Fodboldbaner - Rækkefølgeplan
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslagene i denne indstilling til nye fodboldbaner til forhandlingerne om Overførselssagen 2017/2018
-
at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der, i forbindelse med etablering af banerne, arbejdes på at de gøres så bæredygtige som muligt
-
at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Kultur- og Fritidsforvaltningen går i dialog med Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen om realisering af kunstgræsbaner i Nordhavn, Ørestad og på Otto Busses Vej.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 28. september 2017 indstillingen ”Prioritering af anlægspuljemidler i forlængelse af halvårsregnskab 2017”. I den forbindelse anmodede udvalget Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde en pakke til Overførselssagen med en rækkefølgeplan på de næste 10 fodboldbaner (f.eks. KFUM, Vanløse, Otto Busses Vej og BUF-baner). Rækkefølgeplanen skulle sendes i høring, bl.a. i DBU København.
Løsning
Prognoserne peger på, at antallet af københavnere vokser med 100.000 borgere i løbet af de kommende 10 år. Det betyder, at der skal etableres i størrelsesordenen 25 flere fodboldbaner i Københavns Kommune, hvis antallet af borgere pr. bane skal fastholdes på et uændret niveau.
Afsættet for nærværende indstilling er etablering af 11-mands kunstgræsbaner.
Der har i en årrække været fokus på, hvordan man reducerer kunstgræsbanernes indvirkning på miljøet. Kultur- og Fritidsforvaltningen planlægger f.eks. en kunstgræsbane med kork infill i Tingbjerg Idrætspark, med støtte fra Lokale- og Anlægsfonden. Ved fremtidige kunstgræsbaner anbefaler forvaltningen at anlægge banerne så bæredygtigt som muligt. I det omfang det er fordyrende, vil det blive indregnet i den økonomiske oversigt.
Opdeling i 3 kategorier
Forslagene til prioriterede baner er inddelt i 3 kategorier:
-
Opgradering af stadionbaner fra naturgræs til kunstgræs
-
Nye kunstgræsbaner
-
Opgradering af eksisterende naturgræsbaner til kunstgræs
Baggrunden for prioriteringen er dialogen med DBU-København, der har udarbejdet en prioriteringsliste med forslag til særlige indsatsområder (bilag 1).
Af bilag 2 fremgår en oversigt med allerede finansierede kunstgræsbaner, der er på vej.
***
1. Forslag til opgradering af stadionbaner fra naturgræs til kunstgræs
Da stadionbaner er blandt de fodboldbaner, der i dag bruges mindst, giver det mest spilletid at opgradere disse baner fra naturgræs til kunstgræs.
I en prioriteret rækkefølge foreslås følgende stadionbaner opgraderet med kunstgræs:
- Vanløse Stadion
- Valby Stadion
- Tingbjerg Stadion
Hvis man vil arbejde videre med et eller flere af disse forslag, skal der i udgangspunktet afsættes 0,7 mio. kr. pr. bane til en planlægningsbevilling.
Udgifterne pr. bane til en efterfølgende opgradering med lys og kunstgræs er som følger:
Udgift i 1.000 kr. (2018 p/l) |
Anlægsudgift |
Årlige driftsudgifter |
Lys |
3.000 – 5.000 |
40 |
Kunstgræs |
4.800 – 7.300 |
300 |
2. Forslag til nye kunstgræsbaner
Midlertidig kunstgræsbane på Otto Busses Vej
En planlægningsfase for en midlertidig 11-mands kunstgræsbane med tilhørende lys og hegn på Otto Busses Vej kan realiseres for 0,7 mio. kr.
Grunden på Otto Busses Vej ejes af DSB Ejendomme. DSB Ejendomme vurderer, at det er teknisk muligt at etablere en midlertidig kunstgræsbane svarende til en periode på minimum 2 år. DSB Ejendomme kan på nuværende tidspunkt ikke give tilsagn om brug af det pågældende areal efter 2020. Dette skyldes, at arealets fremtidige anvendelse endnu ikke er fastlagt.
En midlertidig kunstgræsbane på Otto Busses Vej skønnes at koste 12 mio. kr. Hertil kommer lejeudgifter til DSB, og udgifter på i størrelsesordenen 6 mio. kr. til en nødvendig nedrivning af eksisterende byggeri på arealet samt nødvendig oprensning af det pågældende areal. Den årlige driftsudgift herunder vedligehold og lys skønnes til at være 0,4 mio. kr.
Det foreslås, at der indledes dialog med Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og DSB med henblik på at udarbejde en plan for arealets fremtidige anvendelse.
Kunstgræsbane i Ørestad og Nordhavn
Ifølge prognoserne vokser Amager Vest/Ørestad og Østerbro/Nordhavn med henholdsvis 25.000 og 10.000 nye beboere i perioden frem til 2028.
I Ørestad kommer der en 8-mandsbane ved den nye Kalvebod Fælled Skole. Herudover har en grundejerforening etableret en 7-mandsbane i bydelen. Der planlægges to boldfælleder på Amager Fælled. Bydelen har ikke fået udpeget et areal til 11-mandskunstgræsbane.
I Nordhavn har der været drøftet flere mulige placeringer til en ny 11-mands fodboldbane i bydelen, men der er p.t. ikke endeligt udpeget et areal. Det foreslås, at der indledes dialog med Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og By og Havn med henblik på at udarbejde en samlet plan for fodboldbaner i Nordhavn.
Fælles for eventuelle nye baner i henholdsvis Ørestad og Nordhavn er, at der skal findes en placering, og om nødvendigt købes en grund, inden der kan afsættes midler til planlægningsbevillinger.
3. Forslag til opgradering af eksisterende naturgræsbaner til kunstgræs
Kunstgræsbane til Emdrupparkens Idrætsanlæg
En planlægningsfase for en 11-mands kunstgræsbane med lys og hegn på Emdrupparkens Idrætsanlæg kan realiseres for 0,7 mio. kr. Projektet vil være en omlægning af én af de nuværende naturgræsbaner til en kunstgræsbane.
Anlægsudgiften er foreløbigt skønnet til 9-12 mio. kr. Beløbets størrelsesorden skal ses i sammenhæng med, at placeringen af banen indenfor åbeskyttelseslinjen stiller særlige krav til dræningsløsningerne. I værste fald kan de særlige udfordringer omkring vand betyde, at det ikke er muligt at gennemføre projektet. Den årlige merudgift til drift skønnes til at være 0,4 mio. kr.
Kløvermarken
Kløvermarkens Idrætsanlæg er et af Københavns Kommunes vigtigste kraftcentre for fodbold. Der er udarbejdet en helhedsplan for Kløvermarken, og en ny kunstgræsbane kan indarbejdes i det videre arbejde med planen. En planlægningsfase for en 11-mands kunstgræsbane med tilhørende lys og hegn på Kløvermarken kan realiseres for 0,7 mio. kr.
Anlægsudgiften for en kunstgræsbane med lys og hegn er skønnet til 8-11 mio. kr. Den årlige merudgift til drift skønnes til at være 0,4 mio. kr.
Opgradering af bane ved Gadelandet
Fodboldbanen på Gadelandet bruges primært af boldklubben Fix. Det har i forbindelse med placeringen af den kunstgræsbane, der nu etableres i Tingbjerg Idrætspark, været drøftet om samme bane skulle placeres i Gadelandet.
En planlægningsfase for en 11-mands kunstgræsbane med tilhørende lys og hegn på Gadelandet kan realiseres for 0,7 mio. kr.
Udfordringerne ved en placering i Gadelandet er blandt andet, at banen har stor hældning, samt at der ligger kolonihaver umiddelbart op til hegnet.
Anlægsudgifterne er foreløbigt skønnet til 9,0 mio. kr. En placering af en kunstgræsbane ved Gadelandet bakkes både op af boldklubben Fix og af DBU-København. De årlige merudgifter til drift skønnes til at være 0,4 mio.kr. årligt.
4. Andre forhold
Ryparken
DBU-København peger på, at bane 3 ikke kan anvendes optimalt på grund af dårlige/ødelagte dræn, hvilket mindsker spillekapaciteten og giver utilfredshed blandt brugerne. Det er p.t. ikke prissat, hvad det vil koste at udbedre drænet på banen. Kultur- og Fritidsforvaltningen er i dialog med Byggeri København herom
Baner på vej – Nørrebro og Kulbanevej
Der er afsat midler til en planlægningsbevilling til en ny kunstgræsbane på Nørrebro jf. særskilt indstilling på dagsordenen den 25. januar 2018. Sigtet er, at finansieringen af en bane på Nørrebro kan indgå i forhandlingerne om Budget 2019.
Der er afsat midler til en planlægningsbevilling til en 8-mands kunstgræsbane i Kulbaneparken. Finansieringen af selve banen kan indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2017/2018.
Skolefodboldbaner
Parallelt med ovenstående forslag til prioriteringer, er Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen om mulighederne for, at Kultur- og Fritidsforvaltningen overtager driften af udvalgte skolefodboldbaner. Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en særskilt indstilling om dette.
Bemærkninger til øvrige forslag fra DBU
For så vidt angår de forslag fra DBU-københavn, der ikke indgår i denne indstilling, henvises der til bilag 3.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil der blive udarbejdet et samlet budgetnotat til Overførselssagen 2017/2018 med forslag til planlægningsbevillinger på de baner, der er mulige placeringer til, samt undersøge muligheder for at placere 11-mands baner i Nordhavn, Ørestad og på Otto Busses Vej.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2018:
Der blev begæret afstemning om indstillingens 2. at-punkt.
Et flertal (Rune Dybvad, Kasandra Behrndt-Eriksen, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Niko Grünfeld, Franciska Rosenkilde, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingens 2. at-punkt.
Et mindretal (Marcus Knuth og Alex Vanopslagh) stemte imod.
Indstillingens 2. at-punkt blev således godkendt.
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 1. og 3. at-punkt.
Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om, på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at vende tilbage med en kvalificering af beslutningsgrundlaget.