ISCA breddeidrætskonference 2012 i København - tilskud fra Københavns Kommune
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til ansøgning fra International Sports and Culture Association (ISCA) om tilskud til breddeidrætskonferencen SPORTVISION2012.
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,1. at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på ansøgningen fra ISCA, da der ikke er afsat midler hertil i budget 2012.
Problemstilling
Det danske EU-formandsskab er den 19.-20. marts 2012 vært for en stor, international konference om breddeidræt, SPORTVISION2012.
Organisationen International Sports and Culture Association (ISCA), der koordinerer konferencen, har på vegne af arrangørkredsen søgt Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) om et tilskud på 200.000 kr. til afvikling af begivenheden (bilag 1).
I budgetteksten for 2012 står der, at København er vært for breddeidrætskonferencen i marts 2012, og at dette er en unik mulighed for København til at profilere sig nationalt og internationalt som en "sport for alle by". Der er imidlertid ikke afsat midler hertil i budgettet.
Løsning
Om SPORTVISION2012
Det danske EU-formandskab er officiel arrangør af breddeidrætskonferencen SPORTVISION2012. Arrangørkredsen omfatter Kulturministeriet, Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI), Dansk Firmaidrætsforbund, AntiDoping Danmark og ISCA.
SPORTVISION2012 er planlagt afholdt i Bella Centret i Ørestad den 19.-20. marts 2012. Konferencen har til formål at diskutere, udvikle og forbedre breddeidrættens vilkår. Konferencen vil ifølge ISCA markere Københavns position på breddeidrætsområdet samt give byen mulighed for at profilere sig nationalt og internationalt som en ”Sport for All” by eller en ”Aktiv” by – en by med masser af idræt og aktive, sunde borgere.
Konferencen vil sætte fokus på en række aktuelle tendenser og udfordringer inden for breddeidrætten. Det vil bl.a. være på facilitetsudvikling og byplanlægning med henblik på at skabe nytænkende faciliteter og bedre rammer for fysisk aktivitet og aktive borgere. Konferencen vil derudover drøfte temaer som breddeidræt i forhold til sundhed og frivillighed, breddeidræt som national og international brand, kommercialisering af idrætten mv.
Arrangørerne regner med stor national og international interesse for konferencen. Der forventes et deltagerantal på 300, og eksempler på deltagere vil ifølge ISCA være EU-kommissærer, MEP’ere, danske og internationale idrætsorganisationer, kulturministre, folketingsmedlemmer, kommunale politikere og embedsmænd, foreningsledere mv. Hertil kommer repræsentanter fra bl.a. AntiDoping Danmark, Sport Event Denmark, Idrættens Analyseinstitut, Lokale- og Anlægsfonden samt Center for Idræt og Arkitektur.
Partnerskab og kommunalt tilskud
Arrangørkredsen ønsker et partnerskab med Københavns Kommune og har søgt om et kommunalt tilskud på 200.000 kr. til planlægning og afvikling af SPORTVISION2012. Den samlede udgift til planlægning og afvikling af konferencen er 2.465.000 kr. Der henvises til bilag 1 for budget.
ISCA opfordrer Københavns Kommune til at indgå i partnerskabet, bl.a. fordi:
- Konferencen er skabt for at illustrere den danske styrkeposition på breddeidrætsområdet og giver København en god mulighed for at profilere sig nationalt og internationalt som en "Sport for All" by eller en "Aktiv" by – en idrætsmetropol med masser af idræt og aktive, sunde borgere
- Konferencen bringer det danske EU-formandskab, Kulturministeriet, DIF, DGI, firmaidrætten m.fl. sammen i et økonomisk forpligtende partnerskab og skaber dermed en platform for et effektivt og langsigtet samarbejde om at styrke Danmarks og særligt Københavns breddeidrætsprofil
- Konferencen kan synliggøre København via medieeksponering fra en række internationale medier og journalister samt fx gennem åbningstale ved Københavns Kommune, reception på Rådhuset, konferenceoplæg med fokus på København og gennem et omfattende studieturprogram til innovative idrætsprojekter og -faciliteter i København
- Præsentation af nytænkende, københavnske initiativer, fx Copenhagen Volunteers, ForeningsGuiderne og det nye kommunale tiltag for CSR-partnerskaber
-
Opfølgning på konferencen med et seminar for københavnske, ledende aktører med det formål at bidrage til udviklingen af en langsigtet breddeidrætsstrategi
Om ISCA Forvaltningens bemærkninger
ISCA blev oprettet i 1995 og er en global platform åben for organisationer, der arbejder inden for idræt for alle, fritids-sport og fysisk aktivitet. ISCA samarbejder med mere end 130 tilknyttede medlemsorganisationer (primært ikke-statslige), fordelt på fire kontinenter, internationale NGO'er, samt offentlige og private aktører inden for sektoren.
ISCA’s mere end 40 mio. individuelle medlemmer er fordelt over 65 lande. Medlemmerne er aktive inden for ungdom, idræt og kultur. ISCA ledes af en bestyrelse på syv valgte medlemmer, og sekretariatet er placeret i DGI-Byen i København.
Det vurderes, at der er flere positive effekter ved en kommunal involvering i SPORTVISION2012. Konferencen vil markere København som en levende metropol, hvor idræt, sundhed og bevægelse er i fokus. Samtidig vil begivenheden vise, at København endnu engang kan løfte opgaven som værtsby for større konferencer.
Den positive vurdering af konferencen skal også ses i sammenhæng med, at den vil fokusere på skabelse af bedre rammer for idræt og bevægelse i planlægningen og udviklingen af byen. Dette er i tråd med Kultur- og Fritidsudvalgets arbejder med at skabe bedre vilkår og rammer for såvel det organiserede som det selvorganiserede idrætsliv i København. Derudover vil konferencen sætte positivt fokus på den danske og københavnske breddeidrætskultur, de københavnske initiativer, frivilligheden i København samt det københavnske foreningsliv.
Da der imidlertid ikke er afsat midler til breddeidrætskonferencen i budget 2012, indstilles det, at KFU giver afslag på ansøgningen fra ISCA.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt indstillingen tiltrædes, meddeles afslag til ansøger.Carsten Haurum
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Jacob Schouenborg fra ISCA havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen.
Det blev begæret afstemning om et forslag om, at der i 2012 ydes et tilskud på 100.000 kr.; kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1.
Et mindretal (Pia Allerslev, Leslie Arentoft, Birthe Skaarup og Susanne Møller) stemte for forslaget.
Et flertal (Neil Stenbæk Bloem, Bjarne Fey, Marialise Rømer, Taner Yilmaz, Muhammad Aslam, Simon Strange og Allan Ahmad) stemte imod.
Forslaget blev forkastet - der meddeles afslag.