Mødedato: 24.08.2015, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgning til The Sound City Project

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til ansøgning om støtte på 0,150-0,200 mio. kr. til The Sound City Projekt, som søges realiseret via et samarbejde mellem Tivoli, Gramex, Lydens Hus og Ring Advocacy.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at der gives afslag på ansøgningen vedrørende The Sound City Project, da der ikke er afsat midler til formålet på budget 2015.

Problemstilling

Der er et stigende antal udendørsarrangementer i København – herunder koncerter, som til tider bevirker et højt støjniveau i nogle byområder. Arrangementerne er på den ene side til gene for beboerne i disse områder, mens de på den anden side er et vigtigt bidrag til den københavnske storbykultur.

Oplevelsen af støj varierer fra person til person og er ikke bare et udtryk for, hvor højt lydniveauet er i decibel. Det er snarere den enkeltes perception af lyden, som er afgørende. Derfor er problemstillingen ikke blot et spørgsmål om maksimumgrænser for, hvornår et givent lydniveau bliver til støj, men i højere grad om adgang til tekniske muligheder for at udvikle lydkilder, der opleves som støj af færrest mulige. 

Tivolis fredagsrock-koncerter er et godt eksempel på den omtalte udfordring. Derfor er det også en god case til at udvikle løsninger for, hvordan man kan skabe en lyd og et lydniveau, der tilfredsstiller publikum og musikere uden at føre til støjgener for Tivolis naboer. På den baggrund arbejder Tivoli, Lydens Hus, Ring Advocacy og Gramex på at igangsætte et udviklingsprojekt om, hvordan man sikrer de ønskede lydoplevelser.

 

Løsning

Danmark har stærke kompetencer inden for mobiltelefonindustrien, headset-industrien, høreapparatindustrien og vindmølle-industrien. Det er brancher, der arbejder utraditionelt med at sortere unødig støj fra. Danmark har desuden en række spidskompetencer i lydmåling, højttalerindustrien samt inden for mikrodroner, der kan foretage lydmålinger i højden. Endelig er både Aalborg Universitet og DTU m.fl. internationalt kendt for deres "state of the art-forskning" på området.

The Sound City Project skal med Tivoli som testmiljø samle erfaringer og kompetencer på tværs af disse ekspertindustrier og vidensmiljøer med henblik på at skabe nye løsningsforslag. Denne utraditionelle tilgang vil søge at udfordre den traditionelle tankegang om en støjneutral løsning. Målet er, at oplevelsen for koncertgæsten forbedres samtidig med, at naboer ikke oplever en forøgelse af det generelle støjniveau. Lydens Hus vil være omdrejningspunkt i udvikling af relevante netværk og samarbejdsflader.
 
Hvis alt går vel, vil de nye løsninger være relevante for et internationalt marked, da problemstillingen er global. På den måde kan Danmark yderligere styrke sit brand som førende inden for lydteknologi af høj kvalitet.

Projektet består af flere faser. Den første fase (forprojektet) går ud på at kortlægge mulige løsninger og afprøve forskellige muligheder i Tivoli. Dette arbejde vil derefter videreudvikles til konkret produkter o.l. Der søges alene støtte til den første fase, som har et samlet budget på 2 mio. kr. De 2 mio. kr. finansieres dels af de fire aktører, dels søges fondsfinansiering o.lign. De fire aktører finansierer hver 0,11 mio. kr. bortset fra Vækstfabrikkens Lydens Hus, der finansierer 0,50 mio. kr. Kultur- og Fritidsudvalget ansøges om at bidrage til medfinansieringen med et beløb på mellem 0,15 og 0,2 mio. kr. (2015 p/l).

Yderligere information kan ses i bilag 1: Ansøgning vedr. The Sound City Project.


Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.     

Videre proces

De fire aktører arbejder videre med projektet.


Carsten Haurum

                                /Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2015:

Der blev begæret afstemning om et forslag om at yde et tilskud på 150.000 kr.; kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1. Kultur- og Fritidsudvalget lægger stor vægt på at myndighedsdelen indgår i projektet.

Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for forslaget.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.

Forslaget blev således godkendt.
Til top