Mødedato: 25.04.2024, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udvidet funktionsprogram for skoleidrætshaller

Se alle bilag

Med Overførselssagen 2022/2023 blev der vedtaget en hensigtserklæring om, ”at Kultur- og Fritidsforvaltningen, i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, skal fremlægge et udvidet funktionsprogram for skoleidrætshaller inkl. tilvalg, så foreningslivets behov i højere grad imødekommes i udvikling af fremtidige skolebyggerier.” Formålet er at beskrive, hvordan man i endnu højere grad kan styrke aktivitetsmulighederne og det lokale foreningsliv.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejdet, ”Skoleidrætshaller 2024 - funktionsprogram med tilvalg” (Bilag 1). Heri beskrives kravspecifikationer til en basis skoleidrætshal på 1.600 netto m2 med en 20x40m spilleflade til traditionelle halidrætsgrene samt rummelige depoter, omklædningsrum, opholdszone og servicefaciliteter. Derudover opstilles tilvalgsmuligheder på udvidelse af aktivitetsarealet, etablering af en foreningsbase og udvikling af skolegård til foreningsrum.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til funktionsprogrammet som grundlag for fremtidige skolebyggerier med idrætshal.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende funktionsprogrammet, ”Skoleidrætshaller 2024 – funktionsprogram med tilvalg” (bilag 1) som grundlag for planlægningen af fremtidige skolebyggerier med idrætshal samt større helhedsrenoveringer og moderniseringer af skolebyggerier.

Problemstilling

Formålet med et udvidet funktionsprogram er at beskrive, hvordan man kan styrke aktivitetsmulighederne og det lokale foreningsliv. Det kan man ved at udvide idrætshallens aktivitetsflade eller tilføre ekstra m2 og funktioner både indendørs og udendørs. Sådanne tilvalg skal som udgangspunkt besluttes forud for en planlægningsfase.

Funktionsprogrammet vil fungere som grundlag for planlægning af fremtidige projekter.

Løsning

De igangværende anlægsprojekter med skoleidrætshaller er planlagt på baggrund af et administrativt funktionsprogram for skoleidrætshaller udarbejdet af Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Børne-og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Funktionsprogrammet sikrer et ensartet grundlag for skoleidrætshallernes multifunktionelle karakter og anlægsøkonomien i henhold til Økonomiforvaltningens maksimalpriskoncept. Dette funktionsprogram er opdateret med mindre præciseringer til et nyt basisfunktionsprogram. Byggeri København vurderer, at de små justeringer i basisfunktionsprogrammet ikke er fordyrende og derved ikke påvirker maksimalprisen. 

Basisfunktionsprogram

I basisfunktionsprogrammet beskrives principper for arealfordeling og krav til fast inventar, overflader, elinstallationer mm.

Forud for en planlægningsbevilling beslutter Kultur- og Fritidsudvalget om idrætshallen skal have en særlig profil, der eventuelt medfører fordyrende afvigelser fra standarden som f.eks. springgrave og atletikudstyr. Disponering af arealer og indretning vil altid blive tilpasset de projekt- og stedsspecifikke forhold.

Tilvalgsfunktioner

I planlægning af skolebyggerierne har der været fokus på at styrke idrætslivets muligheder mest muligt inden for de givne fysiske rammer. Vil man styrke skolebyggerierne som arena for foreningsidrætten yderligere, skal der afsættes ekstra m2 og økonomi. På baggrund af dialog med brugerrepræsentanter og idrætsaktører samt erfaringer fra afsluttede og igangværende byggeprojekter opstilles følgende arealkrævende tilvalgsmuligheder jf. bilag 1.

Tilvalg A beskriver variationer af udvidelser af aktivitetsarealet, der vil forbedre rammerne for træning og gøre det muligt at afvikle flere samtidige kampe på fuld banestørrelse i volleyball, basketball og badminton. Udvidelsen kan også skabe plads til et område med åbne springgrave og trampoliner. Der er ikke medtaget udvidelser målrettet eliteidræt, da det vil forudsætte øget loftshøjde og ændret infrastruktur som tilskuerpladser, lysforhold, parkeringsforhold mm. Samtidig vil det bryde med konceptet bag en skoleidrætshal som et simpelt, multifunktionelt halbyggeri målrettet idrætsundervisning og børneidræt i lokalområdet jf. bilag 1.    

Tilvalg B beskriver etablering af en foreningsbase, der som et nedskalleret klubhus integreret i skolebyggeriet skal skabe rum til det sociale liv, administrativt arbejde og fungere som et hjemmeområde, hvor foreninger kan sætte deres præg jf. bilag 1.

Tilvalg C beskriver greb til, hvordan en skolegård kan styrkes som aktivitetsrum for idrætsaktivitet både i selvorganiseret og organiseret regi. Ved at flytte foreningsidrætten ind i skolegårdene, mindskes barrieren for deltagelse for foreningsuvante børn. Samtidig vil foreningsaktivitet i skolegården medvirke til øget tryghed og voksenopsyn efter skoletid jf. bilag 1. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Tilvalgene vil blive prissat ifm. de enkelte budgetnotater og forventes at koste 3-7 mio. kr. pr. hal ift. de nuværende priser.

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil funktionsprogrammet ”Skoleidrætshaller 2024 – funktionsprogram med tilvalg” fungere som grundlag for planlægning af fremtidige skoleidrætshaller, og funktionsprogrammet vil indgå i arbejdet med at helhedsrenovere og modernisere fremtidige skolebyggerier.

Forud for fremtidige grundkøb og planlægningsbevillinger til nye skoleidrætshaller skal Kultur- og Fritidsudvalget beslutte om byggeriet skal indeholde et eller flere af de opstillede tilvalg.

Søgen Tegen Pedersen 

                                                                              /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2024

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

Til top