Mødedato: 24.10.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Temdrøftelse om Investeringsplan for kultur og idræt

Se alle bilag

Som led i Kultur- og Fritidspolitikken 2023 – 2026 skal der sættes retning for udviklingen af facilitetsområdet i en Investeringsplan for kultur og idræt. Kultur- og Fritidsudvalget afholder derfor en temadrøftelse.

Indbyggertallet i København vokser. Det stiller store krav til hvordan kommunen planlægger, bygger og anvender kultur- og fritidsfaciliteter. Området udfordres af høje forventninger og differentierede behov hos brugerne samt begrænsede friarealer til byggeri og høje byggepriser. Udfordringerne kan bl.a. adresseres ved at samlokalisere flere funktioner, ved midlertidige aktivitetsmuligheder i byrummet eller modernisere eksisterende faciliteter.

Til at understøtte en drøftelse i Kultur- og Fritidsudvalget af kultur- og fritidsfacilitetsudviklingen i Københavns Kommune er der udarbejdet et baggrundsbilag med aktuelle temaer (Bilag 1).

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. At Kultur- og Fritidsudvalget drøfter hvilke temaer, der skal indgå i det videre arbejde med investeringsplanen.

Problemstilling

Med Kultur- og Fritidspolitikken 2023-2026 blev det bl.a. besluttet, at der skal udarbejdes en Investeringsplan for kultur- og idræt. Investeringsplanen skal anvise udviklingspotentialer for udviklingen af Københavns Kommunes kultur- og fritidsfaciliteter. Det foreslås, at investeringsplanen skal være et prioriteringsværktøj, der giver bud på pejlemærker og konkrete indsatser, som understøtter udviklingen af facilitetsområdet.

Hvilke udfordringer skal planen være med til at løse?

København er en by i vækst. Københavns Kommunes befolkningsprognose fra 2024 forventer, at byen vokser med ca. 59.000 indbyggere frem mod 2036. Flere indbyggere betyder, at der skal investeres i flere fritidsfaciliteter, hvis man vil opretholde det nuværende serviceniveau.

Facilitetsudviklingen står samtidig overfor en række dilemmaer og overvejelser der kræver prioriteringer jf. nedenstående. I udvalgets drøftelser kan bilag 1 inddrages.

  • Byens størrelse giver basis for specialiserede kultur- og idrætsmiljøer for både borgere og gæster i byen, uagtet om man er aktiv udøvende eller søger publikumsoplevelser. Samtidig er der dog et efterslæb på kultur- og fritidsområdet sammenlignet med landets øvrige kommuner.

     

  • Byen vokser markant. Det er vanskeligt at finde større arealer til kultur- og fritidsfaciliteter i den eksisterende by, men i nye byområder er det muligt at planlægge større faciliteter.

     

  • Kultur og idræt kan være en social løftestang, særligt hvis man kan være aktiv lokalt. Når man vokser op i København, skal man så kunne gå til de populære idrætsgrene i det område hvor man bor eller skal vi acceptere ventelister og henvise til andre fritidsaktiviteter? De største idrætsgrene baseret på medlemstal er fodbold, svømning, gymnastik, sejlsport og tennis.

     

  • Flere københavnere dyrker idræt uden for foreningslivet og flere ønsker at være aktive i det fri.

Løsning

Moderne og lokalt tilgængelige kultur- og fritidsfaciliteter er en forudsætning for at give københavnernes adgang til kultur- og fritidslivet. I udviklingen af faciliteter skal der tages højde for byens udvikling, og nye løsninger skal kunne fungere mange år ud i fremtiden. Investeringsplanen for kultur og idræt skal være med til at understøtte prioriteringen mellem de mange muligheder.

Investeringsplan for kultur og idræt

Investeringsplanen for kultur og idræt vil bygge videre på det nuværende arbejde med at udvikle facilitetsområdet. Investeringsplanen vil være koblet til handleplanerne Plan for Fremtidens Svømmetilbud, Idrætsplanen og Kulturhus- og biblioteksplan (KUBI).

Mulige indsatser i Investeringsplanen for kultur og idræt

Indsatserne i investeringsplanen skal have fokus på at etablere attraktive tilbud og mere kapacitet enten via modernisering, sammenlægning eller nye faciliteter. Der tages udgangspunkt i det nuværende investeringsniveau ud fra princippet om at optimere anvendelsen af den ramme, der er til rådighed, og afsøge muligheder for driftsbesparelser f.eks. flytte udgifter fra mursten til aktiviteter.

Indsatserne i Investeringsplanen skal afspejle de temaer, som Kultur- og Fritidsudvalget prioriterer at arbejde videre med og koordineres med de øvrige planer. Indsatserne kan f.eks. være:  

  • Samlokalisering som kan rumme flere funktioner
  • Kulturhuse som driver for byudvikling & fællesskaber
  • Nye specialiserede faciliteter i storbyen
  • Nye samarbejdsformer og partnerskaber
  • Mere fart på velafprøvede strategier for skolehaller og kunstgræs
  • Flere midlertidige aktivitetsmuligheder i byrum
  • Modernisering med fokus på kapacitet og bæredygtighed
  • Indarbejde universelt design når det er muligt

I udviklingen af indsatserne tages der afsæt i input fra inddragelsesprocessen med brugere samt drifts- og brugererfaringer fra kommunens mange nuværende faciliteter samt generelle tendenser inden for idræts- og kulturområdet.

Inddragelsesproces

Det foreslås, at der primo 2025 afholdes en facilitetsdag, et stormøde, hvor der inviteres bredt, borgere, lokaludvalg og foreninger. Mødet har til hensigt at dykke ned i de temaer, som Kultur- og Fritidsudvalget prioriterer samt fokusere på udviklingen i de enkelte bydele.

For at supplere inddragelsesprocessen inddrager forvaltningen eksperter, som kan anvise nye perspektiver på fremtidens målgrupper, aktiviteter og fremtidens facilitetstyper. Til facilitetsdagen præsenteres eks­pertpanelets input.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Det er forventningen, at Investeringsplanen for kultur og idræt vil danne grundlag for budgetnotater og business cases ifm. kommende budgetforhandlinger.  

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelse vil sætte retningen for forvaltningens arbejde med investeringsplanen. Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer at kunne præsentere udvalget for et udkast til planen og efterfølgende godkendelse i løbet af første halvår af 2025.

Søren Tegen Pedersen                                       /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober2024

 

Indstillingen blev drøftet, og forvaltningen arbejder videre med udvalgets drøftelser.

Til top