Mødedato: 24.10.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Opfølgning på Kontingentstøtteordningen

Kultur- og Fritidsudvalget vedtog d. 18. juni 2024 en justering af retningslinjerne for Kontingentstøtteordningen, som giver støtte til kultur- og fritidsaktiviteter for børn og unge 3-17 år fra økonomiske trængte familier. Udvalget har bedt forvaltningen om en opfølgning på implementeringen af justeringerne.

De væsentligste justeringer er, at foreningerne ved ansøgning skal angive familiernes støttebehov, og at ansøgning skal ske ved et aktuelt og konkret behov, skulle medvirke til, at midlerne ikke blev opbrugt så tidligt på året, som forvaltningen på daværende tidspunkt estimerede.

Kontingentstøttemidlerne for 2024 blev opbrugt ultimo september.

Det er forvaltningens vurdering, at justeringerne har haft en vis effekt i forhold til at få midlerne til at strække længere.  Effekterne vil dog formentlig først for alvor kunne registreres i 2025, hvor også justering med at opdele midlerne i to halvårlige rater indføres.

Det er forvaltningens vurdering, at efterspørgslen stadig er større, end hvad der kan imødekommes inden for den nuværende økonomi på 2,1 mio. kr. årligt.

Forvaltningen præsenterer udvalget for en opfølgning på Kontingentstøtteordningen igen i 2. kvartal 2025.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. At Kultur- og Fritidsudvalget tager opfølgningen på justeringen af retningslinjerne for Kontingentstøtteordningen til efterretning.

Problemstilling

Før udvalgsbeslutningen d. 18. juni 2024 om justeringerne af retningslinjerne var det forvaltningens forventning, at puljen for 2024 med den daværende efterspørgsel ville blive opbrugt omkring sommerferien. De sidste puljemidler blev dog først uddelt pr. 24. september 2024, hvilket indikerer, at justeringerne har haft en vis effekt.

Det er første gang, siden Kontingentstøtteordningens implementering i 2018, at forvaltningen må lukke puljen for ansøgninger inden udgangen af året.

Løsning

Siden Kontingentstøtteordningens etablering i 2018 har efterspørgslen været stigende, og flere og flere børn har fået gavn af ordningen. I 2023 blev puljen på 2,1 mio. kr. opbrugt i starten af september, men forvaltningen fik tilført yderligere ca. 700.000 kr. til puljen via restmidler fra 2022, et tilskud fra Folkeoplysningsudvalgets udviklingspulje og ved omlægning af interne midler. På den måde var ordningen åben for ansøgninger hele 2023.

For at få midlerne til at strække længere besluttede udvalget i juni 2024 at indføre følgende justeringer pr. 1. august 2024:

  • Det skal noteres i ansøgningsskemaet, hvorfor familien har behov for støtten
  • Støtten skal søges ved et aktuelt og konkret behov (fx ved sæsonopstart), eller når kontingentopkrævningen sker
  • Puljemidlerne opledes i to årlige rater, hvor 60 % allokeres til 1. halvår og 40 % til 2. halvår (gældende fra 1. januar 2025)
  • Midler skal tilbagebetales, hvis foreninger ikke har indsendt den årlige opgørelse over anvendelsen af midlerne efter to rykkere

Det er forvaltningens vurdering, at justeringerne har haft en vis effekt i forhold til at få midlerne til at strække længere, men at effekten først for alvor kan registreres, når puljen fra 2025 opdeles i to årlige rater.

Konsekvenser ved at puljen er tømt

Forvaltningen har kun modtaget ganske få henvendelser fra foreningerne i forhold til de justerede retningslinjer og ændrede praksis. Efter puljen er blevet tømt, har flere foreninger givet udtryk for, at det er svært at lykkes med deres brobygningstiltag uden muligheden for kontingentstøtten. Forvaltningen henviser foreningerne til andre mulige støttemuligheder, fx i DGI og Dansk Flygtningehjælp.

Det har ligeledes indflydelse på Kultur- og Fritidsforvaltningens egne indsatser, FritidsGuiderne og Aktive Børn i Forening, at Kontingentstøtteordningen er tømt. FritidsGuiderne går i dialog med foreningerne om at søge andre puljer, men nogle guideforløb må forventeligt udskydes til 2025, hvor der igen kan søges støtte i Kontingentstøtteordningen. I forbindelse med foreningsforløbene med børnehaver og KKFO’er i Aktive Børn i Forening i efteråret 2024 kan det også være en udfordring at brobygge børnene direkte ud i foreningerne uden kontingentstøtten.  

Foreløbig status på Kontingentstøtteordningen 2024

  • 1.613 antal unikke børn og unge har modtaget støtte fra ordningen i 2024
  • 122 foreninger har fået tilsagn fra Kontingentstøtteordningen i 2024
  • De foreninger, der har modtaget mest støtte i 2024 er:
  • Krumspring (357.500 kr.)
  • Byens Musikskole (264.00 kr.)
  • Nørrebro United (173.500 kr.)
  • Hovedstadens Svømmeklub (90.734 kr.)
  • Sundby Boldklub (87.500 kr.)

Øvrige midler til kontingentstøtte

Der er i 2024 afsat særskilte midler (ca. 70.000) til kontingentstøtte til ukrainske børn. Midlerne kommer fra statslig kompensation for Ukraineudgifter via økonomiaftalen mellem regeringen og KL. Midlerne administreres i regi af Kontingentstøtteordningen.

Derudover har Borgercenter Børn og Unge i Socialforvaltningen i september, da kontingentstøtteordningen blev tømt, ekstraordinært afsat ca. 75.000 kr. til kontingentstøtte. Midlerne skal anvendes specifikt til børn med sager i Socialforvaltningen Midlerne administreres i regi af Kontingentstøtteordningen. Uddelingen af midlerne til begge disse målgrupper vil betyde, at det samlede tal for unikke børn og foreninger for 2024 vil stige.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen genåbner for ansøgninger til Kontingentstøtteordningen d. 1. januar 2025, hvor der igen er 2,1 mio. kr. i puljen. Forvaltningen præsenterer udvalget for en ny opfølgning i 2. kvartal 2025.

 

Søren Tegen Pedersen

/Jakob Heide Petersen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2024

 

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top