Svømmehal i Bådehavnsgade Syd
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre med at placere en svømmehal i Bådehavnsgade Syd i Kgs. Enghave. Muligheden for at placere en svømmehal i dette område er beskrevet i Arealplanen for Kultur og Fritid, og giver en mulighed for at løfte serviceniveauet for svømmehaller fra det niveau, der var gældende i 2017 (2017-niveau).
Med de politiske beslutninger, der allerede er truffet, lever Kultur- og Fritidsforvaltningen op til 2017-niveauet. Med denne sag skal Kultur- og Fritidsudvalget tage stilling til, om udvalget ønsker at løfte dette niveau.
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at gå videre med en placering i Bådehavnsgade, vil det indgå i den kommende startredegørelse for Bådehavnsgade Syd. Startredegørelsen forventes behandlet i Teknik- og Miljøudvalget i maj 2024.
Der vil samtidig skulle tilvejebringes finansiering og anlægsmåltal i de kommende år i budget- eller overførselssager.
Det bemærkes, at der ud over Bådehavnsgade vil komme flere alternative muligheder for at etablere ekstra svømmekapacitet i byen. Der er blandt andet reserveret et areal til ny svømmehal i Nordhavn på sigt.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre med placering af en svømmehal i Bådehavnsgade Syd.
Problemstilling
Københavns Kommune er i gang med at anlægge tre nye svømmehaller. De kommende svømmehaller vil sikre, at man opretholder 2017-serviceniveauet frem mod år 2050. Ørestad Svømmehal åbner i 2024 og Vand-kulturhuset i 2025. Svømmehallen på Beauvaisgrunden forventes at åbne i 2028.
I 2018 blev behovet for en yderligere svømmehal i Bådehavnsgade Syd meldt ind og drøftet i Plankredsen. Økonomiforvaltningen har på baggrund af de beskrevne behov i Arealplanen for Kultur og Fritid peget på en konkret placering af en større offentlig svømmehal på ca. 4.000 m2 i Bådehavnsgade Syd i forbindelse med den igangværende lokalplansproces.
Kultur- og Fritidsudvalget skal derfor tages stilling til, om forvaltningen skal arbejde videre med etableringen af en svømmehal i Bådehavnsgade Syd eller om beslutningen om at udvide svømmehalskapaciteten skal udskydes.
Løsning
Arealplan for kultur og fritid 2023–2050 konkluderer, at der er behov for at bygge tre svømmehaller frem mod 2050 for at opretholde serviceniveauet fra 2017. Behovet imødekommes af de tre igangsatte svømmehalsprojekter: Ørestad Svømmehal (2024) og Vand-kulturhuset (2025), som begge er i anlægsfasen og svømmehallen på Beauvais-grunden, som er i planlægningsfasen og forventes at åbne i 2028. En samlet oversigt over eksisterende og kommende svømmehaller findes i bilag 1. I bilaget indgår også den potentielle svømmehal i Bådehavnsgade Syd (lilla prik).
Interesse for svømmeområdet
I forbindelse med dialog om anvendelsen af idrætsmilliarden blev en stor inddragelsesproces gennemført. Her pegede 310 besvarelser (omkring halvdelen af alle besvarelser) på behovet for flere svømmehaller i København. Det skyldtes både lange ventelister til foreningssvømning for børn og unge og dårlig adgang for offentligheden og skoler. Det er særligt udfordringer i primetime fra kl. 16-20.
Kultur- og Fritidsudvalget har på den baggrund foreløbigt afsat 125 mio. kr. i investeringsplan for Idrætsmilliarden til Vandsport/svømmehal som fortsat ikke er udmøntet.
Kultur- og Fritidsudvalget fik den 21. juni 2022 forelagt en oversigt over den forventede udvikling i antal banetimer for foreninger i perioden 2023-2030 i forbindelse med, at en række svømmehaller lukker for renovering og nye åbner. Den viser, at kommunen forventer at kunne stille over 50 pct. flere banetimer til rådighed for foreninger i 2030, forudsat at alle svømmehaller er i drift. Opgørelsen tager ikke højde for ønsker om særlige faciliteter og fordelingen mellem offentlig adgang og foreningsbrug.
Alternative placeringsmuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget fik den 8. juni 2023 præsenteret resultatet af en screening af hele svømmehalsområdet. Undersøgelsen sammenholdt de nuværende og kommende svømmehaller med data om indbyggere på kvarterniveau i dag og fremskrevet i årene 2030, 2040 og 2050. Dette med henblik på at kunne pege på eventuelle områder i København, der var særligt underforsynet med svømmemuligheder.
Undersøgelsen peger på bådehavnsgade som et blandt flere områder i byen hvor det kan give mening at etablere en ny større offentlige svømmehal, hvis der er ønske om at øge serviceniveauet fra 2017-niveauet. Bådehavnsgade har i dag 1.800 beboere, og i 2044 forventes der at være 10.500 beboere.
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget ikke ønsker at arbejde videre med placering af en svømmehal i Bådehavnsgade Syd, vil der komme andre muligheder for at øge serviceniveauet på svømmehalsområdet på et senere tidspunkt. Arealplanen foreslår yderligere to placeringer til svømmehaller, der kan løfte serviceniveauet. I udkanten af Jernbanebyen råder kommunen over grunden Gl. Vasbygade 49, der tidligere har været undersøgt for placering af en mindre svømmehal samlokaliseret med anden idrætsfacilitet. I Nordhavn på Levantkaj er der reserveret plads til et halkompleks med svømmehal. Nordhavn inkl. Levantkaj har i dag 4.400 beboere. Her vil indbyggertallet stige til omkring 14.500, mens der forventes at være 23.000 indbyggere i den yderste del af Nordhavn, når det er fuldt udbygget. Der forventes derfor at være omkring 37.500 beboere i alt. Placeringen vil være tæt på metrostation og har derfor gode forudsætninger for at være en bydækkende facilitet. Sagen om halkompleks Nordhavn forventes forelagt udvalget i første halvdel af 2024.
Endelig er der i den reviderede udviklingsplan for Valby Idrætspark indarbejdet mulighed for udvidelse af Valby Vandkulturhus.
Kultur- og Fritidsfaciliter i området
Der er er en række kultur- og fritidsfaciliteter i nærområdet omkring Bådehavsgade Syd.
Eksisterende faciliteter:
- Skoleidrætshal på Sluseholmen Skole
- Valby idrætspark
- Sydhavnens Bibliotek
- Bavnehøj Idrætsanlæg
- Copenhagens Skatepark
- Havnebad ved Teglværksløbet
- To badezoner i Teglværkshavnen
Kommende faciliteter:
- Skoleidrætshal på skole i Bådehavnskvarteret
- Kunstgræsbane på skole i Bådehavnskvarteret
- Skoleidrætshal, udvidet KLC, 2 bevægelsessale på skole i Jernbanebyen
- 3 kunstgræsbaner ved skole i Jernbanebyen
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis man ønsker at arbejde videre med placeringen i Bådehavnsgade Syd skal dette besluttes nu med henblik på at svømmehallen kan indgå i det videre lokalplanarbejde og efterfølgende finansiering af planlægningsmidler forventeligt i OFS 24/25 eller Budget 2026 samt grundkøb.
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2024
Et flertal i udvalget besluttede, at der ikke skal arbejdes videre med en svømmehal i Bådehavnsgade med stemmerne 4 for og 7 imod
For: C, F og V
Imod: Ø, A og B
Enhedslisten, Socialdemokratiet og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning: ”Partierne anerkender behovet for yderligere svømmehalskapacitet i København, men mener at der er andre steder i byen, der har større behov for kapacitetsforøgelse.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning: ”Det Konservative Folkeparti ønsker at øge svømmekapaciteten og løfte niveauet mest muligt, ikke mindst set i lyset af de mange svømmehalslukninger pga. renovering. Vi ønsker også en svømmehal i Nordhavn, men da området først udbygges senere, ønsker vi i første omgang at gå videre med en svømmehal i Sydhavn.”