Høring vedrørende forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik
Høring vedrørende forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 25. maj 2000
14. Høring vedrørende forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik
(KFU 209/2000)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder forvaltningens udkast til høringssvar til Økonomiudvalget
RESUME
Det rådgivende Integrationsudvalg har af Borgerrepræsentationen fået til opgave at udarbejde et oplæg til en overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune til Økonomiudvalget.
Integrationsudvalget har i den forbindelse nedsat en projektgruppe på tværs af forvaltningerne, hvis arbejde ligger til grund for det nu foreliggende oplæg fra Integrationsudvalget.
Oplægget indeholder forslag til formuleringen af en overordnet integrationspolitik samt forslag til konkrete indsatsområder for budgetåret 2001.
Integrationsudvalgets forslag er af Økonomiudvalget d. 12. april 2000 sendt til høring i de stående udvalg, en række etniske foreninger samt i ældrerådene.
SAGSBESKRIVELSE
1. Baggrund
I kommissoriet for Det Rådgivende Integrationsudvalg har Borgerrepræsentationen pålagt Integrationsudvalget at udarbejde oplæg til kommunens overordnede integrationspolitik.
Til at forberede udvalgets arbejde med sagen har Integrationsudvalget nedsat en projektgruppe på tværs af alle forvaltninger.
På denne baggrund har Integrationsudvalget fremsat forslag til en overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune, samt forslag til indsatsområder i budgetåret 2001. Efter at det samlede forslag har været sendt til høring hos eksterne interessenter, og er blevet drøftet på et fællesmøde mellem Integrationsudvalget og Integrationsrådet, er forslaget nu sendt til høring hos de stående udvalg m.fl.
2. Forslag til mål for Københavns Kommunes integrationspolitik
"Blandt kommunens borgere er repræsenteret forskellige etniske grupper, kulturer og livsopfattelser.
Derfor findes en mangfoldighed af ressourcer og muligheder, som kan bidrage til udviklingen af det københavnske samfund.
Københavns Kommune arbejder for, at flygtninge og etniske minoriteter føler sig velkomne og respekterede som ligeværdige medborgere.
Det er Københavns Kommunes opgave at bidrage til, at de etniske mindretal bliver selvforsørgende, aktive og handlingskompetente borgere, som tager et medansvar for Københavns udvikling.
Københavns Kommunes integrationspolitik retter sig mod alle borgere, som på grund af deres etniske baggrund har særlige behov.
Københavns Kommune vil arbejde på en tilpasning af sine serviceydelser således, at der også tages hensyn til flygtninge og indvandreres særlige forudsætninger og behov.
Københavns Kommune vil som arbejdsgiver sikre, at andelen af ansatte fra etniske mindretal bringes i overensstemmelse med befolkningens sammensætning.
Integration er en livslang proces, som kræver gensidig forståelse og en åben dialog mellem alle parter."
3. Forslag til indsatsområder i budgetåret 2001
1. "Børns liv og fremtid". Der arbejdes bl.a. med daginstitutioner, skoler, biblioteker, fritidstilbud, foreninger, boligområder samt andre relevante tilbud set fra børnehøjde.
2. "Beskæftigelse". Der arbejdes bl.a. med overledighed, selvforsørgelse, etnisk ligestilling, personalepolitik, flaskehalsproblemer, uddannelse, virksomhedsstøtte, iværksættere etc., i relation til såvel private som offentlige arbejdsgivere.
3. "Kommunikation". Der arbejdes med sprogpolitik, medievalg og fælles regler for tolkebistand etc.
4. "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet?" Der arbejdes med folkeoplysningen (foreninger, enkeltarrangementer, aftenskoler etc.), socialt arbejde, støtte af netværk i f.eks. boligområder etc.
Herudover ser Integrationsudvalget gerne, at det boligsociale område, ældres vilkår og sårbare grupper, f.eks. sindslidende og udviklingshæmmede, indgår i de kommende indsatsområder.
4. Forslag til det videre arbejde
Det er hensigten ved Borgerrepræsentationens vedtagelse af målene for den overordnede integrationspolitik og indsatsområderne samtidig at pålægge de stående udvalg og Økonomiudvalget at udarbejde konkrete målsætninger for udvalgenes arbejde inden for de vedtagne rammer.
Endvidere vil det blive pålagt de stående udvalg og Økonomiudvalget hvert år i februar, første gang i år 2002, at afgive en kort status vedrørende arbejdet med integrationsområdet.
Endelig foreslås indsatsområdet for 2002 vedtaget i Borgerrepræsentationen i foråret 2001.
5. Forvaltningens bemærkninger.
1. Integrationsarbejdet i forvaltningen.
Inden for Kultur- og Fritidsforvaltningen har der især på kultur,- biblioteks- og folkeoplysningsområdet været fokus på integrationsarbejdet.
I samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er der således udarbejdet forslag til indsatsområder for kultur- og fritidsområdet. Forslagene er udmøntet i rapporten Forslag til kultur- og fritidstilbud til flygtninge og indvandrere, okt. 1999.
Rapporten er udarbejdet på initiativ af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med baggrund i, at ansvaret for integration af flygtninge og indvandrere fra 1. januar 1999 overgik til kommunerne.
Rapporten forventes behandlet af Kultur- og Fritidsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i nær fremtid.
F.s.v. angår de foreslåede indsatsområder for kultur- og fritidsområdet henvises til vedlagte s. 29 til 41 i rapporten.
For biblioteksområdet skal særligt nævnes, at der er forslag om en særlig indsats for sprogindlæring- og stimulering, som vil kunne bringes i anvendelse i forhold til indsatsområde 1, samt forslag om i højere grad at bruge bibliotekerne og kulturen som integrationsfremmere ved udvikling og intensivering af biblioteksintroduktioner, IT-orienteringer samt kulturelle arrangementer for målgruppen.
Hertil kommer, at der i bibliotekernes budgetbemærkninger til budget 2001 er nævnt følgende særlige indsatsområder:
- Børneafdelingerne skal intensivere samarbejdet med de lokale daginstitutioner og folkeskoler, især med henblik på betjening af etniske minoriteter
- Der satses på indkøb af integrationsfremmende materialer og informationsmedier.
- Der indgås samarbejde med Statsbiblioteket i Århus om indkøb og klargøring af materialer til indvandrere.
På folkeoplysningsområdet er det målet at gøre en indsats for børn og unge, således at andelen heraf blandt de etniske minoritetsgrupper, der er aktive i foreninger, bringes på samme niveau som for øvrige børn og unge.
Inden for Kulturudviklings område er der forslag om, at der afsættes en pulje til projekter til fremme for integration af flygtninge og indvandrere. Både på Thorvaldsens Museum (kunstformidling for udenlandske børn) og Københavns Bymuseum (byvandringer for flygtninge) er der iværksat projekter, som det er målet at udvikle yderligere.
Ved udarbejdelse af konkrete målsætninger på baggrund af en beslutning herom i Borgerrepræsentationen vil der blive taget udgangspunkt i ovenstående.
2. Forslag til høringssvar
Forvaltningen har ingen bemærkninger til målene for den overordnede integrationspolitik.
På baggrund af det integrationsarbejde, der er og vil blive igangsat af udvalget, skal det foreslås, at bemærkningerne til indsatsområde 4 ændres til : Der arbejdes med folkeoplysningen og andre aktivitetsformer på kultur- og fritidsområdet i samspil med de traditionelle tilbud i kommunen (foreninger, enkeltarrangementer, aftenskoler etc.), socialt arbejde, støtte af netværk i f.eks. boligområder etc.
Herudover har forvaltningen ingen bemærkninger til de foreslåede indsatsområder, ligesom den videre procedure (udarbejdelse af konkrete målsætninger og årlig statusrapport) ikke giver anledning til bemærkninger.
ØKONOMI
Indstillingen har p.t. ingen økonomiske konsekvenser.
BILAG
- Udkast til høringssvar
- Brev af 12. april 2000 med bilag fra Økonomiforvaltningen
- Udskrift af siderne 29-41 fra rapporten Forslag til kultur- og fritidstilbud til flygtninge og indvandrere
Ida Munk
/ Mikael Keller-Hansen