Mødedato: 25.04.2024, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Endelig model og retningslinjer for Sociale partnerskaber

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget har i januar 2024 truffet beslutning om en differentieret model med to niveauer af tilskud i de Sociale partnerskaber. Udvalget skal derfor nu tage stilling til den endelige model med tilhørende retningslinjer og procedurer for ansøgning.

Det, der adskiller den nye model fra den tidligere model, er:

  • To niveauer af tilskud frem for ét
  • Krav om medfinansiering
  • Krav om bestyrelsens involvering
  • Forpligtelse til ansættelse på overenskomstlignende vilkår
  • Mulighed for at søge sammen med andre aktører

Derudover forpligter ansøgere til et udvidet socialt partnerskab sig på at påtage sig en koordinerende funktion i lokalområdet samt øget volumen i indsatserne.

Ansøgningsperioden finder sted i maj-august 2024. I efteråret 2024 skal Kultur- og Fritidsudvalget udvælge, hvilke foreninger der skal indgås Sociale partnerskaber med i 2025-2027.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. At Kultur- og Fritidsudvalget godkender den endelige model for Sociale partnerskaber, herunder retningslinjer og ansøgningsprocedurer.

Problemstilling

Den 25. januar 2024 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at de Sociale partnerskaber fremover skal tildeles efter en differentieret model, hvor det er muligt at bevillige to forskellige niveauer af tilskud afhængigt af foreningernes forudsætninger, ambitioner mm. Udvalget skal nu godkende den endelige model, som beskrives herunder, og retningslinjer og ansøgningsprocedure, som beskrives i bilag 1. 

Løsning

Forslag til endelig model

Formålet med de Sociale partnerskaber er at skabe rummelige og stabile folkeoplysende foreningstilbud for børn og unge i udsatte byområder. Den nye model indeholder to forskellige niveauer af partnerskaber. Desuden stilles krav om medfinansiering: 

  1. Socialt partnerskab med 250.000 kr. årligt. Medfinansieringskrav min. 50.000 kr. årligt.
  2. Udvidet socialt partnerskab med 400.000 kr. årligt. Medfinansieringskrav min. 100.000 kr. årligt.

I begge tilfælde skal midlerne anvendes til ansættelse af en ressourceperson i foreningen. 

I den nye model er der et øget fokus på bestyrelsernes involvering og deres forpligtelse til at sikre overholdelse af Københavns Kommunes arbejdsklausul, herunder overenskomstlignende arbejdsforhold for ressourcepersonerne. Forvaltningen har udarbejdet en vejledning til dette (bilag 3). 

Ansøgere til et udvidet partnerskab forpligter sig til at påtage sig en koordinerende rolle i lokalområdet i forhold til metodeudvikling og samarbejde mellem foreninger og andre aktører om målgruppen samt øget aktivitetsniveau under indsatsområderne. Et udvidet partnerskab kan desuden søges sammen med andre aktører (fx boligsociale indsatser, NGO’er, kommunale institutioner eller andre relevante aktører).

Det, der adskiller den nye model fra den tidligere model, er således:

  • To niveauer af tilskud frem for ét
  • Krav om medfinansiering
  • Krav om bestyrelsens involvering
  • Forpligtelse til ansættelse på overenskomstlignende vilkår
  • Mulighed for at søge sammen med andre aktører

Se tidligere retningslinjer for ansøgning om Sociale partnerskaber (2020-2024) i bilag 4. 

 

Forslag til nye ansøgningsprocedurer og udvælgelse 

Forvaltningen foreslår nedenstående procedurer for ansøgning og udvælgelse:

  • Ansøgere sender skriftlig ansøgning til Kultur- og Fritidsforvaltningen i maj-juni 2024 (se ansøgningsskema i bilag 2)
  • Relevante ansøgere inviteres til møder med forvaltningen med henblik på kvalificering af ansøgningerne i august 2024
  • Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering og forslag til udvælgelse af foreninger sendes i høring i Folkeoplysningsudvalget i september 2024
  • Kultur- og Fritidsudvalget træffer endelig afgørelse om udvælgelse af foreninger til Sociale partnerskaber i oktober 2024 på baggrund af indstilling fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og høringssvar fra Folkeoplysningsudvalget
  • Tilskudsaftaler udarbejdes med start 1. januar 2025

I udvælgelsen af ansøgere lægges vægt på: 

  • Foreningens beskrivelse af deres indsatser
  • Foreningens erfaringer med målgruppen og lignende indsatser
  • Aktiviteternes geografiske placering ift. de udsatte byområder, som er defineret i Københavns Kommunes Politik for udsatte byområder
  • Børn og unges efterspørgsel på aktiviteten og plads til nye medlemmer i foreningen
  • Foreningens lyst og vilje til at arbejde på at skabe og vedligeholde en social profil
  • Foreningens organisatoriske rammer og vurdering af deres implementeringsevne, herunder hvordan de tidligere har opfyldt aftaler med Kultur- og Fritidsforvaltningen
  • Særligt for de udvidede partnerskaber: Foreningens evne, erfaring og organisering ift. at lave strategiske samarbejder og metodeudvikle samt vilje til at se ud over egen forening. Desuden lægges vægt på øget aktivitetsniveau i indsatserne

Efter ansøgningsfristen udarbejder forvaltningen et forslag til, hvilke foreninger der indstilles til hvilket niveau af socialt partnerskab.

Det er forvaltningens anbefaling, at der er en vis geografisk og aktivitetsmæssig spredning i udvælgelsen og dermed en vis volumen i antallet af foreninger. Derfor er det umiddelbart vurderingen, at det er mest hensigtsmæssigt med 3-5 foreninger med udvidet partnerskab indenfor den nuværende økonomiske ramme. Dette vil give mulighed for 17-18 partnerskaber i alt.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, igangsætter Kultur- og Fritidsforvaltningen ansøgningsprocessen. Denne meldes ud til alle folkeoplysende foreninger i Københavns Kommune primo maj 2024.  

Kultur- og Fritidsudvalget skal i oktober 2024 udvælge de foreninger, der skal indgås Sociale partnerskaber med i 2025-2027. 

 

Søren Tegen Pedersen

                                                          /Jakob Heide Petersen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2024

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top