Mødedato: 25.08.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Idrætsfaciliteter i forbindelse med nye og udbyggede folkeskoler

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der én gang årligt skal ske en vurdering af, ved hvilke nye og udbyggede folkeskoler, der kan etableres en idrætshal.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget lader udgifterne til en idrætshal med tilskuerfaciliteter ved den planlagte skole i Ørestad Syd indgå i forhandlingerne om budget 2015 og overslagsårene.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) besluttede den 13. november 2008, at der ved udbygning af eksisterende skoler og etablering af nye skoler, skal ske en vurdering af, om der skal etableres en egentlig idrætshal på skolen. Vurderingen skal indgå i de kommende års budgetforhandlinger.

Løsning

Børne- og Ungdomsudvalget har et ønske om at etablere en ny 3-sporet skole med idrætsprofil i Ørestad Syd. Den planlagte skole er umiddelbart det eneste kendte skoleprojekt, der kan anlægges en idrætshal i sammenhæng med. 

Der arbejdes allerede med muligheden for at etablere en idrætshal i forbindelse med skolen. Der er udskrevet konkurrence om en helhedsplan for den del af Ørestad Syd, hvor skole og idrætshal skal placeres.

Der er pt. ingen permanente idrætsfaciliteter i Ørestad, selvom der er knap 9.000 beboere i bydelen. Når Ørestad er fuldt udbygget, vil den rumme omkring 25.000 beboere og 80.000 arbejds- og studiepladser. Med den nære placering i forhold til multiarenaen og de få idrætsfaciliteter i bydelen generelt, vil det være oplagt at anlægge en idrætshal med tilskuerfaciliteter. Alternativt kan der etableres en traditionel skoleidrætshal.

Børne- og Ungdomsudvalget vil blive informeret om projektforslaget i en sag om anlægsønsker, der forlægges udvalget den 31. august 2011.

Idrætshal med tilskuerfaciliteter
Med en idrætshal på ca. 3.500 m2 og med plads til omkring 1.000 tilskuere, vil man kunne opnå en synergieffekt med de andre, planlagte faciliteter i området; en skøjtehal og en multiarena. For eliteidrætten vil der være mulighed for TV-optagelse, hvilket er et ønske fra flere holdidrætsgrene i byen. Hallen kan også anvendes sammen med mulitiareanaen til idrætsevents mv. Det kunne være til træning, opvisningskampe eller forskellige arrangementer, hvor større begivenheder er forankret i København

For skolen vil det give bedre idræts- og forsamlingsmuligheder, da hallen samtidig vil kunne anvendes til teater, koncerter, (idræts)opvisninger mv., og dermed rumme vigtige funktioner for en skole med en idrætsprofil. 

Idrætshal
Alternativet er at anlægge en traditionel idrætshal på ca. 2.000 m2 med en håndboldbane, som kan opdeles i flere sale til brug for skolen. Samtidig giver en idrætshal på skolen både foreninger og kulturlivet mulighed for at udnytte faciliteten uden for skoletiden på en mere hensigtsmæssig måde end med de traditionelle dobbelte gymnastiksale.

Økonomi
Der er endnu ikke afsat midler til hverken skole eller idrætshal.

En idrætshal med tilskuerfaciliteter skønnes at koste omkring 112 mio. kr. (p/l 2015) inkl. køb af byggeret, plads til omkring 1.000 tilskuere og ekstra støttefunktioner i hallen. Under forudsætning af,  at der afsættes anlægsmidler til skolen - og dermed også midler til en dobbelt gymnastiksal - skal der afsættes yderligere 92 mio. kr. for at kunne etablere en idrætshal med tilskuerfaciliteter i sammenhæng med den planlagte skole. 

En skoleidrætshal skønnes at koste i alt 75 mio. kr. (p/l 2015) i Ørestad. I dette beløb indgår også køb af byggeret til hallen. Under forudsætning af at der afsættes anlægsmidler til skolen - og dermed også midler til en dobbelt gymnastiksal - skal der for at etablere en traditionel idrætshal afsættes yderligere 55 mio. kr.

Der mangler en løsning på parkeringsproblematikken, da der i Ørestad arbejdes med en speciel løsning for parkering. Det er endnu ikke afgjort, men kan medføre flere udgifter for projektet. En afgørelse forventes, inden en eventuel projektering påbegyndes i 2015. Hvis parkeringsdelen medfører flere udgifter, vil merudgifterne indgå som et ønske til budget 2015.

Økonomi

Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler, at der findes midler til at etablere en idrætshal ved den planlagte skole i Ørestad Syd. Midlerne skal findes i budget 2015 og overslagsårene.

I forhold til en idrætshal med tilskuerfaciliteter, anvises anlægsmidlerne med 20 mio. kr. i 2015 og 46 mio. kr. i henholdsvis 2016 og 2017. Heri er indregnet den del af idrætshallen, som forventes finansieret gennem skoleprojektet. Hertil kommer årlige driftsudgifter til hallen på 3,5 mio. kr. i 2017 og 5 mio. kr. fra 2018 og frem. Det er eksklusiv et driftsbidrag fra skolen for at anvende faciliteten.

I forhold til en traditionel skoleidrætshal anvises anlægsmidlerne med 11 mio. kr. i 2015, 32 mio. kr. i 2016 og 32 mio. kr. i 2017. Heri er indregnet den del af idrætshallen, som forventes finansieret gennem skoleprojektet. Hertil kommer årlige driftsudgifter til idrætshallen på 2,5 mio. kr. i 2017 og 4 mio. kr. fra 2018 og frem. Det er eksklusiv et driftsbidrag fra skolen, for at anvende faciliteten.

Det forventes, at Kultur- og Fritidsforvaltningen får ansvaret for at drive den færdige idrætshal.

Videre proces

Sagen henvises til forhandlingerne om budget 2015 og overslagsårene.

Carsten Haurum      
                                    /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. august 2011:

Indstillingen blev godkendt.
Til top