Overdragelse af telefonkiosken i Museumsgaden
Sagen kort
Absalonsgade (Museumsgaden) mellem Vesterbrogade og Svendsgade på Vesterbro blev opsat i 1980’erne og viste gadeinventar fra før 1940’erne i et historisk miljø i København, herunder gaslamper, en plakatsøjle og en telefonkiosk.
Efter flytning af Københavns Museum til Stormgade er hovedparten det tilbageværende inventar fra Museumsgaden afsat til Frilandsmuseet. Det gælder dog ikke telefonkiosken, der fortsat står i gaden. Telefonkiosken er i dårlig stand, og vil forfalde uden renovering.
I Budget 2024 indgik et budgetnotat med tre scenarier for telefonkiosken i Museumsgaden.
Scenarie 1 indebar en restaurering og flytning af telefonkiosken med henblik på bortforpagtning, scenarie 2 indebar alene en restaurering af telefonkiosken samt scenarie 3, hvor telefonkiosken foreslås overdraget til Sporvejsmuseet, som flytter og fremadrettet finansierer telefonkiosken.
Der blev ikke afsat midler til restaurering og flytning af telefonkiosken i forbindelse med Budget 24.
Sporvejsmuseet har tilbudt at overtage telefonkiosken, herunder at finansiere flytning og fremtidig drift. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til om telefonkiosken på Vesterbro skal overdrages til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om telefonkiosken i Absalonsgade skal overdrages til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm
Problemstilling
Telefonkioskerne er historisk en del af København. Københavns Ejendomme har i øjeblikket seks kiosker beliggende på Kultorvet, Nytorv, Nørre Voldgade, Sankt Hans Torv, Christianshavn og Trianglen, der er lejet ud.
Teknik- og Miljøforvaltningen igangsatte i 2021 et anlægsprojekt med genopretning af Absalonsgade (Museumsgaden). Denne genopretning omfattede ikke restaurering af det historiske inventar, der kendetegnede gaden - hverken det, der stod i gaden ved genopretningens begyndelse eller det, der siden etableringen af gaden er beskadiget og løbende fjernet.
Inventaret i Museumsgaden, herunder telefonkiosken, indgår ikke i Københavns Museums samling, da der er tale om formidlingsgenstande og ikke museumsgenstande. Museet har tidligere været i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om de museumsfaglige aspekter af nedlæggelse af Museumsgaden. Styrelsen bekræfter, at inventaret ikke er museumsgenstande.
Telefonkiosken i Absalonsgade er i dårlig stand, og vil forfalde uden restaurering
Løsning
Forslaget om genopretning af Museumsgaden, herunder restaurering og opstilling af det historiske inventar, indgik i Budget 2019 og Budget 2021, hvor det ikke blev vedtaget.
I Budget 2024 indgik et budgetnotat med tre scenarier for telefonkiosken i Museumsgaden. Der blev ikke afsat midler til telefonkiosken i Budget 24.
Scenarie 1 indebar en restaurering og flytning af telefonkiosken med henblik på bortforpagtning. Forudsatte en anlægsbevilling på 1,6 mio. kr.
Scenarie 2 indebar alene en restaurering af telefonkiosken. Forudsatte en anlægsbevilling på 1,3 mio. kr., samt en varig servicebevilling på 0,2 mio. kr. årligt til drift og vedligehold af telefonkiosken.
Scenarie 3 indebar, at telefonkiosken overdrages til Sporvejsmuseet, som flytter og fremadrettet finansierer kiosken, hvilket ikke medfører udgifter for Københavns Kommune.
Telefonkiosken vil hermed ikke være placeret i København. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm har i oktober 2023 bekræftet, at de er parate til at overtage telefonkiosken og stå for alle udgifter i den forbindelse samt at de har et konkret forslag til en eventuel placering og brug telefonkiosken på Sporvejsmuseet (bilag 1).
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes, vil forvaltningen indgå en aftale om flytning af telefonkiosken med Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.
Søren Tegen Pedersen
/Marius Hansteen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2024
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
” Sagen sendes retur da der ikke er foretaget lokal inddragelse i processen. Herunder er det ikke afklaret om det lokale gårdlaug vil overtage driften. Før sagen kommer på igen skal Vesterbro Lokaludvalg, gårdlauget, Musikhuset, Vesterbros Ungdomsgård og Vester Vovvov inddrages i en afklaring om fremtiden for telefonkiosken og plakatsøjlen”.
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.