Mødedato: 24.08.2015, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Drøftelse: DGI-Byen

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om forskellige forhold vedrørende DGI-Byen, herunder driftsaftale, renoveringsbehov og behovet for en justering af visse ejendomsmæssige forhold.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsforvalget orienteres om status på arbejdet med DGI-Byens økonomiske og driftsmæssige genopbygning og på den baggrund drøfter muligheder for kommunens fremtidige samarbejde med DGI-Byen.

Problemstilling

På baggrund af en henvendelse fra DGI-Byen har forvaltningen med repræsentanter for DGI-Byen gennem foråret drøftet DGI-Byens renoveringsbehov, behovet for en opdatering af de gældende drifts- og brugsaftaler mellem DGI-Byen og kommunen og DGI-Byens behov for en gennemgang af de matrikulære forhold.

Det væsentlige omdrejningspunkt er herved spørgsmålet om driftstilskuddets fremtidige størrelse og DGI-Byens renoverings- og genopretningsbehov.

Løsning

DGI-Byen har siden sin rekonstruktion i 2011-2012 arbejdet på at konsolidere udviklingen i forretningen. I den sammenhæng har DGI-Byen henvendt sig til forvaltningen for at drøfte samarbejdet og aftalerne mellem DGI-Byen og Københavns Kommune. Det er i den forbindelse vigtigt for DGI-Byen, at faciliteterne udnyttes så optimalt som muligt, og at prissætningen sker på vilkår, der afspejler markedet bedst muligt.

Aftalegrundlaget mellem DGI-Byen og Københavns Kommune består blandt andet af den oprindelige aftale fra november 1995, dokument vedrørende proceduren omkring samarbejdsrelationerne mellem DGI-Byen og FOS (nu Fritid KBH), forslag til Borgerrepræsentationen om opførelsen af Vandkulturhuset af 27. oktober 1997, supplerende aftale om foreningernes brug af Vandkulturhuset af 18. juni 1999 og Borgerrepræsentationens beslutninger af 9. juni 2004 vedrørende opførelsen af DGI-Byens 4. etape.

Aftalegrundlaget er efterhånden noget komplekst og kan efter DGI-Byens og forvaltningens opfattelse med fordel revideres og forenkles. DGI-Byen ønsker i den forbindelse også en drøftelse af taksternes størrelse.

Forvaltningen har på baggrund af DGI-Byens henvendelse deltaget i en række møder med og om DGI-Byen i det første halve år af 2015.

Dele af drøftelserne har omhandlet kommunens disponering over facilitetstimer i DGI-Byen og prissætningen for timerne. DGI-Byen har tilbudt kommunen at disponere over yderligere tid i DGI-Byen. Ifølge aftalegrundlaget disponerer Københavns Kommune i dag over omkring 50 % af tiden i DGI-Byens idrætsfaciliteter. Der er primært tale om den mest attraktive tid for brugerne. Yderligere tid, der kan være relevant at aftage, er derfor fortrinsvis ydertidspunkter. DGI-Byen har herudover møde-/konferencefaciliteter, der kunne være attraktive for kommunen i forskellige sammenhænge. DGI-Byen har tilkendegivet, at der er behov for en ny driftsaftale med en klar reguleringsmekanisme for tilskuddet. DGI-Byen har som udgangspunkt foreslået en forøgelse af det nuværende årlige driftstilskud på 21,2 mio. kr. med 3,9 mio. kr. i perioden 2016-2025 og 4,4 mio. kr. i årene herefter, og at kommunen som modydelse for eksempel disponerer over yderligere weekendtider i idrætsfaciliteterne samt møde- og konferencefaciliteter, som også vil kunne benyttes af blandt andet aftenskoler. DGI-Byen vurderer, at en forøgelse i denne størrelsesorden vil bringe kommunens betaling på niveau med intentionerne i den oprindelige aftale fra 1995.

Der er udarbejdet en benchmark-analyse af Vandkulturhuset i DGI-Byen og Team Bade med udgangspunkt i antal gæster. Driften af DGI-Byens Vandkulturhus og de kommunale anlæg er ikke umiddelbart sammenlignelige, og der er derfor opsat en række forudsætninger for analysen (bilag 1). På baggrund af analysen er det forvaltningens konklusion, at DGI-Byens drift af Vandkulturhuset er økonomisk konkurrencedygtig i forhold til Team Bades drift af de københavnske svømmehaller.

DGI-Byen har i den kommende 10-års periode et renoverings- og genopretningsbehov, der beløber sig til 54,9 mio. kr. Rambøll har vurderet, at hovedparten af investeringen skal ske først i perioden. DGI-Byens økonomiske situation op til og efter rekonstruktionen har ikke levnet rum til at prioritere den nødvendige renovering og vedligeholdelse. DGI-Byen er fortsat under økonomisk genopbygning, og gælden er gennem de seneste år nedbragt væsentligt. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at DGI-Byen ikke selv vil kunne finansiere det forestående renoveringsbehov på nuværende tidspunkt.

Herudover har DGI-Byen ønsker og behov i forhold til dispositions- og råderet over områdets matrikler. Drøftelserne vedrørende disse forhold er primært foregået mellem DGI-Byen og Økonomiforvaltningen. DGI-Byen har i den forbindelse behov for ændrede servitutter blandt andet for at kunne refinansiere restgælden.

Forud for indgåelsen af en eventuel ny aftale vil der være behov for egentlige forhandlinger om blandt andet aftalernes omfang og takster.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vil på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og tilkendegivelser fortsætte dialogen med DGI-Byen.



Carsten Haurum



                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2015:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen. Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser. 

Udvalget anmodede om et notat, der belyser, hvilken kapacitet der vil kunne tilvejebringes i kommunale svømmehaller og øvrige kommunale faciliteter inden for den samme økonomiske ramme på 3,9 mio. kr.om året. 

Allan Ahmad deltog ikke i punktets behandling grundet inhabilitet (medlem af DGI-Byens bestyrelse).

Til top