Mødedato: 24.11.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Copenhagen Gaming Week 2023 (Megaeventpuljen)

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til høringssvar til Økonomiudvalget om udmøntning af midler fra Megaeventpuljen til Copenhagen Gaming Week 2023.

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen foreslår at supplere eventen med en særskilt aktiveringsindsats, der skal inddrage børn og unge i eventen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget i forbindelse med udmøntning af midler fra Megaeventpuljen til Copenhagen Gaming Week 2023.

Problemstilling

Bellagroup A/S har ansøgt Københavns Kommune om 3.000.000 kr. i tilskud til afvikling af Copenhagen Gaming Week 2023 i oktober eller november 2023 i København (bilag 1).

Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen foreslår at supplere eventen med en særskilt indsats af Københavns Kommune for at sikre bredere værdiskabelse. Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen foreslår, at der afsættes op til 1.000.000 kr. til inddragelse af børn og unge i København gennem samarbejde med udvalgte institutioner og klubber samt en bredere erhvervsinddragelse, der sikrer, at også mindre virksomheder bliver en del af eventen.

Løsning

Bellagroup A/S’ ambition med Copenhagen Gaming Week er at blive en tilbagevendende global gamingfestival, der medvirker til at positionere København som en førende tech- og gaming-by. Eventen er baseret på fem fyrtårnsaktiviteter:

  1. Pop-up events med udgangspunkt i gaming-kultur med fokus på krydsfeltet mellem musik, mode og gadekunst
  2. International esports-turnering
  3. Videns- og konferencespor
  4. Oplevelsesunivers med fysiske installationer og fremvisninger
  5. Breddeaktivering i samarbejde med en række eksterne partnere

Copenhagen Gaming Week sætter fokus på gaming, esport og e-idræt, fællesskaber, motion/kost, bæredygtighed samt uddannelse og karriere. Copenhagen Gaming Week ønsker at favne både de entusiastiske gamere, og alle på tværs af alder, der er nysgerrige på esport, e-idræt, gaming og teknologiske muligheder. Arrangøren forventer 15.000 deltagere i 2023, stigende til 35.000 deltagere i eventens fjerde år.

Indholdet til festivalen vil arrangørerne skabe via partnerskaber med bl.a. DR, Tivoli, Astralis, SFO’er, foreninger, forbund, DGI, Esport Danmark og gaming-industrien i Danmark. Bellagroup A/S stiller deres event og platform til rådighed for partnere, der skaber deres eget indhold til den samlede festival.

Arrangøren har erfaring med afvikling af bæredygtige events og har særligt fokus på bæredygtige løsninger for affald og energi.

Særlig aktiveringsindsats
Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen vurderer, at eventen vil have brug for en bredere aktiveringsindsats koordineret af Københavns Kommune. Indsatsen skal – med inddragelse af Børne- og Ungdomsforvaltningen – målrettes børn og unge med SFO- og klubrelaterede aktiviteter samt ungdomsskole og ungdomsuddannelser. Indsatsen vil også være målrettet talenttiltrækning i samarbejde med virksomheder, institutioner og øvrige eksterne partnere. Dertil vil forvaltningerne være involveret i arrangørens fyrtårnsprojekter, jf. ovenfor, særligt i forhold til breddeaktivering.

Økonomi og budget
Det samlede budget for eventen er på 12.500.000 kr. Bellagroup A/S har søgt Københavns Kommune om et tilskud på 3.000.000 kr. Region Hovedstaden har bevilget et tilskud på op til 1.000.000 kr.

Dertil indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen, at der afsættes op til 1.000.000 kr. til en særskilt aktiveringsindsats.

Midlerne til den særlige aktiveringsindsats anvendes således:

  • Samarbejde med SFO, klub, ungdomsskole, ungdomsuddannelse, foreninger (Kultur- og Fritidsforvaltningen)
    • 500.000 kr. til samarbejder
  • Indsatser for talenttiltrækning (Økonomiforvaltningen)
    • 500.000 kr. til indsats for talenttiltrækning i samarbejde med virksomheder og institutioner

Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering
Det vurderes, at perspektiverne for at skabe en omfattende event, der kombinerer esport, gaming, e-idræt, teknologi, sundhed, bæredygtighed og foreningsdeltagelse er til stede, og at eventen opfylder Megaeventspuljens kriterier (bilag 2), såfremt Bellagroup A/S formår at integrere afviklingen af en esports-turnering med internationalt format.

Ifølge Danmarks Statistik spiller 2.000.000 danskere digitale spil på enten computer, tablets eller mobiltelefon. Antallet af voksne danskere, der oftest spiller på spillekonsol er steget fra 280.000 til 370.000 fra 2019 til 2020. Den største stigning ses blandt de 25-34-årige kvinder. Af Børnesundhedsprofilen 2021 fremgår det, at 12 procent af alle børn i 6. klasse går til esport i forening eller klub ugentligt.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at Copenhagen Gaming Week har disse primære potentialer, som styrkes via en særlig aktiveringsindsats:

  • International esports-turnering med stort tilskuerpotentiale
  • Fokus på motion og sund kost i relation til esport
  • Fokus på esport i foreninger
  • Muligheden for at give byens borgere i alle aldre en fornyet indsigt i gaming-kulturen i Danmark
  • Involvering af erhvervspartnere og uddannelsesinstitutioner

Bellagroup A/S er en kommerciel aktør og et eventuelt tilskud fra Københavns Kommune vil derfor skulle øremærkes specifikke formål, der ligger inden for rammerne af, hvad en kommune må yde støtte til.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Der er til Megaeventpuljen afsat 15 millioner kroner i 2022 og 15 millioner kroner årligt i 2023-2026. Der er tidligere bevilget midler fra Megaeventpuljen til EM i fodbold for mænd (18 mio. kr.), SailGP (2,7 mio. kr.), VM i badminton (9,55 mio. kr.), VM i banecykling (2 mio. kr.), VM i BMX (5,2 mio. kr.) og EM i fodbold for kvinder (22,6 mio. kr.).

Megaeventpuljens budgetramme kan tilpasses indenfor den afsatte periode. Der er aktuelt ca. 54 mio. kr. tilbage i Megaeventpuljen til finansiering af kommende events (reservation af WEURO2025 er fratrukket).

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar indgår som bilag til indstilling til Økonomiudvalget med henblik på beslutning om udmøntning.

Såfremt ansøgningen imødekommes, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen afklare sagen og, i givet fald, i dialog med ansøger udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.

 

Søren Tegen Pedersen

/Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2022:

Analyse- og udviklingschef Jakob Heide Petersen deltog under punktets behandling.

Kultur- og Fritidsudvalget foretog afstemning om indstillingen: For stemte Frederik W. Kronborg (Ø), Bente Møller (Ø), Stine Finné Toft (Ø), Jonas Bjørn Jensen (A), Lea Friedberg (A), Mia Nyegaard (B), Kashif Ahmad (B), Klaus Mygind (F) og Niels Peder Ravn (I). Imod stemte Karina Bergmann (C).

Indstillingen blev godkendt.

Karina Bergmann (C) ønskede følgende protokolbemærkning: "Jeg mener, at eventet bør afholdes på kommercielle vilkår og ikke for skatteborgernes penge." 

 

 

 

Til top