Mødedato: 24.11.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Én indgang for frivilligheden i København

Se alle bilag

Udvalget skal drøfte forslaget om én indgang for frivillige.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter én indgang for frivilligheden i København
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen – på baggrund af udvalgets drøftelser – sender modellen i høring i Økonomiudvalget og de stående udvalg

Problemstilling

Organiseringen af frivilligområdet i Københavns Kommune tager udgangspunkt i den administrative opdeling i syv forvaltninger. Det betyder, at frivillige ofte skal i kontakt med flere forvaltninger for at kunne gennemføre aktiviteter eller projekter. Ligeledes skal der afrapporteres til forvaltningerne på forskellige skemaer og tidspunkter. Ved i stedet at tage udgangspunkt i frivilligaktiviteten, kan kommunen møde frivillige aktiviter med én indgang og afklare forhold mellem forvaltningerne internt.

Løsning

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede d. 17. marts 2011 ideen om at samle kommunens frivilligindsatser ét sted, og bad Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med sagen. Kultur- og Fritidsforvaltningen har afdækket sagen yderligere, og har bl.a. afholdt møde med alle forvaltninger på kontorchefniveau.

Ligeledes er emnet blevet drøftet i forbindelse med høringen af frivilligpolitikken på det offentlige møde i Osramhuset d. 17. maj 2011, ligesom en lang række organisationer og foreninger pegede på udfordringerne i den nuværende organisering i deres høringssvar.

Københavns Kommune har med vedtagelsen af Frivillighedspolitikken d. 25. august 2011 forpligtet sig på at styrke frivilligområdet blandt andet ved at undersøge mulighederne for at oprette én central indgang til kommunen, hvor de frivillige kan henvende sig for hjælp, rådgivning mv.  

Kultur- og Fritidsforvaltningen er fortsat af den opfattelse, at én indgang for frivilligheden vil være en gevinst for hele frivilligområdet. Blandt fordelene ved en organisatorisk sammenlægning af frivilligområdet kan følgende nævnes:

  • Nemmere adgang for borgerne
  • Et højere serviceniveau
  • Bedre rådgivning, mere erfaringsudveksling og et deraf følgende bedre ”frivilligprodukt”
  • København får en markant og progressiv profil på frivilligområdet, der skaber liv, aktiviteter og oplevelser i København. Herigennem understøttes det aktive medborgerskab, københavneridentiteten, fællesskabet og væksten i København.
  • Administrative fordele og øget koordinering ved at samle puljerådgivningen og administration af puljemidlerne

Frivilligområdet er en central del af Kultur- og Fritidsforvaltningens arbejde, hvorfor det anbefales at placere et center for frivillighed dér.

Fælles administration af puljer, tilskud og faciliteter
En fælles indgang vil både kunne yde rådgivning om kommunens puljer, tilskudsordninger og projekter samt være det sted, hvor ansøgninger modtages og puljer administreres. Det vil betyde, at der kommer et ensartet og højt niveau i puljerådgivningen og tilskudsadministrationen. Ledige offentlige lokaler og faciliteter, der i dag bliver stillet gratis til rådighed for de folkeoplysende foreninger, vil i højere grad kunne blive stillet til rådighed for andre frivillige foreninger, organisationer og netværk.

Strategisk og koordineret indsats
Centret skal have overblikket over alle indsatser og puljemidler på frivilligområdet samt kunne vejlede om kommunale sagsgange. Centret skal kunne formidle, igangsætte og understøtte samarbejde mellem den frivillige verden og eksempelvis skoler, plejehjem og idrætsanlæg og være i tæt dialog med de enkelte fagforvaltninger og sikre, at fagligheden bevares.

Centret skal være bindeleddet, der samler information og formidler kontakt ud og på tværs af institutioner. Det vil sige hurtigst muligt formidle kontakten fra frivillige (enkeltpersoner, projekter og foreninger mm.) ud til de rigtige personer og institutioner lokalt, så samarbejdet med Københavns Kommune opleves koordineret og professionelt. Tilsvarende vil centret kunne hjælpe kommunens egne institutioner, projekter og medarbejdere med kontakt til frivilligområdet.

Det betyder også, at frivilligindsatser i højere grad bliver koordineret på tværs af fagområder og bydele, samt at større nye initiativer kan løftes.

Kun samling af centralforvaltningernes arbejde

Det er kun centralforvaltningernes indsatser på frivillighedsområdet, der samles. De lokale indgange for frivilligheden i fx byens frivilligcentre og lokaludvalg bliver ikke berørt af denne ændring. Tværtimod er målet, at også de vil opleve en nemmere og hurtigere kontakt til Københavns Kommune med kun ét sted at henvende sig for rådgivning og samarbejde med det centrale niveau.

Grundet Københavns Kommunes styreform er det ikke muligt at bibeholde fagudvalgenes beslutningskompetencer på puljeområdet, om end dette kunne være ønskeligt. En løsning kunne være fællesindstillinger til både Kultur- og Fritidsudvalget og det relevante fagudvalg, og at der på udvalgsmøderne deltager relevante embedsfolk fra begge forvaltninger. Således vil behandling af eksempelvis § 18-midler til frivilligt socialt arbejde ske i både Socialudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget. En alternativ løsning kunne være en ændring af kommunens styrelsesvedtægt.

Centret vil naturligvis indgå i et tæt samarbejde med de eksisterende samarbejdsorganer på det frivillige område: Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde, Folkeoplysningsudvalget og andre.

Bilag 1 er en uddybende beskrivelse af centret.

Bilag 2 er en oversigt over de ressourcer i centralforvaltningerne, der kan flyttes til centret.

Økonomi

Samlet set vil centret ikke kræve tilførsel af yderligere ressourcer, men der skal ske en ændring på tværs af forvaltningerne, således at centret får tilført de relevante ressourcer fra alle forvaltninger.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at gå videre med centret, vil udvalgets drøftelse blive indarbejdet i en endelig model, som vil blive sendt i høring i Økonomiudvalget og de stående udvalg frem til 1. marts 2012. Hvert udvalg vil i den forbindelse blive bedt om at indhente høringssvar fra relevante aktører på deres respektive fagområder – herunder lokaludvalg, frivilligcentre og frivillige råd og udvalg.

Såfremt centret ikke ønskes, fortsætter Kultur- og Fritidsforvaltningens ProjektVærksted som i dag med tilbud om rådgivning til alle ikke-kommercielle projekter. Kultur- og Fritidsforvaltningen er med frivillighedspolitikkens vedtagelse endvidere blevet tovholder for et frivillignetværk på tværs af forvaltningerne.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2011:

Dagsordenens punkter 13 og 14 blev behandlet under eet.

Indstillingen blev godkendt. Susanne Møller og Allan Ahmad tog forbehold.

Udvalgets drøftelser og tilkendegivelser bliver indarbejdet i det materiale, der sendes i høring i Økonomiudvalget og de stående udvalg.
Til top