Nyt internationalt Ungdomskommuneprojekt - Dok U Polis
Nyt internationalt Ungdomskommuneprojekt - Dok U Polis
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 25. maj 2000
13. Nyt internationalt Ungdomskommuneprojekt - Dok U Polis
(KFU 224/2000)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at anvende 57.000 kr. af de af staten bevilgede ungdomskommunemidler til finansiering og gennemførelse af Københavns Kommunes deltagelse i projekt Dok U Polis som erstatning for det nedlagte ungdomskommuneprojekt Young Adults as Citizens.
RESUME
De af staten tildelte ungdomskommunemidler på i alt 5,5 mio. kr. blev på Borgerrepræsentationens møde den 17. juni 1998 fordelt på 13 projekter, heriblandt en bevilling på 100.000 kr. til det under Kultur- og Fritidsudvalget hørende projekt Young Adults as Citizens. Projektet kan ikke gennemføres, hvorfor Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at en del af de ubrugte midler i stedet anvendes til et nyt ungdomskommuneprojekt Dok U Polis. Alternativt skal de 100.000 kr. returneres til staten. Undervisningsministeriet har godkendt anvendelsen af 57.000 kr. af ungdomskommunemidlerne til gennemførelse af projektet.
Projekt Dok U Polis er et internationalt rettet projekt. Det har til formål at sende unge københavnere ud for at opsøge, udveksle, indsamle og dokumentere viden fra ungdomspolitiske aktiviteter og holdninger i Europa og derigennem give de unge mulighed for at få deres erfaringer fra deltagelsen i ungdomskommuneprojekter sat ind i en international ramme, således at de får en større forståelse for deres eget projekt og inspiration til fortsat udvikling.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen vedtog på mødet den 17. juni 1998 efter indstilling fra henholdsvis Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget at fordele de af staten tildelte ungdomskommunemidler på i alt 5,5 mio. kr. på 13 forskellige projekter. Heriblandt projekt Young Adults as Citizens under Kultur- og Fritidsudvalget, der fik tildelt 100.000 kr. af de samlede midler.
Projekt Young Adults as Citizens, der handlede om unges medindflydelse på bibliotekets indhold og fysiske indretning gennem inddragelse af eksisterende ungebrugergrupper i de respektive biblioteker i Danmark og Litauen, har ikke kunnet gennemføres grundet finansielle problemer hos den litauiske samarbejdspartner.
De bevilgede 100.000 kr. til projektet skal, nu hvor projektet ikke gennemføres, returneres til staten. Det er forvaltningens holdning, at en del af disse midler i stedet bør anvendes til igangsætning af et nyt ungdomskommuneprojekt.
Projekt Young Adults as Citizens var blandt de 13 københavnske ungdomskommuneprojekter det eneste, der havde en international indgangsvinkel.
Den internationale dimension i ungdomskommuneforsøget er tæt forbundet med såvel regeringens som kommunes Ungdomspolitik, der begge har som målsætning at øge unges muligheder for at tilegne sig internationale forbindelser og kvalifikationer.
Til erstatning for projekt Young Adults as Citizens planlægges gennemført projekt Dok U Polis. Dok U Polis er et landsdækkende internationalt projekt, der har til formål at fremme tværkulturelle aktiviteter og internationale kvalifikationer blandt unge. Det sker ved, at unge gennem Dok U Polis sendes ud for at opsøge, udveksle, indsamle og dokumentere viden fra andre ungdomspolitiske aktiviteter, initiativer og holdninger i Europa. Københavns Kommune har sammen med bl.a. Østerbro Bydelsråd medvirket i udviklingsarbejdet af projekt Dok U Polis.
Mere konkret udstyres unge fra de danske ungdomskommuneforsøg med den nødvendige journalistiske og tekniske kompetence, teknisk udstyr og en interrailbillet. De sendes herefter ud i Europa på forud-definerede research-missioner og skal undervejs tilbagerapportere via internettet om missionens udvikling, så andre unge i Danmark kan følge med og bakke op med råd, vejledning og spørgsmål. Efter hjemkomsten til Danmark redigeres materialet og lægges ud på Danmarks Radios hjemmeside, ligesom deltagerne fremlægger deres resultater på årets sidste ungdomskommunekonference.
Formålet med Københavns Kommunes deltagelse i Dok U Polis er at give unge københavnere mulighed for at få deres erfaringer fra deltagelsen i københavnske ungdomskommuneprojekter sat ind i en international ramme, således at de får en større forståelse for deres eget projekt og inspiration til en fortsat udvikling. Deltagelsen giver de enkelte ungdomskommuneprojekter mulighed for
- at skabe et internationalt netværk med europæiske ungdomskommuneprojekter
- at sætte de danske/københavnske rammer ind i en europæisk kontekst
- at få fornyet inspiration til en fortsat udvikling af ungdomskommuneprojekterne
- at videreformidle de danske erfaringer til andre europæiske unge.
Det er målet, at Københavns Kommune sender 4 hold á 3 unge ud på mission i Europa. For hver mission skal der på forhånd være udarbejdet en missionsbeskrivelse, der som minimum indeholder følgende oplysninger:
- Oplysninger om de enkelte deltagere
- Formål
- Målsætning
- Kontaktpersoner/-institutioner i udlandet
- Budget
- Periode (Missionerne kan vare fra 3 dage til 3 uger; der ydes dog kun støtte op til én uge)
- Hvilke undersøgelsesmetoder anvendes
- Hvilket resultat forventes
- Hvordan vil deltagerne videregive deres erfaringer
- Hvis flere byer besøges: Hvad er sammenhængen? (Der kan besøges 1 til 4 byer)
- Hvordan er sammenhængen til Københavns Kommunes Ungdomspolitik
- Rejseplan
Københavns Kommunes deltagelse i Projekt Dok U Polis afsluttes med et seminar ultimo 2000 for alle deltagerne, bl.a. med henblik på en samlet erfaringsudveksling.
I bilag 1 og 2 redegøres mere udførligt for projekt Dok U Polis.
ØKONOMI
Det samlede budget for københavnske aktørers deltagelse i projekt Dok U Polis:
Kommunalt ressourceforbrug * 28.644,00 kr.
Ungdomskommunemidler 57.000,00 kr.
- Godkendt af Undervisningsministeriet
ICU (Informations Center for Udveksling) 46.772,00 kr.
- under forudsætning af godkendelse af ICU
DSB/ICU 31.200,00 kr.
- afventer svar fra DSB
I alt 163.616,00 kr.
*)Det kommunale ressourceforbrug på 28.644 kr., der er en betingelse for projektets godkendelse som ungdomskommuneprojekt, svarer til et timeforbrug på i alt 186 blandt kommunens medarbejdere.
Der anvises dækning på Kultur- og Fritidsudvalgets konto 8.56 Anden kortfristet gæld med indenlandsk betaling, projekt 3 – Internet og CD-rom, for ungdomskommunemidlernes andel på 57.000 kr.
Budget for Projekt 3 – Internet og CD-rom: 100.000 kr.
Disponeret: 0 kr.
Indstillet: 57.000 kr.
Til fortsat disposition: 43.000 kr.
HØRING
Der er ikke foretaget høring.
BILAG
- "DokuPolis – et ungdomsdokumentationsprojekt"
- "Dok U Polis, bilag 1. – Københavns Kommunes deltagelse i det landsdækkende projekt Dok U Polis."
Ida Munk
/ Mikael Keller-Hansen