Mødedato: 25.01.2018, kl. 15:00
Mødested: Innovationshuset, Halmtorvet 27

Etablering af badezone i Københavns Havn

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til etableringen af en ny badezone i 2018.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der etableres en midlertidig badezone på Refshaleøen i 2018.

Problemstilling

Der blev i Budget 2016 afsat 1,4 mio. kr. til 4 badezoner i Københavns Havn. Der er med sommeren 2017 anlagt 3 badezoner på henholdsvis det nordlige Refshaleøen, Islands Brygge og Nordhavn. Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder på at etablere yderligere en badezone i 2018.

Løsning

På Kultur- og Fritidsudvalgsmødet den 20. april 2017 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget, at der arbejdes videre med mulige placeringer af badezoner i Københavns Havn. Det blev her indstillet, at der arbejdes videre med placeringerne: Det sydlige Islands Brygge, Teglværkshavnen og Kalvebod Bølge. Placering af en Badezone i Teglværkshavnen er pt. ikke mulig grundet andet byggeri. Bølgen på Kalvebod Brygge er heller ikke en mulig placering grundet et nærliggende overløb.

Der arbejdes med en midlertidig badezone i Søndre Refshalebassin på Refshaleøen. En badezone på Refshaleøen kan understøtte udviklingen af aktiviteter i området. Alternativt kan der arbejdes med en placering på det sydlige Islands Brygge. Placeringen på det sydlige Islands Brygge er dog usikker, da grundejerforeningen først i medio marts tager stilling til, om de vil tillade en badezone foran foreningens ejendom. Placeringerne fremgår af bilag 1 og 2.

Der er indhentet forhåndsgodkendelser hos relevante myndigheder på de to placeringer. Vand og VVM i Teknik- og Miljøforvaltningen, som er myndighed på badevandskvaliteten, har godkendt vandkvaliteten på begge placeringer. By & Havn, som er myndighed på vandet, har ligeledes godkendt begge placeringer. Før der kan anlægges en badezone på en given placering, skal også grundejer give tilladelse til etablering af en badezone.

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal senest den 1. februar 2018 sende en ansøgning på etablering og placering af en badezone til Teknik- og Miljøforvaltningen, hvis badezonen skal åbne i indeværende år.

Refshaleøen

Der er muligt at etablere en midlertidig badezone i Søndre Refshalebassin på Refshaleøen. Da Søndre Refshalebassin er udlagt til husbåde, kan placeringen kun blive midlertidig. Refshaleøen er et område i udvikling, og der kommer løbende flere attraktioner samt studieboliger. Refshaleøens Ejendomsselskab A/S oplyser, at der i 2018 forventes at åbne flere restauranter, udstillingssted, festivalplads samt madmarked kombineret med værksted på Refshaleøen. Refshaleøens Ejendomsselskab A/S forventer, at der kommer op mod 6.000 besøgende dagligt på Refshaleøen i sommerperioden i 2018. Der ligger pt. en badezone i Nordre Refshalebassin. Med en midlertidig badezone på Refshaleøen er Kultur- og Fritidsforvaltningen med til at understøtte udviklingen af tilbud på Refshaleøen. Refshaleøens Ejendomsselskab A/S oplever, at mange borgere i forvejen bader i havnen på Refshaleøen. Med en midlertidig badezone kan Kultur- og Fritidsforvaltningen imødekomme borgernes brug af havnen. Inderhavnsbroen giver lettere adgang til Refshaleøen for alle byens borgere. Desuden stopper havnebussen foran den potentielle placering af badezonen.

Grundejer er Refshaleøens Ejendomsselskab A/S. Ejendomsselskabet har tilkendegivet, at selskabet er særdeles positivt stillet over for en badezone ved Søndre Refshaleøen. Ejendomsselskabet oplyser, at konceptet Urban Rigger studieboliger fra 2018 placeres i Søndre Reshalebassin. Kultur- og Fritidsforvaltningen og Refshaleøens Ejendomsselskab A/S vurderer, at der problemfrit også kan placeres en badezone i Søndre Refshalebassin.

Refshaleøens Ejendomsselskab A/S har bekræftet, at de vil stille bolværket vederlagsfrit til rådighed for Kultur- og Fritidsforvaltningen til etablering af en badezone. Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at hvis der skal etableres en badezone i Søndre Refshalebassin, kræver det en dispensation fra gældende lokalplan.

Det sydlige Islands Brygge

Der er en potentiel placering til etablering af en badezone på det sydlige Islands Brygge på adressen Islands Brygge 38. Den nordlige del af Islands Brygge er præget af livet ved vandet. Det sydlige Islands Brygge er under udvikling, og bydelen vokser i de kommende år. En badezone kan imødekomme befolkningstilvæksten og det medfølgende behov for kultur- og fritidsfaciliteter i bydelen. Derudover giver Bryggebroen og cykelslangen gode muligheder for, at borgere på den anden side af havnen kan benytte badezonen.
 
Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i positiv dialog med grundejer (Ejerforeningen Havnebryggen Polaris). På foranledning af ejerforeningen har der været dialog om at etablere en badezone kombineret med en kajaknedgang. Kultur- og Fritidsforvaltningen er i udgangspunktet positivt stemt over for denne idé. En sådan løsning kræver medfinansiering fra ejerforeningen eller grundejerne.

Ejerforeningen drøfter på deres generalforsamling, hvorvidt foreningen vil tillade en badezone foran foreningens ejendom medio marts 2018. Afslår ejerforeningen etablering af en badezone, er denne placering ikke længere en mulighed.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at en badezone på det sydlige Islands Brygge kræver dispensation fra den gældende lokalplan på grund af anlæggets størrelse.

Økonomi

En badezone kan etableres for omkring 500.000 kr. Der er med Budget 2016 afsat midler til anlæg af badezonen.

Der er med Budget 2016 afsat 0,5 mio. kr. årligt til drift af badezoner. Midlerne disponeres af Ejendomsdrift & Service.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, sendes en ansøgning til Vand og VVM i Teknik- og Miljøforvaltningen med frist 1. februar 2018 på de to placeringsmuligheder til en badezone. Herefter vil Teknik- og Miljøforvaltningen sende de to placeringer til badezoner i høring. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil derfra arbejdere videre med Kultur- og Fritidsudvalgets foretrukne placering.

 

Mette Touborg

                                                                                                                         /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top