FabLab under Langebro
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslag om etablering af et fablab under Langebro til budgetforhandlingerne for 2016 med 3,6 mio. kr. i anlæg i 2016 og samlet 2,8 mio. kr. i service i årene 2016-2017.
Problemstilling
Det innovations- og vækstpotentiale, der findes blandt studerende, iværksættere og små kreative virksomheder, forventes at kunne realiseres gennem et professionelt FabLab under Langebro.
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at Københavns Kommune i samarbejde med Dansk Arkitektur Center (DAC), Dansk Design Center (DDC), Københavns Erhvervsakademi (KEA), Copenhagen Makers og Copenhagen Fablab etablerer et fablab under Langebro.
Baggrund
Et fablab – fabrication laboratory – er et værksted med en række forskellige maskiner, herunder 3D-printere, laserskærere og CNC-fræsere og open source hardware, som gør det muligt at udvikle avancerede prototyper og nye produkter hurtigt. Samtidig er fablabs værksteder, hvor moderne digital produktion og traditionelt håndværk mødes på nye måder til glæde for begge parter. Fablabs er baseret på principper om innovation igennem hurtige eksperimeter, åbenhed og omverdensinddragelse.
Flere europæiske byer har i flere år haft større strategiske satsninger på fablabs/værksteder, heriblandt Amsterdam, Barcelona og Manchester. København har i dag et stærkt græsrodsmiljø med eksisterende fablabs og makerspaces, ligesom Kultur- og Fritidsforvaltningens Copenhagen Fablab i Valby tilbyder en let indgang for skolebørn og borgere til de nye teknologier og metoder. Når det handler om at få omsat disse kompetencer til en professionel anvendelse af teknologi og metoder har København har dog fortsat et uudnyttet potentiale.
Hvor etableringen af øvrige miniFablabs og udvidelse af FabSchool og FabCreation vil kunne sikre en bredere folkelig forankring og bidrage til at opdyrke miljøet i København, vil et fablab under Langebro kunne realisere det kreative potentiale og realisere vækstpotentialet i nye digitale produktionsteknologier koblet med moderne innovationsmetoder, som udgør makerkulturen.
Fablab under Langebro
Der er egnede, ledige lokaler under Langebro ejet af Københavns Kommune. Placeringen er strategisk vigtig, idet det skaber mulighed for et tæt samarbejde med Bryghusprojekt, som Realdania opfører ved Christians Brygge, de involverede parter samt det kommende kreative vækstmiljø. Som eksempler på samarbejder kan nævnes deling af faciliteter og udvikling af fælles aktiviteter. Fablab’et vil derudover være et væsentligt bidrag fra Københavns Kommune til et levende miljø omkring Bryghusprojektet og kan være et væsentligt bidrag til strategien om et aktivt havnemiljø.
Anvendelsen af lokalerne under Langebro kræver godkendelse fra Kulturstyrelsen og Københavns Kommune.
Organisering og indhold
Der foreslås en model, hvor fablab’et etableres som en selvejende nonprofitorganisation, med selvstændig bestyrelse med en målsætning om at være selvfinansierende efter to år.
Fablab’ets indtægtsgivende aktiviteter vil bl.a. indeholde:
- Forløb med produktudvikling baseret på nye produktionsmetoder for små og mellemstore virksomheder (SMV'er) inden for de kreative erhverv.
- Innovationsforløb for større virksomheder og offentlige institutioner med eksperter, studerende, borgere og kreative i nye konstellationer og med nye tilgange.
- Kursusudbud og uddannelse i nye produktionsmetoder og innovationsmetoder.
- Større fondsfinansierede strategiske udviklingsprojekter omkring nye produktionsmetoder mm.
- Åbent værksted om aftenen og i weekender drevet af frivilligorganisation for bred borgerinvolvering.
- Afholdelse af events.
Partnere
Projektet er udviklet i samarbejde med DAC, DDC, KEA, Copenhagen Makers og Copenhagen Fablab, der ønsker at være partnere på projektet. Partnerne vil bidrage på forskellig måde til ovennævnte aktiviteter og lab’ets finansiering. Samtlige partnere ønsker at indgå i samarbejde med fælles projektansøgninger.
- DAC har som primær lejer i den kommende bryghusbrygning løbende behov for produktionsfaciliteter i forbindelse med udstillinger, workshops mm. Der vil dertil være stort potentiale for fælles ansøgninger.
- DDC vil indgå som primær metodepartner med deltagelse i innovationsforløb og metodeudvikling, som kan sælges til virksomheder og private institutioner igennem lab’et.
- KEA vil indgå som primær uddannelsespartner, hvor studerende kan indgå i innovationsforløb med virksomheder og offentlige institutioner.
- Copenhagen Makers er en kommende sammenslutning af makeraktører i Københavnsområdet. Sammenslutningen udspringer af Roskilde Festivals MADE Festival. Copenhagen Makers ønsker bl.a. at bruge lab’et til event og kan bidrage med at koble lab’et tæt til resten af makermiljøet.
- Copenhagen Fablab vil igennem FabCreationsforløb kunne levere talent til lab’et samt bidrage til opbygningen af et frivilligmiljø og bred forankring af lab’et.
Endelig arbejdes der på at finde et større privat virksomhed som partner samt evt. en inkubationspartner, der vil understøtte produktudvikling for SMV’er.
Budget
Etablering af et fablab under Langebro har et samlet anlægsbudget på 6 mio. kr. i 2016, heraf ansøges Kultur- og Fritidsudvalget om 3,6 mio. kr. Midlerne anvendes til klargøring af lokaler, indkøb af maskiner og etablering af udluftning. Projektet forudsætter derfor, at der opnås 40 pct. ekstern finansiering til etablering eller 2,4 mio.
Der er ikke indledt dialog med mulige fonde, men det vurderes, at placering af fablab’et i nærheden af Bryghusbyggeriet gør det oplagt at søge midler hos Realdania, der finansierer byggeriet, samt Lokale- og anlægsfonden.
Inden fablab’et bliver selvfinansierende, vurderes det at det i opstartsfasen vil være nødvendigt med samlede driftsmidler på 2,8 mio. over 2 år.
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum
/Aravni Jakobsen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt - der udarbejdes et budgetnotat på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om et notat om status på de øvrige lokaler på/under Langebro.