nedstyrtning, nedtages. 

Løsning


Status på forsikringssagen

Ved brev af 25. maj 2011 har fondens advokat over for Alm. Brand redegjort for, at der ikke er årsagssammenhæng mellem den fejl, som i sin tid er begået ved beregningen af tagets styrke, og den skete skade, idet tagets reelle styrke trods fejlen var tæt på den styrke, som normerne foreskrev på opførelsestidspunktet. Hertil kommer, at det skønnes, at snemængden udgjorde tæt på eller over den vægt, som taget skulle kunne have båret. Denne argumentation er bygget på den uvildige rapport, som Statens Byggeforskningsinstitut udfærdigede kort tid efter kollapset.

 

Ved brev af 27. juni fastholdt Alm. Brand imidlertid, at man på baggrund af egne ekspertvurderinger ikke mener, at skaden er dækningsberettiget. Et efterfølgende møde har beklageligvis ikke ændret på selskabets opfattelse, hvorfor en retssag nu er eneste handlemulighed i relation til Alm. Brand.

 

Fondens aktuelle økonomi

Fonden har siden kollapset kun haft ubetydelige indtægter. Der skal i september 2011 betales regninger og afdrag for et beløb på 1,3 mio. kr., og fonden har kun ca. 30.000 kr. i likvide midler og ingen andre aktiver end hallen. Hertil kommer, at det af Alm. Brand opstillede stillads, som skal sikre hallen mod yderligere skader, koster ca. 290.000 kr. pr. måned. Denne udgift har Alm. Brand forsøgt få fonden til at overtage.

 

Stilladset vil blive taget ned af Alm. Brand senest i uge 33, da selskabet er bekendt med fondens dårlige økonomi og derfor ønsker at begrænse sit tab på denne udgift. Så medmindre Københavns Kommune, en anden kreditor eller kreditorerne i forening ønsker at overtage denne udgift, vil hallen snart være ubrugelig. Det vil imidlertid være en særdeles dårlig forretning at betale for stilladset, da udgiften er mindst 2-3 gange højere end den potentielle indtægt på udlejningen ved fuld anvendelighed.

Fonden skylder sine kreditorer (Lokale- og Anlægsfonden, DIF, Nordea og Københavns Kommune) ca. 16 mio. kr., men på grund af kursen, som Lokale- og Anlægsfondens tilgodehavende ville skulle indfries til, ville det koste ca. 20,5 mio. kr. at indfri gælden.

Tab af grundkapital
Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har som tilsynsmyndighed indledt en sag om Valby Multihal Fonden, idet fonden har mistet sin grundkapital på 15 mio. kr. Da bestyrelsen ikke har kunnet redegøre for, hvordan man agter at sørge for, at grundkapitalen reetableres, har styrelsen nu sat en frist til den 2. september 2011, inden for hvilken man forventer at modtage enten en redegørelse for reetableringen eller en anmeldelse om likvidation af fonden. Imødekommes dette ikke, vil styrelsen tage initiativ til en tvangsopløsning af fonden.

På nuværende tidspunkt er det selvsagt umuligt at efterkomme styrelsens anmodning.

Mulige konsekvenser for Københavns Kommune ved lukning af hallen
Efter alt at dømme må brugen af hallen indstilles i den nærmeste fremtid, og der er ingen udsigt til, at den bliver genopbygget. Derfor må fonden indstille driften, og fonden vil blive opløst. Ingen kreditorer vil opnå tilnærmelsesvis dækning herved.

For Københavns Kommune vil det betyde, at en stor facilitet mistes, hvilket vil have størst indvirkning på Københavns Hockey Klub, atletikudøverne og de skolebørn, der har dyrket idræt i hallen gennem BUF, men også for flere andre brugere, herunder Idrætsefterskolen. Dog skal det siges, at KFF søger finansiering af en udendørs kunstgræsbane til hockeyspillerne, at atletikudøverne har alternativer på Østerbro Stadion og i Spartas atletikhal, samt at BUF ikke har brugt hallen til undervisning, men alene til større, enkeltstående arrangementer.

Det vil også betyde, at eftersom hallens ejer ikke længere eksisterer, vil kommunen som grundejer forventes at sikre området omkring hallen, så den ikke udgør en fare for omgivelserne. Dette ville kunne klares med aflåsning og et byggepladshegn, men på længere sigt skal der findes en løsning, så der ikke henstår en større ruin på området.

Endelig vil kommunens tilgodehavende hos fonden på ca. 2,9 mio. kr. gå tabt. KFU skal afskrive dette tab.

Københavns Kommune har på den anden side købt timer i hallen for et beløb på 1,67 mio. kr. årligt. Denne udgift bortfalder, hvis hallen nedlægges.

Mulige alternativer for Københavns Kommune
Forudsat at den fornødne finansiering kan tilvejebringes, er der flere mulige alternativer til ovenstående.

Alternativ 1: Kommunen betaler for udbedringen af skaden på hallens tag. Det vil koste i størrelsesordenen 5 mio. kr. Herefter ville fonden drive hallen som hidtil. Som bekendt har fondens økonomi i en årrække været anstrengt, hvilket ikke er blevet bedre af, at anlægget af nu fire kunstgræsbaner i Valby Idrætspark har undermineret hallens kundegrundlag. Der skal samtidig gives fonden et tilskud på 1,5 mio.kr. årligt for at kunne betale sine kreditorer, hvortil kommer kravet fra Alm. Brand til stilladsudgiften på ca. 2 mio. kr. Hertil kommer, at sagen om tab af fondens grundkapital på 15 mio. kr. fortsat ville være uløst.

Samlet udgift for kommunen: 26,5 mio. kr. + 1,5 mio. kr. ekstra i årligt driftstilskud allerede fra 2011.

Alternativ 2: Fonden opløses, og kommunen overtager bygningen med henblik på videre drift efter aftale med kreditorerne. Dette forudsætter, at kreditorernes tilgodehavender håndteres. Hallen ville således fortsætte i kommunal drift, men dette ville formentlig medføre en samlet driftsudgift i størrelsesordenen 3 mio. kr. årligt.

Samlet udgift for kommunen: 29 mio. kr. + 1,5 mio. kr. ekstra i årligt driftstilskud allerede fra 2011, muligvis større, idet der ikke ville være lejeindtægt fra foreningerne, hvis det bliver en kommunal facilitet.


Alternativ 3: I dette alternativ nedlægges Club Danmark Hallen, og fonden opløses. Kultur- og Fritidsforvaltningens umiddelbare skøn over nedrivningsudgifterne er på 5-10 mio. kr. Dette er ved at blive undersøgt nærmere.
 Kommunen vil med dette scenario få en udfordring med at finde plads til de aktiviteter, som er i hallen i dag.

Samlet udgift for kommunen: 8-13 mio. kr. Der spares 1,67 mio. kr. i årligt driftstilskud.
 
Alternativ 4: Fonden opløses, og kommunen overtager efter aftale med kreditorerne bygningen med henblik på en gennemgribende ombygning af faciliteten, så den kan anvendes som en reel indendørs idrætshal. En ombygning af hallen til en decideret idrætsfacilitet med varme, isolering, omklædning, bad mv. vil kunne afhjæpe en stor del af efterspørgslen på indendørsfaciliteter. En ombygget hal vil kunne benyttes hele året, og der vil kunne afholdes flere arrangementer om året - både sportslige og kommercielle. En ombygning af Club Danmark Hallen vil forøge halkapaciteten med 6 haller af håndboldbanestørrelse. Forvaltningen skønner, at anlægsudgifterne til en ændring af hallen er mellem 90-100 mio. kr. Også i dette scenario vil kreditorernes tilgodehavender skulle håndteres. 

Samlet udgift for kommunen: 110-120 mio. kr. Forøgelsen af driftsudgiften i dette scenario er ukendt, men den skønnes at være mindst 7 mio. kr.

Økonomi

Der er ikke p.t. økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Videre proces

-
Carsten Haurum

                                            /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. august 2011:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede følgende:

1. Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning at Club Danmark-hal fonden opløses.

2. Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om at tage de nødvendige forholdsregler i forhold til indhegning af hallen

3. Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsudvalget om at indlede dialog med hallens brugere om evt. alternative faciliteter

4. Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at ombygningen/etablering af indendørs faciliteter, jf. alternativ 4, indgår i forhandlingerne om budget 2012

5.  Kultur- og Fritidsudvalget pålægger forvaltningen i det videre arbejde at forfølge mulighederne for en retssag i relation til Alm. Brand.
Til top