Digital turisme og storbykultur
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser følgende forslag om bevilling til digital turisme og storbykultur til forhandlingerne om budget 2016:a. Stærk digital profil på turismeområdet (8.550 t.kr. i anlæg og 8.450 t.kr. i service fordelt på 2016-2019)
b. Digital historie og kunst (1.000 t.kr. i anlæg i 2016)
c. Copenhagen Christmas (1.000 t.kr. i anlæg og 2.000 t.kr. i service fordelt i 2016-2017)
Problemstilling
Løsning
1. Stærk digital profil på turismeområdet:
Storbyturister forventer, at byen er digital tilgængelig, at de kan finde ruter, anbefalinger, audioguides og aktiviteter der matcher deres økonomi og ønsker. De vil gerne overraskes og have adgang til bylivet og historien, også som det leves væk fra den lille havfrue og Nyhavn. Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker at udstille alt det byen og forvaltningen leverer og at løfte niveauet for digital turistservice gennem:
- Udviklingen af en ny digital indholdsplatform, så kommunen kan formidle byens kulturliv og historie på alle typer af touchskærme: mobiltelefoner, udendørs infostandere, touchskærme i P-automater eller infoskærme i kulturinstitutioner. Med den nye indholdsplatform kan turistinformation formidles til turister og københavnere, lige dér hvor de er og med færre klik.
- Etablering af Copenhagen Net der giver turister nem adgang til nettet ved,
- at åbne kommunens indendørs net til turisterne i f.eks. kulturhuse, biblioteker og på rådhuset
- at etablere udendørs wifi på 4-6 turist hotspots
- at samarbejde med Horesta, Region Hovedstaden, Lufthavnen, Metro og busselskaberne om en mulig fælles løsning til login til eksisterende wifi i busser, hoteller, restauranter og i kommunens bygninger
- Stedsspecifik turistinformation gennem digitale informationsstandere i byrummet og i institutioner, der både kan formidle ruter, transportinformation, vandtemperatur og være interaktive f.eks. gennem ombygning af p-automater og skærmopkald til turistinformationen og borgerservice.
- Videreudvikling af den digitale turistservice i lufthavnen samt udvidelse af konceptet i et pilotsamarbejde med Metroen
Økonomi: 8.550 t. kr. i anlæg og 8.450 t. kr. i service fordelt på 2016 - 2019
2. Digital historie og kunst
Historie og Kunst fik, i overførselssagen 2015, midler til at sikre arkivmateriale og museumsgenstande med et nyt fysisk magasin.
Imidlertid er det i den online adgang til samlingerne, at de store besøgstal gemmer sig. Som eksempel gik en række arkivprotokoller fra 5 daglige brugere på læsesalen til 200 daglige online brugere, da Stadsarkivet lagde dem på nettet i april 2015. At lægge samlingerne på nettet demokratiserer adgangen til kulturen, så borgerne får samme muligheder for at udforske byens kunst og historie som museums- og arkivpersonalet. Tusindvis af københavnere står på spring for at berige kunst, fotografier og arkivmateriale med deres viden
Digitalisering og digital adgang kræver det rigtige fundament, der skaber mulighed for fremadrettet at udvikle kreative, formidlende, inddragende og nytænkende løsninger, både online, mobilt, i udstillinger og byrum. Og for at aktivere byens historiske data, hvor og når det er relevant.
Historie og Kunst starter i 2015 opbygningen af det digitale fundament med en egenfinansieret investering på 1 mio. kr.
Følges den op med yderligere 1 mio. kr. i 2016, kan investeringen implementeres på en måde, der sikrer, at fremtidige investeringer kan effektueres i tiltag, der hurtigt kommer i hænderne på borgeren og turisten.
Indsatsen vil i 2015 og 2016 sikre:
- Fremtidssikret infrastruktur til digitaliserede historiske fotografier: konkret implementering af Digital asset management system
- Digital adgang til fotografierne: basal frontend til søgning og fremvisning af fotografierne
- Optimal digital bevaring for eftertiden: ekstern opbevaret sikkerhedskopi
Økonomi: 1.000 t. kr. i anlæg i 2016.
3. Copenhagen Christmas
København afholder med midler fra overførselssagen 2015 Copenhagen Christmas for første gang. Copenhagen Christmas aktiverer byens kulturliv til gavn for både borgere og turister. Formålet er at fremme væksten i København ved at skabe aktiviteter i Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner, og fremvise Københavns særlige hverdagskultur. Produkterne er f.eks. madmarkeder, byvandringer og værkstedsaktiviteter.
Det er et mål, at der efter bevillingen udløber, er skabt en selvstændigt drivende projektorganisation, som er forankret i en relevant organisation, hvor projektet ligeledes er selvfinansieret. Det forventes, at Copenhagen Christimas vil styrke København, som destination for kulturoplevelser og juleshopping.
Økonomi: 1.000 t.kr. i anlæg og 2.000 t.kr. i service fordelt 2016-2017.
Opsummering Økonomi
På tværs af forslagene skal der samlet set afsættes 10.550 t. kr. i anlæg i 2016 og 10.450 t. kr. i service i 2016-2019.
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum
/Ina Corydon
Beslutning
Der blev begæret afstemning om punkt a (vedr. stærk digital profil på turismeområdet) og punkt b (vedr. digital historie og kunst).
Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for punkt a og punkt b.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.
Punkt a og punkt b blev således godkendt.
Punkt c (Copenhagen Christmas) blev udsat.
Michael Gatten og Jens-Kristian Lütken ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Venstre er kritisk over for relevansen af etablering af hotspots pga udbredelsen af mobildata og afskaffelse af roamingpriser med virkning fra 2018, jf. EU's telepakke."
Lilian Parker Kaule ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "LA er bekymret for at anlægsbeløbet på 8,5 millioner er sat for højt i forhold til "en digital indholdsplatform"."