Mødedato: 25.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ændrede sagsbehandlingsfrister for personlige tillæg og helbredstillæg

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til revision sagsbehandlingsfrister for personlige tillæg og helbredstillæg.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at sagsbehandlingsfristerne for tillægsydelser til folkepensionister koordineres med frister for tilsvarende ydelser til førtidspensionister i Socialforvaltningen, og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at sagsbehandlingsfristen for ansøgning om tilskud til tandbehandling til folkepensionister ændres fra 3 til 8 uger.  

Problemstilling

Ifølge vejledningen til retssikkerhedsloven skal sagsbehandlingsfrister være realistiske, dvs. svare til den tid, der i praksis går med at behandle ca. 80 pct. af den pågældende sagstype.

Samtidig gælder, at frister på samme lovgivningsområde bør være ens, uanset om ekspeditionen af sagerne foregår i forskellige forvaltninger.

I dag er der forskellige sagsbehandlingsfrister for tillægsydelser til henholdsvis folkepensionister (KFU) og førtidspensionister (SOU). Forskellen er alene, om borgeren er over eller under 65 år.

Desuden er der på folkepensionsområdet behov for en justering af sagsbehandlingsfristen i forhold til tilskud til tandbehandling, jf. § 14a (helbredstillæg) og § 14, stk. 1 (personligt tillæg) i Lov om social pension. Fristen for sagsbehandling i forbindelse med ansøgning om tilskud til tandbehandling (ud over det almindelige helbredstillæg) er i dag så kort, at det i praksis er umuligt at behandle sagerne inden for den gældende sagsbehandlingsfrist på 3 uger. I mange sager stilles der krav om udvidet sagsbehandling i form af overslag fra borgerens tandlæge og forelæggelse for tandlægekonsulenten.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at det er nødvendigt at revidere de aktuelle sagsbehandlingsfrister på tillægsydelser til folkepensionister.

Dels er det nødvendigt at koordinere sagsbehandlingsfristerne med fristerne for tilsvarende ydelser for førtidspensionister under Socialforvaltningen. Derved sikres, at borgere i Københavns Kommune ikke udsættes for aldersdiskrimination i form af et andet kommunalt serviceniveau, fordi de har eller opnår en anden alder.

Dels er det nødvendigt at justere sagsbehandlingsfristen for ansøgning om tilskud til tandbehandling for at overholde kravet om at behandle 80 pct. af sagerne inden for fristen. I koordination med Socialforvaltningen foreslås det derfor, at sagsbehandlingsfristen for ansøgning om tilskud til tandbehandling ændres fra 3 uger til 8 uger.

Det skal bemærkes, at forvaltningen fortsat vil have fokus på, om en ansøgning skal behandles akut og dermed hurtigere end den fastsatte sagsbehandlingsfrist.

Det skal ligeledes bemærkes, at det ikke kræver en ansøgning, hvis borgeren har et helbredstillægskort og kun skal have foretaget et almindeligt tandeftersyn (med helbredstillæg). I de tilfælde går borgeren direkte til sin tandlæge, og helbredstillægget fratrækkes automatisk den regning, som tandlægen udskriver til borgeren.

Socialudvalget besluttede i april 2015 at revidere sagsbehandlingsfrister for en lang række ydelser inden for det sociale område, herunder forslag til ændringer af frister for førtidspensionister efter gammel ordning.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har inden forelæggelse for Kultur- og Fritidsudvalget sendt forslag til ændring af sagsbehandlingsfrister for tillægsydelser til folkepensionister til høring i Københavns Ældreråd. Ældrerådet finder under de givne forhold, at Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til revision af de gældende sagsbehandlingsfrister er hensigtsmæssig.
 

Synergier ved samlokalisering af Tillæg 65 + i Kultur- og Fritidsforvaltningen med Modtagelsen i Borgercenter Voksne i Socialforvaltningen
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i 2015 besluttet,
at Borgerservice – Tillæg 65+ i Kultur- og Fritidsforvaltningen skal samlokaliseres med Modtagelsen i Borgercenter Voksne, SOF. Modtagelsen behandler blandt andet alle ansøgninger om økonomisk støtte til førtidspensionister i København Kommune.

Samlokaliseringen medfører en række synergier i sagsbehandlingen mellem de to forvaltninger: 

  • Socialforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen kan i samarbejde yde større kvalitet i arbejdet, f.eks. i form af vejledning til borgerne i overgangen fra førtidspension til folkepension.
  • Det bliver fremover nemmere at koordinere sagsbehandlingen f.eks. ved udarbejdelse af fælles retningslinjer og tekniske løsninger.
  • Der vil være større vidensdeling mellem de to forvaltningers arbejdsområder samt koordinering ift. til fælles eksterne samarbejdspartnerne.

Økonomi

Indstillingen har igen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes, vil de ændrede frister blive offentliggjort på kommunens hjemmeside.
Carsten Haurum


                                / Birgitte Frimer-Larsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. juni 2015:

Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget med tilfredshed konstaterede, at akutte sager vil blive behandlet hurtigere end i dag.
Til top