Forslag til ny model for Sociale partnerskaber fra 2025
Københavns Kommune har afsat varige midler til Sociale partnerskaber med folkeoplysende foreninger. Baseret på Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelse i maj 2023, skal udvalget nu tage stilling til forvaltningens to forskellige forslag til en differentieret model for Sociale partnerskaber fra 2025 og frem. Forslag 1 indeholder tre niveauer af tilskud (lille, mellem, stort), mens forslag 2 indeholder to niveauer (standard og udvidet).
Forvaltningen peger på forslag 2, fordi det vil give foreningerne bedre mulighed for at påtage sig en stærkere rolle i forhold til målgruppen og tiltrække og fastholde de ansatte ressourcepersoner. Det vurderes således, at forslag 2 bedst imødekommer de udfordringer, som den nuværende model har. Udvalget skal også tage stilling til fordelingen af tilskud til foreninger i en differentieret model.
I foråret 2024 skal den endelige model med konkrete beløbsrammer, kriterier og ansøgningsprocedurer vedtages af Kultur- og Fritidsudvalget.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og tager stilling til forslag om en differentieret tilskudsmodel for Sociale partnerskaber fra 2025 og frem.
Problemstilling
Formålet med Sociale partnerskaber er at sikre rummelige, stabile fritidstilbud til børn og unge i udsatte byområder. Der er pt. indgået aftaler med 25 foreninger, der udløber ultimo 2024. Med Budget 2022 og 2023 blev Sociale partnerskaber forankret varigt i Københavns Kommune. Overordnet set er resultaterne med Sociale partnerskaber gode, og størstedelen af foreningerne har over en årrække oplevet medlemsstigning blandt børn og unge. Der er dog potentialer i at justere modellen, så effekten af indsatsen bliver større.
Den 11. maj 2023 drøftede Kultur- og Fritidsudvalget en eventuel justering af tilskudsmodellen for Sociale partnerskaber fra 2025 og frem, og bad forvaltningen om at vende tilbage med et forslag til en differentieret tilskudsmodel.
Sociale partnerskaber taler ind i kultur- og fritidspolitikkens temaer ’For fællesskaberne’ og ’For de oversete’ og ambitionen om at videreudvikle metoder til at inkludere udsatte børn. Indsatsen bidrager desuden til Sikker By-samarbejdet på tværs af forvaltningerne. Grundtanken er at sikre kontinuitet og forankring i foreningernes arbejde med børn og unge fra udsatte boligområder.
Løsning
Forvaltningen foreslår to forskellige differentierede tilskudsmodeller, der indeholder forskellige niveauer af tilskud med hver sine krav og forventninger (se bilag 1):
- Forslag 1 indeholder tre forskellige niveauer af tilskud: lille partnerskab (100.000 kr.), mellem partnerskab (250.000 kr.) og stort partnerskab (400.000 kr.).
- Forslag 2 indeholder to forskellige niveauer af tilskud: standard partnerskab (250.000 kr.) og udvidet partnerskab (400.000 kr.).
I forslag 2 indgår et ’lille’ tilskud ikke. Forvaltningen foreslår, at foreninger, der ønsker at kickstarte indsatsen i stedet henvises til Udviklingspuljen og kobles til netværk og rådgivning under de Sociale partnerskaber. Ved en høring d. 19. december 2023 tilkendegav Folkeoplysningsudvalget, at de vil overveje muligheden i forbindelse med en generel drøftelse af retningslinjerne for Udviklingspuljen i foråret 2024.
Kultur- og Fritidsforvaltningen peger på ”forslag 2” pga. følgende:
- Mulighed for at prioritere flere midler til mere robuste og stærke partnerskaber, som bedre kan inkludere målgruppen
- Foreningerne som stærkere samarbejdspartnere ift. lokale aktører, sociale indsatser mm.
- Bedre basis for at rekruttere og fastholde de ansatte ressourcepersoner i foreningerne
- Flere krav til involvering af bestyrelserne samt medfinansiering
- Mulighed for at koble de Sociale partnerskaber og Udviklingspuljen, som flere foreninger og idrætsorganisationer efterspørger
Uanset hvilket forslag der vælges, bør disse elementer indgå for at styrke modellen:
- At der stilles krav til bestyrelserne ift. involvering og arbejdsgiverrolle
- At målgruppen er børn og unge i udsatte byområder
- At ordningen er målrettet folkeoplysende foreninger, men at der i et ”stort/udvidet partnerskab” kan søges sammen med andre parter, fx kulturaktører eller boligsociale helhedsplaner
Vægtning af de forskellige niveauer af tilskud og antal foreninger
Det samlede antal foreninger i ordningen afhænger af, hvor mange foreninger, der modtager hvilke beløb. Bilag 1 viser en oversigt over, hvordan de forskellige tilskudsbeløb kan fordeles inden for de to forslag.
Udvalget kan drøfte hvor mange foreninger, der skal være under hvert type tilskud, herunder om der ønskes mange foreninger i ordningen, eller færre foreninger end de nuværende 25. Det er forvaltningens vurdering, at det giver størst effekt med en overvægt af foreninger med ”mellem/standard” og ”stort/udvidet” partnerskab.
Inddragelse af interessenter ift. en ny model
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i løbet af 2023 inddraget idrættens organisationer, foreninger og samarbejdspartnere, bl.a. via et stormøde i september, hvor alle folkeoplysende foreninger i København var inviteret, både idrætsforeninger og kulturelle foreninger. Se bilag 2 for en uddybning af de forskellige interessenters input til en ny model.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning arbejder forvaltningen videre med en endelig model, der godkendes i Kultur- og Fritidsudvalget i foråret 2024. Herefter igangsættes en ansøgningsrunde, og udvalget skal i efteråret 2024 beslutte hvem, der tildeles Socialt partnerskab fra 1. januar 2025.
Søren Tegen Pedersen
/Jakob Heide Petersen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning, således at udvalget valgte model 2.
Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning, som blev tilsluttet af SF:
”Det er afgørende for partierne, at aftaler om sociale partnerskaber skal indrettes sådan at de personer, der ansættes i forbindelse med projekterne, alt andet lige skal kunne aflønnes efter overenskomstlignende forhold. Dette spor forventer vi, bliver fulgt op på i det forsatte arbejde.”