Etablering af Besøgstjeneste på Københavns Rådhus
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslag om Besøgstjeneste på Københavns Rådhus til budgetforhandlingerne for 2016.
Problemstilling
Københavns Rådhus besidder et stort uudnyttet potentiale som kultur- og turistattraktion. Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker derfor sammen med øvrige relevante parter at bringe Københavns Rådhus aktivt i spil som led i forvaltningens samlede kulturturismestrategi og som den femte museumsenhed i Historie & Kunst (den nye museumsenhed i Københavns Kommune) ved at etablere en samlet besøgstjeneste på Rådhuset. Besøgstjenesten vil skulle tilbyde udstillinger om Rådhuset, det lokale demokrati og Københavns historie samt rundvisninger og tårnture, samtidskunst i forhallen, demokrati- og skoletjeneste, vielsespakker, fremme af partnerskaber ved at huse møder og repræsentationer mv.
Kultur- og Fritidsudvalget har tidligere på året behandlet en indstilling om ”Etablering af museums- og besøgstjeneste på Københavns Rådhus”. Sagen blev henvist til forhandlingerne om overførselssagen, hvor der ikke blev afsat midler. Nærværende forslag adskiller sig ved at lægge op til et pilotprojekt, som i bedste fald skal danne grundlag for en eventuel etablering af en besøgstjeneste. Der lægges endvidere vægt på, at der i projektet sikres et tæt samarbejde på tværs af de forskellige forvaltninger i Københavns Kommune og med løbende inddragelse af administration og politikere, Kulturstyrelsen m.fl. for at sikre, at alle aspekter i forhold til sikkerhed, brand, publikumsflow mv. indtænkes i den fremadrettede projektering af Besøgstjenesten og sker i fuld respekt for husets øvrige funktioner, indretning og historie.Processen med etablering af Besøgstjenesten må således foregå i flere faser. Dette forslag til budgetforhandlingerne for 2016 omhandler projektets første og indledende fase.
Løsning
Der stilles forslag om i alt 3 indsatser, der er formuleret i bredt samarbejde med relevante afdelinger i Kultur- og Fritidsforvaltningen og Københavns Ejendomme m.fl.
1. Formidling af Rådhusets historie og virke
En besøgsoplevelse, hvor historie, demokrati og kultur bindes sammen kan sikre, at Københavns Rådhus får sin centrale plads blandt byens kulturinstitutioner.
Udvikling af en skole- og demokratitjeneste vil sikre større kendskab og forståelse for politikernes daglige arbejde samt stigende valgdeltagelse blandt førstegangsvælgere i Københavns Kommune.
Formidlingskoncepter som et website om Rådhusets historie med adgang til film samt digitaliseret billed- og arkivmateriale fra Københavns Museums og Københavns Stadsarkivs samlinger, samt samtidskunstudstillinger der formidler Rådhusets aktuelle demokratiske funktion, historie og arkitektur kan skabe større offentligt kendskab til Rådhusets historie og virke som et af byens demokratiske og kulturhistoriske samlingssteder.
Økonomi:1.180 t. kr. i service i 2016.
2. Videre projektering
En foranalyse af mulighederne for brug af Rådhusets lokaler ift. eventuel renovering og ombygning, brand og sikkerhed, publikumsflow mv. skal danne grundlaget og rammerne for den videre projektering af en samlet besøgstjeneste på Københavns Rådhus, under udarbejdelsen af et prospekt.
Økonomi: 1.000 t. kr. i anlæg.
3. Udvikling af nyt servicekoncept
Modtagelsen og informationsservicen til husets besøgende skal gentænkes og fornyes, så de nye tilbud synliggøres, samtidig med at den nuværende gode service og sikkerhed opretholdes. Udvikling af et samlet servicekoncept for Københavns Rådhus med imødekommelse af den efterspurgte udvidede åbningstid, cafétilbud, kompetenceløft af husets turistservice, opkvalificering af al frontpersonale, bedre skiltning kombineret med digitale selvbetjeningsløsninger, herunder kort over Rådhusets lokaler til wayfinding mv. skal sikre den rette serviceoplevelse af Rådhuset som effektiv politisk og administrativ arbejdsplads samt et af byens centrale turist- og kulturattraktioner.
Økonomi: 820 t. kr. i service i 2016.
Fælles for alle initiativerne, som der søges finansiering til i 2016, er, at de kan igangsættes uden større byggetekniske ændringer, og at der er tale om et engangsbeløb. Herefter følger afledte driftsudgifter fra 2017, såfremt det ønskes at forsætte med projektet på baggrund af de opnåede resultater i 2016. De afledte driftsudgifter forventes i et vist omfang at kunne finansieres af Økonomiforvaltningen (KEjd), relevante afdelinger i Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen (til Skoletjeneste) m.fl.
Økonomi
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen et budgetnotat til budgetforhandlingerne for 2016.
Carsten Haurum
/Lene Floris
Beslutning
Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om at gruppeformandskredsen høres.